Bundesliga előzetes

Egykori szakvezetője ellen a Bayern, vereség után a Dortmund

Nem volt sok idejük a pihenésre a csapatoknak a Bundesligában, hiszen hétközi fordulót rendeznek. A listavezető Bayern München a Felix Magath által irányított Wolfsburgot fogadja, a bajnoki címvédő Dortmund veretlenségi szériájának lezárultával a Frankurthoz látogat az ötödik fordulóban. A magyar érdekeltségű találkozókon Szalai Ádám együttese, a Mainz a Schalke vendége lesz, míg Stieber Zoltán klubja, a Greuther Fürth a Düsseldorfot látja vendégül.

A Bayern München továbbra is száz százalékos. Jupp Heynckes legénysége a Schalke csapatát is legyőzte, méghozzá idegenben 2-0 arányban, így folytatta minden idők legjobb szezonkezdetét. "Nagyon jó csapatunk van, s amennyiben a teljesítményünket állandósítani tudjuk, minden ellenfél dolgát meg fogjuk nehezíteni" - nyilatkozta a mérkőzést követően Philipp Lahm, a bajorok csapatkapitánya. A fiatal középpályás, Toni Kroos valamelyest visszafogottabb volt. "Ha győzünk, akkor természetes, hogy jó hangulat uralkodik a csapatnál. Majd csak a kudarcok fogják megmutatni, hogyan tudjuk kezelni, ha hullámvölgybe kerülünk, mert azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy minden találkozót meg fogunk nyerni" - elmélkedett Kroos, aki az egyik legjobb formában lévő játékosa az együttesnek. A saját nevelésű játékos a gelsenkircheniek ellen is betalált, így utóbbi négy mérkőzésén, a Stuttgart, a Mainz, a Valencia és a Schalke ellen egyaránt eredményes volt.

Bayern München-Wolfsburg 20:00
Tv: Eurosport 2 (22:00-tól felvételről)

"Már az edzőtábor elején észrevettem, hogy nagyon éhesek vagyunk a sikerre, meg akarjuk mutatni mit tudunk. Már két éve nem nyertünk semmit, s ez nem egy jó érzés, idén végre a magasba emelnénk egy serleget" - magyarázta a jó szezonkezdet okát a Bayern holland szélsője, Arjen Robben, aki az idei szezonban sérülések miatt még nem tudott kiteljesedni. Visszafogottságra ad azonban okot, hogy tavaly is remekül kezdte az évadot a Bayern, aztán mégis mi lett a vége: "Fontos pontokat nyertünk ma" - utalt a Schalke elleni diadalra Karl-Heinz Rummenigge, "de az előző évben is nyolc pontos előnyünk volt a Dortmunddal szemben. A végkimenetelt tudjuk, ebbe a hibába nem szeretnénk ismét beleesni" - emlékeztetett a vezérigazgató arra, hogy a 2011/12-es évadban sikerült elherdálni a tetemes differenciát.

A Wolfsburg elleni a horvát Mario Mandzukic számára pikáns összecsapás lesz, a támadó 2010-tő két éven át a Farkasokat erősítette, majd a Bayernhez igazolt. "Örülök a mérkőzésnek, de a kezdő sípszót követően nincs barátság. A jelenlegi csapatomért játszok, nagyszerű formában vagyunk, s ezt szeretnénk folytatni" - mondta a csatár, aki hozzátette, ha betalál nem fog nagy csinadrattát csapni és visszafogottan ünnepel. Erre minden esélye megvan, hiszen csapata mellett ő is jó passzban van: eddig négy bajnokin háromszor zörgette meg az ellenfelek hálóját.

"Ki kell domborodnia a meccsen az erősségeinknek, de ha valaki azt hiszi, hogy előre lefutott a mérkőzés, az nagyot csalódhat" - figyelmeztetett Mathias Sammer, a Bayern sportigazgatója. "Nem fordulhatott volna elő, hogy a Valencia ellen a 92. percben gólt kapjunk. Az sem, hogy a Schalke ellen ugyanekkor helyzetet engedélyezzünk a riválisnak. A figyelemnek és a koncentrációnak a lefújásig élesnek kell maradnia" - így Sammer.

