Bajnokok Ligája

Ronaldo-parádé Amszterdamban, pazarlás és dráma Manchesterben

  • Horváth Gergely

Ajax-Real Madrid és Manchester City-Dortmund mérkőzéseket rendeztek a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulóban, az úgynevezett "halálcsoportban". A D-jelű négyes szerda esti találkozóin a Királyi Gárda a három gólt szerző Cristiano Ronaldo vezetésével 4-1-re győzött Amszterdamban, Jürgen Klopp együttese pedig helyzetek sokaságát elpocsékolva végül "csak" 1-1 döntetlent ért el az Etihad Stadionban.

A "halálcsoport" névre keresztelt D-jelű négyesben a csoportkör első fordulójában vereséget szenvedett két gárda lépett fel pályaválasztóként szerda este. A Real Madrid amszterdami vendégjátéka annak ellenére sem ígérkezett hétköznapinak, hogy a két egylet az elmúlt két esztendőben négyszer is megmérkőzött egymással. Az említett négy randevú mérlege egyébként lesújtó a hollandokra nézve, a Királyi Gárda ellen még gólt sem tudott szerezni az Ajax, miközben tizenkettőt kapott.

"Mindig reménykedsz, hogy az évek során képes leszel fejlődni. Márpedig ez sorozatban a harmadik szezon, amikor a madridiakkal találkozunk a csoportkörben. Ha csapatként játszunk, bármelyik ellenfelünk dolgát képesek vagyunk megnehezíteni" - mondta Frank de Boer, a hollandok mestere, aki 1999 és 2003 között az FC Barcelona játékosa volt.

A korábbi 112-szeres válogatott védő nem számíthatott Miralem Szulejmani, Thulani Serero, Nicolai Boilesen, Eyong Enoh és Kolbeinn Sigthórsson játékára sem, mindannyian hosszabb időre dőltek ki sérüléseik miatt. A legutóbbi három tétmérkőzését megnyerő Real Madridra a vasárnapi El Clásico előtt még egy fontos feladat várt: a Manchester City 3-2-es legyőzése után az Amszterdam Arénában is három pontot szerezni. José Mourinho szerint csapatának nem voltak motivációs gondjai a hollandiai kirándulás előtt, az Ajaxra pedig inkább csapatként kell tekinteni, mintsem az egyéniségekre fókuszálni.

A szoros küzdelem végén a zöldmezes vendégek ünnepelhettek - Fotó: AFP

A sérüléséből felépülő Michael Essien azonnal a kezdőtizenegyben találta magát, a támadósorban José Callejón és Kaká is helyet kapott. A spanyol sportsajtót napok óta uraló "Sergio Ramos kezdő lesz-e?" kérdésre José Mourinho igennel válaszolt. Frank de Boer nem változtatott a Dortmundban 1-0-ás vereséget szenvedő együttes kezdőcsapatán.

Az első percek ismerkedése után a madridiak magukhoz ragadták az irányítást, amely kezdetben csak szögletekben, a percek múlásával azonban már helyzetekben is megmutatkozott. Kenneth Vermeer, a házigazda portása nem győzte kapkodni a kezeit: Cristiano Ronaldo ziccerének hárítása önbizalmat adott számára Kaká közeli próbálkozásának védéséhez is. Az Ajax a labda birtoklásával igyekezett csökkenteni a védelmére nehezedő nyomást, de a 42. percnél tovább nem tudta megőrizni kapuját a góltól. Egy középpályás labdaszerzés után Karim Benzema viharzott el a bal szélen, beadása Niklas Moisanderről Ronaldo elé pattant, a portugál pedig hanyagul külsőzött a hálóba. (0-1)

Hogy a szünetben mi hangzott el a hazaiak öltözőjében, sajnos nem tudjuk, de hogy a fordulás után másodpercek alatt érvényét vesztette, az biztos. A 48. percben egy formás vendégtámadás végén Kaká jobbról adott középre, Benzema pedig 6 méterről felugorva gyönyörűen húzta a labdát a kapu közepébe. (0-2) A hollandok azonban nem adták fel, Christian Eriksen a rosszul helyezkedő Iker Casillas felett átszálló szögletét Moisander fejelte gólba a hosszú saroknál. (1-2) Sokszor halljuk, az a jó csapat, amely képes gólra váltani a lehetőségeit. Nos, az amszterdamiaknak a folytatásban sem volt túl sok sanszuk, azzal a kevéssel pedig nem tudtak élni. Nem úgy mint a Real Madird, amely két perc alatt pontot tett a történet végére. Ronaldo előbb 22 méterről tekert jobbal a kapuba (1-3), majd a csereként beállt Sami Khedira indítása után elegánsan átemelte a gólvonaltól kifutó Vermeert. (1-4)

Frank de Boer együttese a korábbi BL-párharcoktól eltérően ezúttal betalált a blancók kapujába, de a győzelemre ezúttal sem volt reális esélye. Ronaldo, klasszisát igazolva három találattal járult hozzá a sikerhez, José Mourinhoék ezáltal új klubcsúcsot állítottak be, hiszen sorozatban tizenötödik BL-meccsükön is gólt szereztek.

