NFL

A profi bírók visszatéréséből kamatozna a Ravens

  • Molnár Dávid

Magyar idő szerint péntek hajnalban a Baltimore és a Cleveland főszereplésével megkezdődik a profi amerikai futball-liga (NFL) negyedik fordulója. A Ravens építkezne a Patriots elleni győzelméből, míg a Browns a 0-4-es kezdést szeretné elkerülni, lássuk mi várható!

Előzmények

Bár közvetlenül nem a két csapathoz kapcsolódik, azért érdemes megjegyezni, hogy a szurkolók nyomása meghozta gyümölcsét, és csütörtökre virradóra megszületett az új egyezmény a játékvezetők testülete és a liga vezetői között. Tehát minden visszatérhet a régi kerékvágásba, és mostantól kevesebb lesz a baki és a botrány, legalábbis sokan ezt remélik a profik visszatéréstől. Mindenesetre következmények nélkül nem lett vége a tartalék kartársak tevékenykedésének, hiszen Bill Bellichicket, a New England vezetőedzőjét 50 ezer dolláros, míg Kyle Shanahant, a Washington segédedzőjét pedig 25 ezer dolláros bírságra ítélték, amiért látványosan kikeltek a helyettes zebrák ellen.

Mostantól azonban ismét a játéké lesz a főszerep, és nem a befújt hibák, és a be nem fújt szabálytalanságok lesznek az aktuális fordulók vitatémái.

A Baltimore a Sunday Nighton visszavágott a New England Patriotsnak a januári főcsoportdöntőben elszenvedett vereségért. A találkozó ezúttal sem volt érzelmektől mentes, köszönhetően egy családi tragédiának: Torrey Smith, a Ravens elkapója ugyanis kevesebb, mint 24 órával a találkozó kezdete előtt vesztette el öccsét egy motorbalesetben. Smith játéka sokáig kérdéses volt a gyász közepette, ám végül mégis felfutott a pályára, és ha már ott volt, két touchdownnal tisztelgett elhalálozott fivére előtt. Az újonc rúgó, Justin Tucker pedig a győzelmet is kivívta a hazaiaknak az utolsó pillanatban.

Joe Flacco ismét megbízható teljesítménnyel repítette előre a Ravens támadóegységét, és egyre biztosabb pontnak tűnik a karmesteri poszton, amit kitűnően mutat az is, hogy az elmúlt bő 8 hónapban mindkét alkalommal lejátszotta Tom Bradyt a pályáról. Valószínűleg azonban nem bánta volna, ha januárban győznek és most kikapnak, de a dolgok kellemesebb oldalát nézve, ezzel folytatta a hazai veretlenségi szériáját a Baltimore, mely már tizenkét találkozóra terjed ki. A passzokon túl földön is veszélyes a Ravens, Ray Rice 101 yardja mellé még egy touchdownt is futott.

A Cleveland eközben azon két csapat közé tartozik, mely három forduló után nyeretlen. A Browns a múlt héten is csak megszorongatni volt képes ellenfelét, a Buffalo Billst, Brandon Weeden nem tudta tartani a tempót Ryan Fitzpatrickkel. Az ifjú irányító eddig nem kápráztatja el a szakmai stábot játékával, három touchdownja mellett a hat interception több mint kellemetlen, és sajnos ezek a labdaeladásokat rendre pontokra tudják váltani az ellenfelek.

A Cleveland utoljára 2007-ben volt képes nyerni a Baltimore ellen (akkor a szezon mindkét találkozóját ők hozták), azóta viszont zsinórban nyolc mérkőzést nyert a Ravens.

Elemzés

Nehéz egy ilyen mérkőzés előtt bármit mondani azon túl, hogy sima Ravens siker várható, de mi megpróbáljuk. Irányító poszton ég és föld a különbség, az rögtön leszögezhető. Joe Flacco ötödik szezonját tapossa a Ravensnél, de úgy tűnik, hogy ennyi idő kellett neki ahhoz, hogy végre kivirágoztassa képességeit. Már az Eagles ellen is voltak szép megmozdulásai, annak ellenére, hogy azok nem hozták meg a sikert a Ravensnek, de a Patriots ellen már érezhető volt rajta, hogy ellenőrzése alatt tartja a támadóegység minden egyes sejtjét.

Brandon Weedentől pedig nem kell csodát várni. Abban a szerencsétlen helyzetben van, hogy olyan újonc kollégák léptek idén a pályára vele együtt, mint Robert Griffin, Andrew Luck vagy éppenséggel Russell Wilson. Nem csoda, hogy a legjobb újonc támadó díjának versenyében rendre kimarad az ő neve, hiszen a versenytársak egy egész más szintet képviselnek, és többé-kevésbé eddig az éles mérkőzéseken is megmutatták ezt.

A nagy kérdés hazai oldalon Torrey Smith játéka lesz. Vasárnap a gyászból tudott erőt meríteni, azonban a Browns ellen valószínűleg már nem lesz olyan nagy napja, ami teljesen érthető. Ha Smith valóban gyengélkedik, akkor helyette Anquan Boldin lehet majd Flacco közkedvelt célpontja, míg Weedennek nincsenek ilyen neves elkapói a tartalékban.

Amiben felveheti a versenyt a Ravensszel a Browns, az a futójáték, ha több labdát bíznának rá Trent Richardsonra. A Bills ellen csupán 27 yardot volt képes megtenni, de így is felírhattak a neve mellé egy touchdownt, és három meccs után 175 yardnál jár már. Ez még mindig nem elég ahhoz, hogy ebben a kategóriában az élbolyban találja magát, de a Clevelandben így is üde színfoltot jelent ezzel a teljesítménnyel.

Védekezésben azt tapasztaljuk nagy meglepetésre, hogy a Baltimore-é hátrébb van pillanatnyilag, mint a Clevelandé. Ez főleg az elmúlt két forduló megvívott rangadójának köszönhető, de tény, ami tény eddig a Ravens védelme koránt sem azt nyújtja, mint az előző években. Leginkább a passzjáték semlegesítése esik nehezükre, jelenleg 289 yardot tesznek meg ellenük átlagban levegőből. Ezen a számon jelentősen javíthatnak, ha Weedent nyomás alá helyezik.

Ha ez megvan, akkor Flaccónak már csak hoznia kell a kötelezőt, és folytatódhat a Ravens sikerszériája hazai közönség előtt.

Hathárom tipp

Kiindulva az előző két hét fergetegesen rosszra sikeredett tippeléseiből, most óvakodunk az olyan kijelentésektől, mint a „biztos győzelem” és társai. Mindenesetre a Baltimore-nak van miből építkezni – szoros vereség Philadelphiában, majd egy utolsó pillanatokban megnyert meccs a Patriots ellen – míg a Clevelandnek nem annyira. Plusz hazai pályán addig kell ütni a vasat míg forró alapon biztos nem fognak kiengedni Flaccóék, így őket várjuk a három győzelemmel rendelkezők klubjába.