Krikett világbajnokság

Samuels győzelemre ütötte a Karib-térség csapatát

  • VNA

Vasárnap délután a Colombóban rendezett döntővel és karibi sikerrel ért véget a krikettezők Twenty20 világbajnoksága.

Közel három hét után véget ért a krikettezők Twenty20 (T20) világbajnoksága Srí Lankán. A főként az angolszász gyarmatokon népszerű játék legrövidebb változatában (ahol mindkét csapatnak 20-20 játszma áll rendelkezésére a pontok gyűjtésére) a házigazda Srí Lanka és az elődöntőben az addig kiválóan játszó ausztrálokat valósággal megsemmisítő karibi válogatott jutott be. A krikettben West Indies (Karib-térség) néven ismert csapat nyerte az érmefeldobást, így a sportág egyik legjobb ütőjének tartott, a vb-elődöntő hősének bizonyuló Chris Gayle vezette együttes kezdhetett ütéssel. A torna során már számtalan hatost (ez a legmagasabb értékű pontszám a krikettben) ütő Gayle ezúttal halványan teljesített, tizenhat labdájából csupán három futást tudott gyűjteni, mielőtt Ajantha Mendis dobása után kiesett.

A karibi csapat a tőlük elvárt könnyedséggel ünnepelte története első T20-as világbajnoki címét - Fotó: AP

Szerencséjére azonban ezúttal akadt egy méltó helyettese Marlon Samuels személyében, aki 78 futást gyűjtve (közte hat darab hatossal!) később kiérdemelte a döntő legértékesebb játékosának járó elismerést is. A karibi csapat végül 137 futással zárta a félidőt, ez a pontszám viszont elérhetőnek tűnt a tornán eddig remekül ütő srí lankai válogatott számára. Mivel azonban a házigazdák legjobb ütői (Dilshan, Sangakarra és a csapatkapitány Jayawardene is) viszonylag hamar kiestek, így ez végül csak vágyálom maradt számukra. A srí lankai csapat csak 101 futásig jutott el, amikor a 19. játékrészben a tizedik ütőjük is kiesett, így a szabályok értelmében idő előtt ért véget a találkozó.

A döntőben 35.000 nézője által biztatott Srí Lanka a legutóbbi hat nagy torna közül öt alkalommal is elődöntőbe jutott, ám a 2007-es és a 2011-es egynapos (ODI) világbajnoki finálé és a 2009-es T20 világbajnoki döntő elvesztése után most is alulmaradt, így továbbra is az 1996-os ODI vb-címük az egyetlen vb-trófea az ország krikett életében. A végül 36 futással győztes West Indies csapata története során először jutott döntőbe és egyből meg is nyerte a T20-as világbajnokságot, így az egynapos vb-ken szerzett két korábbi vb-cím (1975, 1979) után most újra komoly tornát tudtak nyerni. 

A világbajnokság legjobb játékosa az összesen 249 futást összegyűjtő és végig kiválóan dobó ausztrál Shane Watson lett, akit csapata négy meccsén is a találkozó legjobbjának választottak. A legtöbb wicketet (az ellenfél egy ütőjátékosának kiejtését hívják így a krikettben) a fináléban is remeklő Ajantha Mendis érte el, aki 15 skalppal zárta a világbajnokságot.