London 2012

Kiemelkedő olimpiai szereplésről számolt be a parlamentben a MOB

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára szerint az elvárások felett, doppingvétség nélkül, kiváló szereplést ért el a magyar csapat a londoni olimpián.

A csapatvezető az Országgyűlés sport- és turizmusbizottsága keddi ülésén a szereplésről szóló beszámolójában hangsúlyozta, hogy a brit fővárosban 204 nemzet versenyzői szerepeltek, s 85 ország tudott érmet szerezni, így különösen bravúrosnak nevezhető az éremtáblázaton elért kilencedik hely.

A "talán túlontúl" visszafogott előzetes elvárásokkal kapcsolatban jelezte: a cél az volt, hogy 20-22 sportágban szerezzenek kvótát a magyar versenyzők, az éremtáblán pedig az első húszban végezzen a csapat. Ezzel szemben 24 sportágban jutott ki magyar versenyző a játékokra, s szerezte meg a kilencedik helyet a csapat. Külön kiemelte, kilenc sportág képviselői szereztek érmet és 13-ban született pontszerzés.

Szintén elvárás volt, hogy tisztán versenyezzenek a sportolók, és ahogy fogalmazott, a világ egyik legszigorúbb doppingszabályzatának köszönhetően ugyan a játékok előtt volt egy-két doppingeset, Londonban viszont nem.

Molnár Zoltán kiemelte, a csapatszellem kiváló volt Londonban, a versenyzők összetartottak, támogatták egymást, szerinte ez is közrejátszott a sikerekben. Emellett nem győzte dicsérni a szurkolókat, mint mondta, "egyik ámulatból estek a másikba" látva, hogy szinte minden helyszínen több ezren biztatták a magyar sportolókat. Szintén óriási sikernek nevezte, hogy Magyarországon a képernyők előtt is rengetegen követték a versenyeket, a nézettségi adatok minden korábbi rekordot megdöntöttek.

A sikeres felkészüléshez elengedhetetlennek nevezte, hogy 2010-ben 700 millió forintot "visszapótolt" az állam, továbbá tavaly és tavalyelőtt is közel kétmilliárd forint jutott a felkészülésre.

Elmondta, összességében különösen a pekingi szereplés tükrében, senki sem számított ilyen kiemelkedő szereplésre.

A bizottság tagjai gratuláltak az olimpiai (8 arany, 4 ezüst, 5 bronz) és paralimpiai csapat (2 arany, 6 ezüst, 6 bronz) sikereihez, ugyanakkor többen jelezték, fontos, hogy a jövőben is jó irányba haladjon a magyar sport. Szintén kiemelték, az edzők megfelelő javadalmazásának megteremtése elengedhetetlen, hogy a legmagasabb szinten végezhessék a trénerek a munkájukat.

Szilágyi György, a Jobbik képviselőjének kérdéseire reagálva Molnár elmondta, a MOB számára az állam 570 millió forintot biztosított a londoni utazásra és a kint tartózkodás költségeire, ebből az olimpiai bizottság 496 milliót az olimpiára, 74-et pedig a paralimpiára fordított. Hozzátette, a MOB állami pénzen nem utaztatott ki senkit, aki nem dolgozott Londonban, ugyanakkor jelezte, a szponzorok, illetve más meghívottjainak költségeit saját forrásból finanszírozta.

A MOB-ban történt alapbéren felüli juttatásokkal, jutalmakkal kapcsolatban jelezte, hogy az előzetesen meghatározott kormányrendeletnek megfelelően a sportolók, illetve szakemberek jutalmának tíz százalékát, azaz 74 millió forintot fordítottak a MOB-irodában dolgozók díjazására.

Az ülésen a megyei sportigazgatás átalakításának szükségességével kapcsolatban elhangzott, a MOB-ot idén megkeresték, segítsen a nehézségeken, s a szervezet úgy határozott, hogy a felszámolt Wesselényi Közalapítvány megmaradó vagyonából 150 millió forinttal támogatja idén a megyei sportirányítást, sportéletet. Ennek érdekében aláírásra vár a MOB és a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) között egy szerződés, amely 70 millió forintot biztosít majd az MDSZ számára, s így meg tudja rendezni különböző versenysorozatait az idén.