Örömteli hír a Bayern háza táján, hogy Mario Gomez elkezdhette a futóedzéseket, David Alaba és Daniel van Buyten pedig már a csapattal tréningezik. 

A Wolfsburg az előző fordulóban hazai pályán játszott 1-1 arányú döntetlent a Greuther Fürth ellen, így továbbra vár első hazai győzelmére. A közönség türelme is fogytán, a publikum kifütyülte az együttest. "Teljes mértékben megértem a szurkolók reakcióját. Magas elvárásokat állítottunk magunknak, a bajnokság legjobb csapatai közé szeretnénk felzárkózni, ettől pedig még igen távol vagyunk" - nyilatkozta önkritikusan a vezetőedző, Felix Magath. "Két idegenbeli összecsapáson négy pontot szereztünk, ezzel elégedettek lehetünk, a hazai meccseken ezzel szemben egy gólt és ugyanennyi pontot értünk el. Túl kevés" - igazolták a nézők reakciójának jogosságát a szakvezető szavai.

Felix Magath egykori csapatához utazik a Wolfsburggal

Az újonc ellen az osztrák Emanuel Pogatetz öngólt jegyzett, s ugyan a védő magára vállalta, hogy emiatt értek el mindössze döntetlent, a csapat kapusa, Diego Benaglio nem a védekezésben látta klubja legnagyobb gyengeségeit. "Nem igazán becsültük meg a labdát, túl gyorsan elveszítettük azt, így nagyon nehéz győzelmet aratni. A védelem többé-kevésbé magabiztosan állt lábán, de játékban főleg az első félidőben semmit sem nyújtottunk" - így a svájci portás.

A Wolfsburg gólját a Fürth ellen Ivica Olic szerezte, aki a nyáron éppen a Bayern Münchentől tette át székhelyét Wolfsburgba. "Ha ki szeretnénk lépni a nemzetközi kupaporondra, a lehető leghamarabb fel kell javulnunk" - mondta Olic, aki nem felejtett el a Bayernről egy-két szót szólni. "Teljes mértékben a Wolfsburgra koncentrálok, velük szeretnék sikeres lenni, ez egyértelmű, de a Bayern meccseit is megnézem, főleg a Bajnokok Ligájában. Kívánom nekik, hogy ebben az idényben megnyerjék azt, mert megérdemelnék. Ehhez a játékosállományuk is megvan, nagyon jól erősítettek a nyár folyamán" - ismerte el igen sportszerűen a horvát támadó.

A Bayern erejét kedden a Wolfsburg is megtapasztalhatja. "Nem kérdés, hogy a müncheniek az esélyesei a mérkőzésnek" - nyilatkozta Magath. "Idegenben azonban eddig jó szerepeltünk, Münchenben is ki szeretnénk használni az előttünk adódó lehetőségeket. Mivel labdabirtoklásban nem konkurálhatunk velük, jól kell védekeznünk és kontrákkal kell operálnunk. Úgy gondolom, hogy nekünk jelenleg jobban fekszenek azok az ellenfelek, melyek a tempót diktálják és nem azzal vannak elfoglalva, hogy a mi játékunkat tördeljék. Ezért meggyőződésem, hogy kedden jobban fogunk teljesíteni, de azt előre nem lehet tudni, hogy ez eredményben meg fog-e mutatkozni" - tette hozzá a szakvezető, aki 2004 és 2007 között két bajnoki címet nyert a Bayern München élén.

Némi problémát jelent a Wolfsburg számára, hogy a fiatal Robin Knoche a Fürth ellen kezét törte, így az ő bevetése enyhén szólva is kérdéses.

A Bayern és a Wolfsburg eddig harmincszor találkoztak a Bundesligában, a mérleg nyomasztó müncheni fölényt mutat: 22 győzelem és öt döntetlen mellett mindössze három vereséget könyvelhettek el a bajorok. A Bayern 15 alkalommal fogadta a Wolfsburgot, s 14 hazai siker mellett egy döntetlen született.