UEFA Bajnokok Ligája
D-csoport, 2. forduló
Ajax AFC-Real Madrid CF 1-2 (0-1)
Gólszerzők: Moisander (56.) illetve C. Ronaldo (42.), Benzema (48.)
Kiállítva: -

Egy angol-német párharc előtt - főleg ha a résztvevők az aktuális bajnokok - nincs szükség különösebb kedvcsinálóra, egy-egy érdekes részletet mégis kiemelnénk a találkozón történtek részletezése előtt. A Manchester City sorozatban tizenhatodik hazai győzelmére készült a nemzetközi porondon, az égszínkékek 2008 augusztusa óta többek közt a Twentét, a Hamburgot, a Celtic-et, a Dinamo Kijevet és a Bayern München is legyőzték az Etihad stadionban (korábbi nevén a City of Mancesterben). Roberto Manciniék dolgát a két jobbhátvéd, Maicon és Micah Richards kiesése mellett nehezítette, hogy a Bundesliga legutóbbi két kiírásának bajnoka, a Borussia Dortmund látogatott Angliába. Jürgen Kloppék, akik a vádliproblémákkal bajlódó Partick Owomoyelát leszámítva teljes kerettel utazhattak a találkozóra, a Borussia Mönchengladbach földbe döngölésével hangoltak a BL-ütközetre. A sárga-feketék szurkolói feleleveníthették a Bajnokok Ligája 1996/1997-es szezonjában történteket, amikor csapatuk a Manchester United kettős győzelemmel történt elődöntős búcsúztatása után megnyerte a sorozatot.

Lewandowski (balra) volt az egyik dortmundi "tékozló fiú", Kompany legnagyobb örömére - Fotó: AFP

A két óriási hagyományokkal rendelkező klub a Bajnokok Ligájában még rutintalannak számító csapatai nagy lendülettel vetették magukat a küzdelembe. Mario Götze lövésénél Joe Hart kapusnak az alumínium segítségére is szüksége volt. A City többet birtokolta a labdát ellenfelénél, de a rendkívül masszív lábakon álló dortmundi védelmen csak angyali türelemmel lehetett képes átvergődni. A kiegyenlített játék békés monotóniáját Javi Garcia sérülése törte meg - a spanyolt Jack Rodwell váltotta a 34. percben -, ezután a kapusok kerültek főszerepbe. Sergio Agüero távoli bombáját Roman Weidenfeller tenyerelte léc fölé, majd Götze ziccerét hárította Hart. Csattanóval zárulhatott volna az első játékrész, ha Pablo Zabaleta jobbról középre tett labdáját David Silva a kapu torkából nem vágja a lelátóra, de az ex-valenciai, Ilkay Gündoganhoz hasonlóan kihagyta a kihagyhatatlant.

A térfélcsere után is szebbnél szebb lövések és gólhelyzetek sokaságát láthatta a közönség, a mérkőzés első gólja mégis egy szokatlanul látványos hiba után született meg. Rodwell pontatlanul passzolt saját tizenhatosának előterében, így Marko Reus egy az egyben törhetett kapura, Hartnak pedig ezúttal nem volt esélye a hárításra. (0-1) A kapott gól valósággal sokkolta a hazaiakat, így a következő percekben az angol válogatott hálóőr kiváló képességein és higgadtságán múlt, hogy nem növelték előnyüket a németek. Az utolsó negyedórához érve Robert Lewandowski eldönthetett volna minden, de elpörgetett a jobb kapufa mellett. A sok kihagyott dortmundi helyzet végül egy kissé szigorú játékvezetői döntés formájában bosszulta meg magát a 89. percben. Agüero a menteni igyekvő Neven Subotics felkarjára emelte a labdát a büntetőterületen belül, a cseh Pavel Kralovec játékvezető pedig a tizenegyespontra mutatott. A büntetőt Mario Balotelli végezte el és higgadtan gurított a bal alsó sarokba. (1-1)

A BVB-nek még az utolsó másodpercekben is volt gólszerzési lehetősége - Lewandowski távoli próbálkozását ütötte szögletre Hart -, de ezen az estén túlságosan pazarlóan bánt ezekkel a Klopp-legénység, így óriási lehetőséget szalasztott el. A City fontos pontot tartott otthon a tékozló fiúkkal szemben.

UEFA Bajnokok Ligája
D-csoport, 2. forduló
Manchester City-Borussia Dortmund 1-1 (0-0)
Gólszerzők: Balotelli (90. - büntetőből) illetve Reus (61.)
Kiállítva: