Bundesliga előzetes

Észak-déli csúcsderbi, vesztfáliai rangadó a hatodik fordulóban

A Bundesliga hatodik fordulójának szombati játéknapján két rangadót is rendeznek: a Bayern München a Werder Bremen, a Mönchengladbach pedig a Borussia Dortmund vendége lesz. Továbbá magyar érdekeltségű találkozók is szerepelnek a programban, Huszti Szabolcs a Hannover együttesével Hamburgba, Hajnal Tamás a VfB Stuttgart csapatával Nürnbergbe, Stieber Zoltán pedig a Greuther Fürth alakulatával Leverkusenbe látogat.

A Werder Bremen bajban volt Freiburgban. A szünetben 1-0-ra vezettek a hazaiak, s amennyiben 45 percet követően véget vetett volna a mérkőzésnek a játékvezető, a brémaiak viszonylag erős keretük és biztos anyagi hátterük ellenére ott álltak volna öt meccsből négy ponttal a tabella alján. Pocsék szezonkezdet - negyed óra alatt azonban óriásit fordult a világ. Előbb Joseph Akpala egyenlített, majd Aaron Hunt a vezetést is megszerezte, ami, mint később kiderült, a győzelmet jelentette. A Freiburgnak nem maradt ugyanis válasza, amikor Daniel Caligiuri a hajrában a lábát lövésre lendítette, a vendégek fellélegezhettek: próbálkozása a kapufán csattant.

Bremen-Bayern München 15:30
Tv: Eurosport 2

Túlzás lenne azonban azt állítani, hogy a Bremen meggyőző játékot mutatott. "Ez volt az utóbbi hetek egyik leggyengébb teljesítménye, de három ponttal térhetünk haza" - osztotta meg ellentmondásos érzéseit Hunt, a győztes gól szerzője. Visszakaptak valamit a sorstól. A hétvégi Stuttgart elleni találkozón az első félidőben fölényben játszottak, s több alkalommal eldönthették volna a mérkőzést, végül azonban kiengedték a kezükből a győzelmet.

Az észak-németországi egyesületnél tudják, ennél több kell, ha a Bayern ellen helyt szeretnének állni. "A győzelem által némi lélegzetvételhez jutottunk, felszabadultan játszhatunk a Bayern ellen. Csökkenteni kell a hibáinkon, mert a müncheniek hidegvérrel ki fogják azokat használni, ugyanakkor úgy gondolom, hogy az egy teljesen más típusú összecsapás lesz. A Bayern az utóbbi eredmények tükrében - a bajorok a BL-döntő óta minden tétmérkőzésüket megnyerték - egyértelmű esélyes, semmi veszítenivalónk nincs. Kíváncsi vagyok, hogyan reagál a csapat ebben a helyzetben" - nyilatkozta a Werder menedzsere, Klaus Allofs.

Nils Petersen a pályán tehet klubja eredményességéért, a fiatal csatár a nyáron éppen a Bayerntől érkezett kölcsönbe a Weser partjára. "A Bayern még nem veszített pontot, hihetetlen. Nincsenek is rászorulva ellenünk a győzelemre" - viccelődött a támadó, aki 2011 nyarán a Cottbustól érkezett Münchenbe, de eddig képtelen volt ott gyökeret verni. "Elképzelhető, hogy ők egy rossz, mi pedig egy jó napot fogunk ki, valamikor bele kell, hogy fussanak egy vereségbe. Remélem, hogy itthon tartjuk a három pontot" - bizakodott Petersen.

Claudio Pizarro eddig 12 évet töltött a Bundesligában, ebből egyaránt hatot a Bremen és a Bayern csapatában

A Bayern egy Bremenhez hasonló játékerőt képviselő együttes, a Wolfsburg ellen nemcsak eredményes volt, hanem meggyőző játékkal rukkolt elő, s három nulla arányban győzött. Előbb Bastian Schweinsteiger talált be, a középpályás már a harmadik idénybeli gólját szerezte, majd éppen az a Mandzukic duplázott, aki a nyáron a Wolfsburgtól érkezett a müncheniekhez. "Ha élvezzük a játékot, akkor nehéz minket legyőzni" - mondta a horvát, aki öt találattal átvette a vezetést a góllövőlistán. Az idényben első alkalommal volt kezdőként egyszerre pályán a bajoroknál Franck Ribéry és Arjen Robben, s a következő sem szombaton lesz. A holland ugyanis ismét megsérült, ezúttal izomsérülést szedett össze, így kénytelen kihagyni a Bremen elleni találkozót.

