Bundabotrány

Vizsgálóbíró elé állnak az érintett montpellier-i kézilabdázók

A montpellier-i ügyész szerint "nagyon erős a gyanú, hogy megsértették a sportetikát" a montpellier-i kézilabdázók, a május 12-én játszott, Cesson-Sévigné elleni mérkőzésükre kötött fogadások kapcsán. Az érintettek kedden állnak a vizsgálóbíró elé.

"A nyomozók azt állapították meg, nagyon erős a gyanú, hogy nem tartották tiszteletben a sportetikát a szóban forgó meccs alkalmával" - fogalmazott hétfő délutáni sajtótájékoztatóján Brice Robin. Az ügyész azt is elmondta, hogy a világ egyik legjobb kézilabdázójának tartott, olimpiai, világ- és Európa-bajnok francia Nicola Karabatic, valamint testvére, Luca élettársait fogják elsőként a rendőrök kedden átadni a vizsgálóbíróknak, akik majd döntenek arról, hogy vádat emelnek-e ellenük. Feltehetően a kihallgatott hét játékos közül is lesznek olyanok, akik ellen vádemelést kér a rendőrség, de az ügyész nem említett neveket. 

"Nagyon szoros kapcsolat alakult ki a játékosok és a fogadóirodák között. (...) Le lehet-e egy meccset (a játékosoknak) normálisan játszani, amikor ilyen jelentős összegeket tettek meg, és amikor tudták, hogy a klub vereségére fogadtak?" - hangsúlyozta az ügyész. "Nicola Karabatic neve azért került szóba, mert 1500 eurót vett fel (egy bankjegy-automatából) és mert az élettársa az ő nevében kötött fogadást, majd felvette a nyereséget" - árulta el Brice Robin. Hozzátette, hogy hasonló dolog történt Luca Karabatic esetében is.

A Karabatic testvérek mellett 16 további személyt vett őrizetbe a rendőrség - a Bajnokok Ligájában is érdekelt Montpellier-ből összesen hét játékost - a Paris Saint-Germain otthonában rendezett vasárnapi bajnoki mérkőzés után. Kihallgatásuk azóta is tart.

A rendőrség a 2008 óta minden évben bajnoki aranyérmes Montpellier május 12-én játszott, Cesson-Sévigné elleni meccsével összefüggésben vizsgálódik aktív és passzív korrupció, valamint a Francia Szerencsejáték (FDJ) vállalat ellen elkövetett csalás gyanújával, mivel a találkozóra gyanús fogadásokat tettek, 88 ezer eurós értékben, amellyel a nyeremény több mint 250 ezer euróra rúgott. A mérkőzést nagy meglepetésre elveszítette az addigra a bajnoki címet már elnyerő Montpellier. Egy kézilabda-mérkőzésre átlagosan ötezer eurós összegben szoktak fogadást kötni.

Az ügyész elmondta, a Montpellier edzője, Patrice Canayer ellen semmilyen gyanú nem merült fel. A Cesson játékosai ugyanis hallották, amint a mérkőzés szünetében "fejmosást tartott a csapatának az öltözőben". Az ügyész szerint a klub két vezetője is ártatlan az ügyben.