Bundesliga, 5. forduló
FC Bayern München-VfL Wolfsburg, várható kezdőcsapatok
Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Badstuber - Gustavo, Martínez - T. Müller, Kroos, Ribéry - Pizarro
Wolfsburg: Benaglio - Fagner, Naldo, Pogatetz, Rodriguez - Kahlenberg, Knoche - Olic, Diego, Vierinha - Dost

Aligha gondolta volna valaki az idényt megelőzően, hogy az ötödik forduló rangadójának a Dortmund frankfurti vendégjátéka számít majd. Azt meg pláne alig, hogy a meccsnek a frankfurtiak hibátlan mérleggel, a sárga-feketék viszont már öt pontot elhullajtva vágnak neki.

Frankfurt-Dortmund 20:00
Tv: Eurosport 2

A negyedik forduló pénteki nyitányán, az eddigi meglepetéscsapatok párharcában a Frankfurt 2-1 arányban győzött Nürnbergben, így minden idők első újonca, amely négy győzelemmel kezdte az idényt. "Intenzív, mindkét fél részéről nagyon jó összecsapás volt" - nyilatkozta a győzelmet követően a frankfurtiak trénere, Armin Veh, aki ugyanakkor óva intett a túlzott elbizakodottságtól. "Tizenkét pontot szereztünk négy találkozón, ezzel jócskán túlteljesítettük elvárásainkat. Továbbra is oda kell viszont figyelnünk, mert elképzelhető, hogy szűkösebb idők következnek" - tette hozzá a szakember. Addig azonban élvezhetik a jó rajttal párosuló pozitív kritikákat, melyből a trénernek is kijár.

"Az Eintracht leginkább hatalmas tapasztalatából profitálhat. Az előző csapatainál nemcsak a bajnoki címért való harcból vette ki részét, hanem a profi labdarúgás árnyoldalait is megismerte. Jelenleg is, amikor jól megy a csapatnak, megpróbál Bruno Hübner menedzserrel együtt az elvárásokon enyhíteni, a negatívumokkal kapcsolatban figyelmeztetni és reálisan értékelni" - méltatta Veht a Frankfurt egykori játékosa, Maurizio Gaudino.

Kedden a bajnoki címvédő látogat a Majna partjára. "A Dortmund részt vesz a nemzetközi porondon, kiváló csapata van, és toronymagas esélyese a mérkőzésnek. Az előző fordulóban is 26 alkalommal lőttek a vetélytárs kapujára, csoda, hogy ezzel nem nyerték meg az összecsapást, normális esetben a sárga-feketék nem veszítenek kétszer egymást követően. Németország egyik legjobb klubcsapata, hatalmas tisztelettel viseltetünk irántuk, és örülünk a meccsnek" - hangzott Veh reális értékelése.

A Frankfurtnál a kanadai csatár, Olivier Occean izomsérüléssel bajlódik, de őt az utóbbi alkalommal remekül helyettesítette Erwin Hoffer, aki betalált a Nürnberg ellen. Sokkal fájóbb lehet a csapatkapitány Pirmin Schwegler hiányzása, akinek játéka csak az utolsó pillanatban dől el.

A Frankfurttal ellentétben a Dortmund 31 veretlenül megvívott mérkőzést követően vereséget szenvedett a Hamburg otthonában, így oda lett egy rekord megdöntésének lehetősége. A Bundesliga 1963-as kezdete óta zsinórban 36 makulátlanul abszolvált összecsapás jelenti a csúcsot, érdekesség, hogy azt éppen a sárga-feketék múlt heti legyőzője tartja. "Az ember nem lehet elégedett, ha két gólt szerez, csapata azonban mégis 3-2 arányban vereséget szenved" - sopánkodott a mérkőzést követően a horvát Ivan Perisic, aki életében először duplázott a Dortmund színeiben. "Az első félidőben ólomlábakon mozogtunk, majd a második elején kiegyenlíttetünk, meccsben voltunk, de az öt perc alatt bekapott két gól megpecsételte a sorsunkat" - tette hozzá a támadó.