"Nem hagyhatjuk, hogy elaltassanak minket az eddigi eredmények, végig szeretnénk menni az eddig elkezdett úton anélkül, hogy befolyásolna minket a körülöttünk kialakult felhajtás" - intette óva csapatát a Bayern szakvezetője, Jupp Heynckes. "A Bundesliga-mérkőzések nincsenek lefutva, különösen a Bremen ellen" - utalt a szakvezető arra, hogy az északiak az egyik legkellemetlenebb ellenfelei a Bayern együttesének. Már 26 alkalommal győzték le őket a bajnokságban, annyiszor ahányszor egyetlen más csapat sem és 119-szer vették be a kapujukat, ami szintén rekordot jelentő adat. Ugyan a két klub utóbbi tizenegy találkozásából mindössze egyszer diadalmaskodott Thomas Schaaf együttese, akkor alapos verést mértek a bajorokra: 5-2 arányban győztek az Allianz Arénában. Érdekesség, hogy a 2008. szeptemberében rendezett meccsen Rosenberg, Naldo, Özil és Pizarro voltak a Bremen gólszerzői, ma már mindnyájan máshol kergetik a bőrt.

Pizarro éppen a Bayernnél. A perui támadó érdekes utat járt be Németországban, hiszen két együttesben, a Bremenben és a Bayernban szerepelt, azonban mindkét alakulatban két különböző turnust húzott le: Brémában 1999-2001 és 2008-2012 között játszott, Münchenbe pedig a 2001 és 2007 közötti időszakot követően idén tért vissza. "Úgy gondolom, hogy a Werder egy jó csapat. Ez a felkészülés folyamán is látszott, amikor megnyerte a Ligatotal!-Kupát, s nehéz sorsolása ellenére a bajnokságban is jó benyomást keltett" - udvariaskodott Pizarro, aki hét közben 337 meccsel a legtöbb találkozón szereplő légiós lett a Bundesligában. "Ugyanakkor győzni szeretnénk, s erre minden esélyünk megvan" - emlékeztetett a csatár, hogy mely csapat a találkozó esélyese.

Bundesliga, 6. forduló
SV Werder Bremen-FC Bayern München, várható kezdőcsapatok
Bremen: Mielitz - Gebre Selassie, Prödl, Szokratisz, Fritz - Junuzovic - Arnautovic, De Bruyne, Hunt, Elia - Petersen
Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Badstuber - Schweinsteiger, Gustavo - T. Müller, Kroos, Ribéry - Pizarro

A Borussia Dortmund legutóbb eseménydús mérkőzésen játszott 3-3-as döntetlent az Eintracht Frankfurt otthonában. A sárga-feketék az első félidőben 2-0-ás előnyre tettek szert, de a szünetben le kellett cserélniük egyik legjobb játékosukat, Marco Reust. A Frankfurt a térfélcsere után percek alatt egalizált, s ugyan Mario Götze ismét vezetést szerzett a vendégeknek, a hazaiak Anderson révén megmentettek egy pontot.

Dortmund-Mönchengladbach 18:30 Tv: Eurosport 2

A Dortmund vezetőedzője, Jürgen Klopp enyhén szólva sem volt elégedett. "Nyolc kapott góllal a harmadik legrosszabbak vagyunk a bajnokságban, négy nap leforgása alatt hatot kaptunk. Ez egy igazán sz*r statisztika" - dühöngött szokásos őszinte stílusában a szakvezető. "A meccs sokkal látványosabb lett, mint azt szerettük volna. A focinak van egy alapszabálya, 2-0-ás előnynél idegenben nem hagyhatjuk, hogy lekontrázzanak. Pontosan ez történt velünk" - mondta Klopp azt követően, hogy csapata ahelyett, hogy őrizte volna előnyét, túlságosan kinyílt.    

Marco Reus számára pikáns összecsapás lesz a Mönchengladbach elleni, a 23 éves támadó a nyáron éppen onnan érkezett Dortmundba. "Örülök a találkozásnak az egykori csapattársakkal, de természetesen azon leszünk, hogy itthon tartsuk a három pontot. Szeretnék a csapat eredményességéhez valamit hozzátenni, nagy lelkesedéssel és agresszivitással vágunk a mérkőzésnek" - nyilatkozta Reus. "Tudom melyek az erősségeik és gyengéik, de így vannak ezzel az edzők is, úgyhogy nem kell tőlem tippeket kérniük" - utalt a játékos arra, hogy a kém szerepét nem vállalja.

