VB 2014

Kassai fújt, Kerzsakov lőtt, Ronaldo szenvedett Moszkvában

  • Horváth Gergely

A 2014-es brazíliai világbajnokság F-jelű selejtezőcsoportjában az orosz labdarúgó-válogatott Alekszandar Kerzsakov góljával 1-0-ra legyőzte Portugáliát a moszkvai Luzsnyiki Stadionban. A házigazda gyorsan előnyhöz jutott, a folytatásban pedig taktikusan őrizte vezetését a meglehetősen halovány portugálokkal szemben.

A világbajnoki selejtezők európai zónájában elsőként a Luzsnyiki Stadionban indult útjára a labda a pénteki játéknapon. Az F-csoport mezőnyéből kiemelkedő Oroszország és Portugália eddigi két találkozóját megnyerte, így - nem megbántva a hatos többi tagját - a moszkvai ütközet a csoport első helyének megszerzése szempontjából kulcsfontosságúnak volt nevezhető. A Szbornaja kispadjára nemrég kinevezett Fabio Capello nem habozott a kezdőcsapatba nevezni azt az Igor Gyenyiszovot, akit markáns véleménynyilvánítása miatt klubcsapata tartalékjai közé süllyesztettek. A másik oldalon Paulo Bento szövetségi kapitány a nyári Európa-bajnokság elődöntőjéig menetelő gárda alapemberei mellett bizalmat szavazott a Braga szélsőjének, Rúben Micaelnek is.

Kerzsakov döntött, Oroszország otthon tartotta a három pontot - Fotó: AFP

A csípős hidegben Kassai Viktor sípszavára rajtolt a meccs, a portugál mester hangulata viszont a 6. percben olyan borússá vált, mint a moszkvai időjárás. Viktor Fajzulin passzát Roman Sirokov pörgette Alekszandar Kerzsakov elé, a Zenit Szentpétervár támadója pedig ziccerben kilépve, 14 méterről a hálóba lőtt. (1-0) A vendégek azonnali ellencsapásokkal reagáltak a kapott gólra, Cristiano Ronaldo lövésénél és Bruno Alves fejesénél már Igor Akinfejev kapusnak is össze kellett sároznia öltözetét. Az oroszok csak elvétve tudták hosszabb időre birtokba venni a labdát, az többnyire az ibériaiak lábán járt. Portugália fölénye igazán komoly gólhelyzetekben mégsem mutatkozott meg, a házigazda védelme áttörhetetlen falat képezett, Ronaldóék pedig vagy sablonmegoldást választottak, vagy egész egyszerűen elhibázták az utolsó passzokat az első félidő során.

A játék képe a térfélcsere után sem változat, a kérdés csupán az volt, vajon Paulo Bento vállal-e nagyobb kockázatot az egyenlítés és a fordítás érdekében. Mert bár egy jobb oldali akció végén Ronaldo egalizálhatott volna, a portugálok valójában kilométerekre jártak a gólszerzéstől. A házigazda sem rángatta az istrángot, Kerzsakov lecserélésével Capello szinte végleg feladta a támadás lehetőségét, és inkább a stabilitásra helyezte a hangsúlyt. Ennek ellenére Alekszandar Kokorin rezgethette volna meg a hálót, de Rui Patricio bravúrral hárított az orosz kontraroham végén. Azt nem merjük kijelenteni, hogy a csúfos Eb-(le)szereplés után újjáépülő orosz válogatott győzelmének köszönhetően csoportelsőként jut majd tovább, mindenesetre nagy lépést tett a hatos megnyerése felé.

Vb-selejtező
F-csoport
Oroszország-Portugália 1-0 (1-0)
Gólszerzők: Kerzsakov (6.)
 
Később:
21:00: Luxemburg-Izrael