Botrány

Bajnokit bundáztak meg az olimpiai, világ- és Európa-bajnok francia kézilabdázók?

  • Dorsch Miklós

A France 3 televíziócsatorna beszámolója szerint fogadási botrányba keveredett a francia férfi kézilabda-bajnokság kirakatcsapata, a tizennégyszeres bajnok Montpellier, amely az utóbbi években két olimpiai bajnoki címet szerzett, vb- és Eb-győztes gall válogatott játékosai közül is többet foglalkoztat.

A 2011-2012-es francia bajnokság utolsó fordulójában a Montpellier Bretagne-ba látogatott. Akkor már teljesen biztos volt, hogy Nikola Karabaticék ismét elhódítják a bajnoki címet, így gyakorlatilag semmi tét nem volt a meccsen. A Cesson-Rennes pedig már a mérkőzés előtt tudta, hogy a tizedik hely körül végzi a bajnokságot.

Szoros csata után a breton egyesület 31-28-as győzelmet aratott a már biztosan bajnok Montpellier ellen. Igen ám, de a Française des Jeux (a francia szerencsejáték vállalat) túl nagy számban regisztrált sportfogadásokat erre a meccsre, különösen a Montpellier vereségére.

A vállalat panaszt tett a montpellier-i rendőrségen. Kiderítették, hogy nyolc játékos felesége vagy élettársa, illetve a klubhoz közel álló személyek három helyen (Párizs környékén, Bretagne-ban és Montpellier-ben) jelentős fogadásokat tettek, összesen 200 00 eurót (60 millió forintot) nyert tíz ember.

A France 3 esti híradójában "olimpikonok" neve is elhangzott, de vizsgálatra csak a csapat Németországból való hazatérése után kerül sor, hiszen a Montpellier Flensburg-ban játsza első BL-mérkőzését csütörtökön.

Ha a gyanú beigazolódik, az egy bomba hatásával érhet fel a francia és a nemzetközi kézilabda világában, a Montpellier bajnoki címe is veszélybe kerülhet. Az ügynek folytatása következik...