Marco Reust tavalyi teljesítménye alapján az idény játékosává választották a Bundesligában; idén már a Dortmundban játszik

A Mönchengladbach az ötödik fordulóban 2-2-es döntetlent játszott hazai pályán a Hamburg együttesével. Azok után, hogy a hazaiak több, mint ötven percet emberhátrányban játszottak, s a ráadásban egyenlítettek Alvaro Domínguez révén, elégedettek voltak a Csikók. "A csapatnak volt tartása, anélkül, hogy jól játszott volna. A Hamburg lehetőséget adott nekünk egy pontrúgáson keresztül, amely jelenleg az erősségeink közé tartozik, s ennek köszönhetően szereztünk egy pontot, melynek örülünk" - nyilatkozta a lefújást követően a csapat sportigazgatója, Max Eberl.

A Mönchengladbach tavalyi énjéhez képest gyengén kezdte az idényt, a vezetőedző, Lucien Favre látja együttese hiányosságait. "Hiányzik a labdás és labda nélküli mozgás a játékunkból. Ezen kívül túl sokáig tart amíg járatjuk a labdát, ami gyakran azért van, mert pontatlanok vagyunk. Látjuk, hogy sok teendőnk van, de nem vihetjük túlzásba a kritizálást sem, az előző évben is gyakran veszítettünk labdát annak kihozatala közben. Természetesen javulnunk kell az elkövetkezendő mérkőzéseken, de már többször mondtam, hogy időre van szükségünk" - utalt Favre többek között arra, hogy három meghatározó játékos távozott, s három érkezett.

Közülük a holland Luuk de Jong egészen biztosan nem játszhat Dortmundban, ugyanis a hét közben bokasérülést szenvedett, az osztrák Martin Stranzl pedig kiállítása miatt hiányzik.

Bundesliga, 6. forduló
Borussia Dortmund-VfL Borussia Mönchengladbach, várható kezdőcsapatok
Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Subotic, Hummels, Schmelzer - Gündögan, Kehl - Blaszczykowski, Götze, Grosskreutz - Lewandowski
Mönchengladbach: ter Stegen - Jantschke, Brouwers, Dominguez, Daems - Hermann, Nordtveit, Xhaka, Arango - Hrgota, Hanke

Ahogyan az várható volt, a Hamburgnál van der Vaart érkezésével megpezsdült az élet. A holland középpályás a Mönchengladbach ellen is főszereplő volt, a forduló egyik legszebb találatával már az első félidő derekán vezetést szerzett csapatának, az öröme azonban nem lehetett teljes. 2-1-es előnynél a kapufára rúgott egy tizenegyest, a 'Gladbach pedig a hosszabbításban kiegyenlített. "Egyáltalán nem érzem jól magam. Ha azt belövöm vége" - összegezte a meccset a holland.

Hamburg-Hannover 15:30

A vezetőedző, Torsten Fink is mérges volt az elszalasztott lehetőség miatt, szombaton azonban a 125. születésnapját ünnepli a HSV, a hazaiak emlékezetessé tennék a hétvégét. Bizakodásra ad okot a csapat jó formája, valmint az, hogy gyakorlatilag az összes játékos a vezetőedző rendelkezésére áll, a cseh Petr Jirácek is letöltötte eltiltását.

Ami van der Vaart a Hamurgnak, az Huszti Szabolcs a Hannover számára. A magyar középpályás a Nürnberg ellen ismét a mérkőzés legjobbja volt, ezúttal egy góllal és két gólpasszal járult hozzá klubja 4-1 arányú győzelméhez. Teljesítményének köszönhetően később a forduló játékosának választották.

Nem lehetett azonban felhőtlen az öröm a csapat háza táján, a siker vezéráldozatot követelt. A dán Leon Andreasen közvetlenül a találkozó elején összerogyott, a diagnózis: keresztszalagszakadás. A középpályásnak minimum fél évet kell kihagynia, s mivel már korábban is összeszedett hasonlóan súlyos sérülést, a pályafutása is veszélybe kerülhet.

A 2002-es feljutás óta a Hannover húszból csak négy meccset veszített a Hamburg ellen, igaz idegenben utoljára nyolc éve győzött.

Bundesliga, 6. forduló
Hamburger SV-Hannover 96, várható kezdőcsapatok
Hamburg: Adler - Diekmeier, Westermann, Mancienne, Jansen - Jirácek, Badelj - Szon, van der Vaart, Ilicevic - Rudnevs
Hannover: Zieler - Cherundolo, Eggimann, Haggui, Rausch - Stindl, Schmiedebach, Pinto, Huszti - Schlaudraff, Ya Konan

A Nürnberg három gólos vereséget szenvedett az előző játéknapon, a Clubnál ennek ellenére optimisták lehetnek az idény eddigi alakulásával. Hét ponttal a középmezőnyben található az együttes, ami talán túl is szárnyalja az eddigi elvárásokat.

Nürnberg-Stuttgart 15:30

"Öt meccsből hét pontunk van, ennyi és nem több. Év végére negyvenet szeretnénk gyűjteni" - mondta a vezetőedző, Dieter Hecking utalva arra, hogy általában ennyi elég a bennmaradáshoz.