Jürgen Klopp Dortmundjának 31 meccsen veretlenségi sorozata szakadt meg a kikötővárosban

Jürgen Kloppot, a Dortmund vezetőedzőjét még másnap is rendkívül bosszantotta a vereség. "Az összecsapás elején nem találtuk a ritmust, aztán emiatt görcsösek lettünk, ahogy telt az idő. Igazán az bosszantó, hogy noha nem sok lehetőséget engedélyeztünk a Hamburgnak, azok kihagyhatatlanok voltak. Tudjuk, hogy a vereség legfőbb okait magunkban kell keresnünk, mást nem hibáztathatunk. 1-0-ás hátrányunkat követően középen erőlködtünk, a szélen szabadon lévő játékosokat nem vettük észre, ezáltal is megkönnyítettük a hazaiak dolgát" - füstölgött a karakán, vereségekhez hozzá nem szokott szakvezető.

A Dortmund legközelebb az idény meglepetéscsapata ellen lép pályára. "Ha tényleg nagyon könnyű lenne újoncként zsinórban négy győzelmet aratni, akkor másokkal is gyakrabban megesett volna" - ismerte el a frankfurtiak teljesítményét Klopp. "Magabiztosak és remek focit játszanak. Esetük az ellenpéldája annak, amikor utóbb kiestek, s azt gondolták, hogy rosszabb nem történhetett volna velük, eljött a világ vége. Majd egy év múlva visszatértek és minden újra jó lett. Teljes mértékben szokatlan, hogy egy újonc támadófocit játszik, s az ráadásul eredményre vezet" - tette hozzá a vezetőedző.

Problémát okozhat számára, hogy a középpálya tengelyéből a héten Sven Bender és Ilkay Gündogan is lázas betegséggel bajlódott, így Moritz Leitner lehet Sevastian Kehl társa.

Érdekesség, hogy a Dortmund legtöbb győzelmét a Bundesligában éppen a Frankurt ellen aratta.

Bundesliga, 5. forduló
Eintracht-Frankfurt-Borussia Dortmund, várható kezdőcsapatok
Frankfurt: Trapp - Jung, Zambrano, Anderson, Oczipka - Lanig, Rode - Aigner, Meier, Inui - Hoffer
Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Subotic, Hummels, Schmelzer - Leitner, Kehl - Blaszczykowski, Reus, Perisic - Lewandowski

A Schalke elveszítette az idény első nehezebbnek ígérkező mérkőzését a Bayern München ellen. A Királykékek úgy maradtak alul hazai pályán, hogy gyakorlatilag fikarcnyi esélyük sem volt, de elsősorban nem az eredmény, hanem a mutatott hozzáállás volt bosszantó a klub elöljárói számára. "0-1-es állásnál a játékosaim már a fejüket lógatták, ez még egyszer nem történhet meg. A szurkolóink egyszerűen nem érdemlik meg azt" - értetlenkedett a meccset követően az együttes trénere, Huub Stevens.

Schalke-Mainz 20:00

Ennél is jóval keményebben fogalmazott a Schalke menedzsere, Horst Heldt. "Ezt az ellenfelet csak rengeteg futással lehet legyőzni. Ha egy vagy két játékos ezt nem teszi meg, akkor a többiek hiába rohangálnak fel-alá" - hangzott a klub egykori játékosának kritikája. A hazaiak 0-0-ás állásnál, Julian Draxler révén hagytak ki egy óriási helyzetet, a mérkőzés minden bizonnyal más képet mutatott volna, ha az bemegy. "Ez volt az egyetlen jelenet, amikor az összecsapást más irányba terelhettük volna" - tette hozzá beismerően a menedzser.

A Schalkénak nem maradt sok ideje, hogy rendezze sorait. "A Mainz az Augsburg elleni győzelem után nagy önbizalommal érkezik hozzánk, de siker után is érvényes az, ami vereséget követően, nevezetesen, hogy minden meccs nulláról indul. A Bayern elleni találkozót részletesen kielemeztük, megbeszéltük mit lehetne jobban csinálni. Az összes játékosnak maximumot kell nyújtania, mert a szurkolóinkat is szeretnénk kiengesztelni, szerencsére a hétközi forduló miatt hamar lehetőségünk lesz rá" - nyilatkozta Stevens, aki egyáltalán nem kesergett amiatt, hogy alig kapott csapata pihenőt.

