Serie A előzetes

Egész Milánó a feltámadásért imádkozik, ki vörösben, ki kékben

A Serie A 5. fordulója szerdán este nyolc mérkőzéssel folytatódik. Mindkét gyengén rajtoló milánói csapat pályára lép, és mindkettő kötelezően verendő ellenfél ellen, így a szurkolók, a játékosok, az edzők és a vezetők is reménykedhetnek egy kis sikerélményben.

Milan-Cagliari 20:45
Sport Klub

Most vagy soha! - gondolhatják a Milan szurkolói a nyeretlen, a kiesésre, de legalábbis a stabil alsóházi tartózkodásra jó eséllyel "pályázó" Cagliari elleni meccs előtt. Massimiliano Allegri vezetőedző a higgadtabb várakozásoknak megfelelően megúszta csapata Udinese elleni vasárnapi vereségét, és haladékot kapott Silvio Berlusconi elnöktől, valamint Adriano Galliani ügyvezető igazgatótól.

A nyilatkozatok alapján - melyek szerint a csapat játékán látszik a fejlődés - meglepő lenne, ha szerdán este veszélybe kerülhetne a meccset eltiltás miatt kihagyó edző állása, de az azért biztos, hogy mindent nem nyelnek le Allegrinek, még akkor sem, ha korábban jól teljesített a csapattal - Olaszország és különösen Milánó nem az a vidék.

Lassan egyre súlyosabbá váló átkot kellene egyébként megtörnie a Milannak, hiszen sem ők, sem városi riválisuk, az Inter nem győzött még ebben a szezonban tétmeccsen közös stadionjukban, a San Siróban (Giuseppe Meazza), ideértve a bajnokikat, EL-selejtezőket és főtáblás nemzetközi kupameccseket is.

Az eddigi három lejátszott meccsén két gólt szerzett, a hétvégén botrányos körülmények között a zöld asztalnál vereséget szenvedett Cagliari ideális ellenfél lehet a piros-feketék számára. A szárdoknál valószínűleg nem túl rózsás a hangulat, miután a Miamiban tartózkodó klubelnök magánakciója miatt nem játszhatták le a Roma elleni meccsüket vasárnap, és bekerült egy 3-0-s vereség a nevük mellé. Mondjuk az is igaz, hogy fizikai fáradtságra nem panaszkodhatnak...

Chievo-Inter 20:45

Az Inter négy forduló után egy győzelemnyivel áll jobban, mint a Milan, de hívei hasonlóan elégedetlenek lehetnek. A két eddigi sikert ugyanis idegenben, a Pescara és a Torino, azaz két kötelezően verendő újonc ellen érték el, hazai pályán pedig egyformán gyenge játékkal kikaptak a Romától és a Sienától is.

Massimo Moratti klubelnök tőle kissé szokatlan módon egyértelműen letette a voksát Andrea Stramaccioni vezetőedző mellett, így egyelőre a kék-feketéknél sem merült fel hivatalosan a váltás gondolata. Viszont az olajmágnás tulajdonos alapvetően nem a türelméről híres, így a fiatal szakember is egyik pillanatról a másikra elvághatja magát nála. Ahogy fentebb írtuk, hazai pályán még ők sem nyertek, így lehet, hogy Stramaccioni még örül is, hogy ezúttal Veronában játszhatnak.

Szombaton a Juventus viszonylag gyenge - a keddinél azért erősebb - játékkal is könnyen legyűrte a Chievót, a győzelemre legalábbis semmi esélyük nem volt a sárga-kékeknek. Valószínűleg az Inter ellen sem sokban reménykedve lépnek pályára, hazai pálya ide vagy oda. A jól bevált bekkelést és a vakszerencsétől érkező segítségre való várakozást várhatjuk tőlük. A kérdés már csak az, hogy a Siena védelmét feltörni képtelen milánóiak ellenük mire mennek...

Napoli-Lazio 20:45

A milánóiak vergődése által ellopott reflektorfény mellett a homályban egy rangadót is rendeznek szerdán, ami arról dönthet, hogy melyik csapat tud viszonylag szorosan a Juventus nyomában maradni. Hétvégén mindkét résztvevő botlott, így némi előnyt máris adtak a bajnoknak, és valamelyikük vagy mindkettejük "válsága" tovább mélyülhet.

A Napoli az első fordulókban rendre sokat kapó Cataniával nem tudott mit kezdeni, míg a Lazio hazai pályán kerülgette addig a Genoa védelmét, amíg Tőzsér Dánielék egyszer ki nem törtek a szorításnak nehezen nevezhető felállásból, és be nem rúgták a maguk kontragólját. A korábbi játéknapokon a rómaiak teljesítménye eredményesnek és tetszetősnek is tűnt, igaz viszont, hogy egyre inkább úgy tűnik, hogy a legyőzött ellenfeleik közül az idén legfeljebb az Atalantát kell komolyan venni.

A Nápolyiak a Fiorentina ellen már komolyabban megizzadhattak volna, de a Violák valamilyen rejtélyes okból eddig csak hazai pályán tudják hatékonyan játszani a labdatartásra épülő, támadásokat erőltető játékukat, pedig idegenben is ugyanezzel próbálkoznak. Egy szó, mint száz: a firenzeiek ellen is nyert a Napoli, ahogy a Palermo és a Parma ellen is - összesen nyolc gólt lőve.

Mivel a Lazio az első komoly rangadóját játssza a bajnokságban Vladimir Petkovic irányításával, egyelőre talány, hogy milyen felfogással lép majd pályára. Talán a Tottenham elleni Európa Liga-meccs adhat némi támpontot, ott nem hazudtolta meg magát az égszínkék csapat, olasz módra egy pontot akart csak szerezni Londonban. Igaz, annyira túlbiztosítottnak és épp ezért merevnek akkor sem tűnt, mint korábban Edy Reja irányítása alatt oly sokszor.