A szakvezető a Stuttgart rossz formája ellenére óvatos: "A Stuttgartnak két arca van. Brémában a második félidőben megmutatták, hogy tudnak focizni" - figyelmeztetett Hecking, hogy a Stuttgart legutóbbi, Hoffenheim elleni vereségéből nem lenne szerencsés kiindulni.

A Stuttgart együttese óriási krízisben van, legutóbb 3-0 arányban kapott ki hazai pályán a Hoffenheim ellen. A svábok így továbbra is győzelem nélkül az utolsó előtti, kieső helyen állnak a tabellán. A klubnál ráadásul belső feszültségek is adódnak, néhány hete Georg Niedermeier háborodott fel azon, hogy elveszítette helyét a kezdőcsapatban, a Hoffenheim ellen ezzel szemben ő volt az egyik leggyengébb láncszem, hatalmas hibákat követett el.

A Nürnberg ellen visszatérhet Martin Harnik, aki hét közben eltiltását töltötte, a japán Sindzsi Okazaki ugyanakkor a Hoffenheim ellen megsérült, így három hétre kidőlt a sorból. Hajnal Tamás eddig nem játszott végig egyetlen meccset sem a bajnokságban, az eddigiek alapján valószínű, hogy most sem fog.

Bundesliga, 6. forduló
1. FC Nürnberg-VfB Stuttgart, várható kezdőcsapatok
Nürnberg: Schäfer - Chandler, Nilsson, T. Klose, Pinola - Balitsch, Simons - Gebhart, Kijotake, Esswein - Pekhart
Stuttgart: Ulreich - Boka, Niedermeier, Tasci, Szakai - Kvist, Gentner - Harnik, Cacau, Traore - Ibisevic

A Leverkusen az előző fordulóban simán győzött az Augsburg otthonában. A találkozó már az első félidőben eldőlt, ekkor a Gyógyszergyáriak 3-0-ás előnyre tettek szert, a hazaiak a szünet után már csak szépíteni tudtak. Fontos volt a vendégek számára, hogy Andre Schürrle batalált, a támadó első gólját szerezte az idei bajnokságban.

Leverkusen-Fürth 15:30

A Leverkusen a Fürth ellen is egyértelmű esélyese a találkozónak, az újonc nincs jó formában, a Bayer legutóbbi öt hazai mérkőzésén nem talált legyőzőre a Bundesligában.

A Fürth legutóbb hazai pályán szenvedett 2-0 arányú vereséget a Fortuna Düsseldorf ellen, így tovább rontotta hazai mérlegét. A Trolli Arénéban három meccsen még pontot és gólt sem szereztek Mike Büskens fiai. A mérkőzést követően a tréner kikelt együttese ellen, mondván játékosai lebecsülték a Düsseldorfot. A szakvezető elmondta, hogy a Leverkusen ellen igazi csapatot szeretne látni a pályán.

A Fürthből sérülés miatt hiányzik Felix Klaus, a klub fennállásának első gólszerzője a Bundesligában, illetve Stieber Zoltán sem lesz várhatóan kezdő, a magyar játékos eddig még nem játszott meghatározó szerepet új együttesében.

Bundesliga, 6. forduló
Bayer 04 Leverkusen-SpVgg Greuther Fürth, várható kezdőcsapatok
Leverkusen: Leno - Carvajal, Wollscheid, Toprak, Kadlec - L. Bender, Hoszogai, Castro - Bellarabi, Schürrle - Kiessling
Fürth: Grün - Nehrig, Mavraj, Kleine, Schmidtgal - Sararer, Fürstner, Prib, Pektürk - Edu, Azemi
Bundesliga
6. forduló
Bayer 04 Leverkusen-SpVgg Greuther Fürth 15:30
SV Werder Bremen-FC Bayern München 15:30 Tv: Eurosport 2
1. FC Nürnberg-VfB Stuttgart 15:30
1899 Hoffenheim-Augsburg 15:30
Hamburger SV-Hannover 96 15:30
Borussia Dortmund-VfL Borussia Mönchengladbach 18:30 Tv: Eurosport 2
 
vasárnap játsszák
Eintracht Frankfurt-SC Freiburg 15:30 Tv: Eurosport 2
VfL Wolfsburg-1. FSV Mainz 05 Tv: Eurosport 2
 
korábban
Fortuna 95 Düsseldorf-FC Schalke 04 2-2
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239515  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239512  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239518  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239516  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239513 


Vegyél részt Bundesliga-játékunkban és győzd le az Eurosport és a hatharom.com kommentátorait, újságíróit!