Ligue 1

Rugdosódás után izgalmas rangadó, Lyonban nyert a Bordeaux

  • Horváth Gergely

2009 decembere után tudott ismét három pontot szerezni a Girondins Lyonban - Bordeaux-ban mondhatják, a legjobbkor. Francis Gillot csapata a sok-sok szabálytalansággal induló, ám a folytatásban lüktető iramot és rengeteg eseményt hozó mérkőzésen 2-0-ra győzött, így a tabella ötödik helyéről várhatja a folytatást. Az OL bánhatja, hogy nem tudott élni a listavezető Marseille botlása adta lehetőséggel.

Az Olympique Marseille vasárnap délutáni megalázó veresége még inkább felértékelte a komoly hagyományokkal rendelkező Lyon-Bordeaux derbi jelentőségét. A forduló előtt második helyen álló házigazda az éllovas világoskékekkel szemben fennálló hátrányát igyekezett minimálisra csökkenteni, míg a veretlen Girondins terve a dobogósok nyomában maradás lehetett.

Rémi Garde nem kalkulálhatott a hosszabb ideje sérült Yoann Gourcuff, valamint Michel Bastos játékával sem, a jobbszélső posztján pedig ezúttal nem Jimmy Briand-nak, hanem a fiatal Alexandre Lacazette-nek szavazott bizalmat. A másik oldalon Francis Gillot nem változtatott háromvédős rendszerén, Marc Planus és Henrique mellett ezúttal Florian Marange jutott szóhoz.

Lacazette (balra) és Trémoulinas farkasszemet nézett, előbbi pislogott először... - Fotó: AFP

Az első húsz percben leginkább a játékosok harcmodorán volt érezhető, hogy a találkozó több egy szimpla bajnokinál. Laurent Duhamel játékvezető sípolt, mint a gőzmozdony, mindhiába. Mouhamadou Dabo Yoan Gouffran lábszárába talpalt bele, majd Cheick Diabaté rúgta meg hátulról Maxime Gonalons-t. A normandiai sporttárs talán kissé könnyelműen kezelte a helyzetet, az idő azonban őt igazolta. Miután lehiggadtak a felek, végre nekiláttak futballozni, igaz, leginkább az OL akarata érvényesült. Előbb Lisandro López tekerése kerülte el kevéssel a kaput, majd Clément Grenier jobb alsó sarokba bombájára ért le Cédric Carrasso. A vendégek alig-alig jutottak el a Lyon tizenhatosának közelébe az első félidőben, a hátsó tolódásokat viszont jól megoldották, a szélsők visszalépésével minden területet lezártak a fehérmezes hazaiak előtt.

A fordulás után Lisandro López veszélyeztetett először, de éles szögből leadott nagy erejű lövése nem talált kaput, míg a másik oldalon Gouffran lapos próbálkozásánál már Rémy Vercoutre-nak is közbe kellett avatkoznia. Megélénkült a játék, és bár továbbra is Rémi Garde tanítványai domináltak, a Girondins is bátran vállalkozott. Diabaté közeli fejesét bravúrral védte az OL portása, majd Grenier mesteri tekerését Carrasso ütötte szögletre. A 65. percben némi szerencsével szerzett vezetést a Bordeaux: Benoit Trémoulinas és Ludovic Obraniak összjátéka után előbbi lőtt kapura, a labda pedig Dejan Lovrenen irányt változtatva a kapu közelébe hullott. (0-1)

A Lyon azonnal válaszolhatott volna, de Bafetimbi Gomis emelését a kapujából kifutó Carrasso szögletre tenyerelte. A 75. percben a csereként beállt Yassine Benzia próbálkozott, de az ötödik Ligue 1-mérkőzésén játszó 18 esztendős csatár lövése sem talált utat a látogatók hálójába. A 82. percben aztán minden eldőlt, Trémoulinas bal oldali beadása után nem tudtak felszabadítani a lyoni védők, Diabaté pedig Dabo mellett felugorva közelről fejelt gólt. (0-2) Az OL szimpatizánsai joggal vitathatják, hogy a Lovrent brutálisan lekönyökölő támadót miért nem zavarta le a játékvezető néhány perccel korábban.

A Bordeaux némi meglepetésre a Gerland-ban is megőrizte veretlenségét, 2009 decembere után nyert ismét Lyonban, ezáltal feljött a tabella ötödik helyére. Az Olympique nem tudta kihasználni a Marseille botlását, sőt, a Sochaux-t legyőző Paris Saint-Germain is megelőzte a táblázaton.