Sanghaji tenisztorna

Djokovics a vártnál könnyebben intézte el Berdychet

A sanghaji Masters első elődöntőjében Novak Djokovics 6:3 6:4 arányban múlta felül a cseh Tomás Berdychet, így elsőként biztosította helyét a vasárnapi döntőben.

Berdych számára fontos lett volna, hogy ne kezdje rosszul a találkozót, de ez nem következett be. A második játékban Djokovics az addigi leghosszabb labdamenetet követően a hálónál bréklabdát csikart ki, majd 2:0-ás vezetésre tett szert. Ugyan Berdych 0:3-nál megszerezte első gémét, úgy tűnt, nem lesz esélye az első játszmában. Azon túl, hogy saját szervája mögött erődemonstrációt mutatott be, Djokovics két káprázatos tenyerest követően 4:1-nél is brékelt, s 5:1-nél a játszmáért adogathatott. A szerb a biztos előny tudatában azonban elkezdett szórakozni, ezzel pedig saját magát hozta kellemetlen helyzetbe. Olyannyira, hogy 5:3-nál a cseh ismét bréklabdához jutott, s ekkor már az ő hibái is kellettek ahhoz, hogy Djokovics megfordítsa a játékot és 6:3-ra nyerje az első szettet.

Djokovics ünnepli Berdych elleni győzelmét Sanghajban

A második játszma elején az egykori világelső ismét brékelőnyhöz jutott, de hogyan! 1:1 30-30-nál Berdych a hálónál elengedett egy nem különösebben erős ütést, amely csípte a vonal külső élét. A tenisz alapszabálya, hogy amennyiben egy játékos nem biztos magában, akkor minden helyzetben meg kell játszani a labdát, a 27 esztendős cseh ezt most elmulasztotta. Hatalmas árat fizetett érte, mert Djokovics egy újabb, ezúttal már védhetetlen elütéssel elvette adogatójátékát, s a második szettben az elsővel ellentétben nem engedett ki. A szerb Australian Open győztes 6:3 6:4-gyel jutott döntőbe.

"Mindig nagy kihívást jelent, amikor egy top tízes játékos ellen játszok" - mondta Djokovics. "Tomás nagyon jó formába lendült az elmúlt hónapok folyamán, ráadásul bármely borításon nehéz ellene fellépni, mert erős szervával és nagyszerű tenyeressel rendelkezik. A taktikám működött, rengeteg adogatást visszaadtam, így képes voltam rá nyomást helyezni. Ennek tetejébe jól adogattam, amikor szükség volt rá" - tette hozzá a sanghaji viadal első döntőse.

"Djokovics nagyon jó játékos" - ismerte el Berdych. "A játék, melyet játszik egyáltalán nem fekszik az én stílusomnak. Szeretek agresszívan játszani, de ez sem hozza őt zavarba, ezért nagyon bonyolult ellene" - vallotta be a cseh játékos.

A fináléban Djokovics a Roger Federer-Andy Murray mérkőzés győztesével játszik, melyet magyar idő szerint szombaton 14 órakor rendeznek.

Sanghaji tenisztorna
Elődöntő
Djokovics (szerb, 2.)-Berdych (cseh, 4.) 6:3 6:4