Férfi kézilabda BL

"Felkészülési meccsek" után nyerni megy a Szeged Zágrábba

  • Maruzsa István

Csütörtökön megkezdődött a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2012-13-as idénye, szombaton pedig a magyar résztvevők, az MKB Veszprém és a Pick Szeged is bemutatkoznak a nemzetközi sorozatban. A két csapat közül elsőként a Tisza-partiak zágrábi esélyeivel foglalkozunk.

Amint azt korábbi átfogó előzetesünkben már olvashattátok, a BL C csoportja - amelyben a Pick Szeged szerepel két kiemelkedő - és négy valamivel gyengébb, nagyjából hasonló szintű csapatot tartalmaz, utóbbiak közé tartozik a magyar ezüstérmes és a horvát Zagreb is.

Ugyan utóbbiak az előző idény csoportkörében nagyszerű teljesítménnyel a második helyen végeztek a Barcelona mögött, majd a későbbi győztes Kiellel szemben összesítésben csak hat góllal maradtak alul a negyeddöntőben, reményeink szerint most jóval kisebb fenyegetést jelentenek. Már 2011 nyarán sem engedhették meg maguknak Katzirz Dávid szerződtetését, az anyagi válságuk pedig még tovább mélyült. Emiatt több olimpiai bronzérmes válogatott játékos is távozott tőlük, a jelenlegi keretben pedig leginkább 30 feletti, illetve 20-22 év körüli kézilabdázókat találunk. A keret átalakulása önmagában még nem jelent gyengülést, de a szakértők szerint az idén jóval kevesebbre lehet képes a Zagreb, mint tavaly.

Ebben bízik Mikler Roland, a Pick Szeged olimpiai negyedik helyezett magyar válogatott kapusa is, aki azonban kissé még bizonytalan volt az ellenfél játékerejét illetően, amikor a hatharom.com-nak nyilatkozott az esélyekről: "Azt mi is hallottuk róluk, hogy teljesen kicserélődtek, de azt még pontosan nem tudjuk, hogy milyen a csapatuk. Videofelvételt még sajnos nem láttunk róluk, remélem, hogy a meccs előtt ehhez még hozzájutunk, és akkor okosabbak leszünk velük kapcsolatban."

Mikler Roland a Pick Szeged és a Dunkerque felkészülési férfi kézilabda-mérkőzésén 2012-ben.

A hálóőr elmondása szerint a csapatnál várakozó hangulat uralkodott a héten, és szeretnének sikert aratni idei első fellépésükön: "Teljesen jó a hangulat, mindenki várja az első BL-mérkőzésünket. Sajnos nem hazai környezetben lesz, úgyhogy a hazai közönséget még nem tudjuk ezzel boldogítani, de magunkat már igen. Szerintem mindenki erre van kiélezve. Eddig inkább felkészülésinek mondható meccseink voltak a magyar bajnokságban, de most fogjuk meglátni, hogy mennyit tudtunk fejlődni, mennyire állt össze a csapatunk."

Bár akkora mozgás Szegeden nem volt, mint Zágrábban, azért volt néhány változás a keretben. A legfontosabb talán a szintén válogatott irányító, Lékai Máté távozása, ő a szombaton Veszprémbe látogató szlovén Celjéhez szerződött. Szintén elment az előző idény nagy részében sérült szélső, Törő Szabolcs, valamint az elsősorban védekezésben használt, de a nyári igazolások miatt onnan is kiszorult Bajorhegyi Ádám.

Az érkező oldalon találjuk a Londonban ezüstérmet szerzett svéd átlövőt, Jonas Larholmot, a szerb balszélsőt, Marinko Kekezovicsot, a horvát átlövőt, Alen Blazevicet és a fiatal Balogh Zsoltot. Utóbbi a bajnokikon hatékony góllövőként mutatkozott be, kíváncsian várjuk, hogy BL-szinten hogy megy neki.

Skaliczki László, a szegediek vezetőedzője, korábban elmondta honlapunknak, hogy az új játékosokkal új lehetőségek is érkeznek a csapathoz, Mikler Rolandot ezekről is faggattuk.

"Az előrejátékban annyira nem szoktam figyelni a taktikát, de az új érkezők miatt a mester nyilvánvalóan változtatott valamennyit. Én inkább a védekezésünkre koncentrálok, ott szoktam figyelni, hogy kire lehet alapozni. Ebben van még mit fejlődnünk, bár nem vagyok elégedetlen. Alen Blazevic személyében új ember érkezett a védelem közepébe, akinek még kell egy kis idő, hogy beépüljön. Rajta még érzem, hogy keresi egy kicsit a helyét, de remélem, hogy gyorsan megtalálja, és akkor rá is ugyanúgy lehet majd alapozni, mint Czina Józsira vagy másokra, akik középen védekeznek. Nem tartunk rossz irányba" - vélekedett a kapus.

A Zagreb mellett a fehérorosz Dinamo Minszk, a svájci Schaffhausen, a spanyol Barcelona és a német Füchse Berlin lesz még a Pick Szeged ellenfele a csoportban. Közülük a papírforma alapján utóbbi kettővel lesz a legnehezebb dolguk a Tisza-partiaknak, hiszen a katalán csapat két éve megnyerte a Bajnokok Ligáját, a berliniek pedig tavasszal ott voltak a négyes döntőben.

Mikler Roland elmondása szerint ellenük nem is nagyon mernek pontokkal kalkulálni, de a remélt továbbjutáshoz a többiek ellen nagyon jó teljesítményre lesz szükség.

"A hazai meccseink nagyobbik részét biztosan hoznunk kell, illetve én a Minszket sorolnám oda, ahol idegenben is nyerni lehet, és ez el is várható magunktól. Remélem, hogy a Schaffhausen is ide tartozik. Otthon a Barcelona és a Berlin ellen nem feltétlenül, de a többiek ellen minimális célunk, hogy nyerjünk, ez egyértelmű. Másképp nem is lehet esélyünk. Ezen kívül pedig szombaton kiderül, hogy a Zágráb milyen erőt képvisel, de nyerni megyünk."

A szombaton 18:30-kor kezdődő Croatia Zagreb-Pick Szeged mérkőzésről élő szöveges közvetítést olvashattok a hatharom.com-n!