A Schalkéból Ibrahim Afellay a vasárnapi tréninget kihagyta, de Jermaine Jones és Klaas-Jan Huntelaar is kisebb sérüléssel bajlódik.

A Mainz a Schalkéval ellentétben jó hétvégét zárt, Szalaiék az Augsburg ellen megszerezték első idei győzelmüket a Bundesligában. A 2-0 arányban megnyert összecsapáson a magyar támadó is betalált, így zsinórban második meccsén ünnepelhetett gólt, a vezetőedző, Thomas Tuchel pedig fellélegezhetett. "Természetesen óriási a megkönnyebbülés. Az első percektől fogva megpróbáltuk erényeinket csillogtatni, két gólt értünk el játékból, majd veszélyes pontrúgásainknak köszönhetően még a szünet előtt eldönthettük volna a találkozót" - utalt a szakvezető arra, hogy Niko Bungert a 41. percben Andreas Ivanschitz szabadrúgását a lécre fejelte. "A fordulás után ugyanakkor visszaestünk, ekkor már szerencsére is szükségünk volt" - ismerte el Tuchel, miután a második félidőben már az Augsburg is alakított ki lehetőségeket, Thorsten Öhrl révén ekkor ők trafálták telibe a lécet.

A Mainz tehát lendületbe került, de nem vár rá egyszerű feladat Gelsenkirchenben. "Ez egy igen magas akadály nekünk. A védelmük nagyon erős játékosokból áll, előttük az a Jermaine Jones játszik, aki nem riad vissza az ütközésektől. A támadóinktól rengeteget követel a mérkőzés, fájni fog a Schalke ellen játszani. A csapaton sokat nem fogok változtatni, természetesen ugyanabban a felállásban is játszhatunk, mint legutóbb az Augsburg ellen" - nyilatkozta Tuchel.

Ezt azt jelenti, hogy Szalai Ádám ismét a kezdőcsapatba kerülhet, az utolsó pillanatokban igazolt horvát Ivan Klasnic viszont továbbra sem kész arra, hogy a kezdő tizenegy tagja legyen.

A Mainz utóbbi 18 idegenbeli mérkőzéséből mindössze egyet nyert meg a bajnokságban, a Werder Brement győzte le 3-0 arányban az előző idény 28. fordulójában.

Bundesliga, 5. forduló
FC Schalke 04-1. FSV Mainz 05, várható kezdőcsapatok
Schalke: Unnerstall - Ucsida, Höwedes, Papadopoulos, Fuchs - Neustädter, Jones - Farfán, Holtby, Afellay - Huntelaar
Mainz: Wetklo - Pospech, Bungert, Noveski, Diaz - N. Müller, Polanski, Soto, Ivanschitz - Szalai, Choupo-Moting

A Fürth második idegenbeli mérkőzését sem veszítette el, 1-1-es döntetlent ért el a Wolfsburg otthonában. A találkozóan az újonc jutott előnyhöz Emanuel Pogatetz öngólja révén, melyet Ivica Olic egalizált az első félidő hajrájában. A mérkőzést a vendégek ráadásul könnyen megnyerhették volna, de Serkan Sararer 25 méteres lövését a hajrában a kapufa hatástalanította. "Hétről hétre a határainkat kell feszegetnünk. Természetesen a Bayernnel nem vehettük fel a versenyt, de a Wolfsburghoz hasonló együttesekkel már képesek vagyunk pariban lenni. Ismét előreléptünk" - nyilatkozta a Fürth győzelemmel felérő döntetlenjéről a klub csapatkapitánya, Mergim Mavraj.

Fürth-Düsseldorf 20:00

A Düsseldorf ellen már a győzelem a csapat célja. "Kedden a Wolfsburg ellen szerzett egy pontot szeretnénk bearanyozni" - nyilatkozta a vezetőedző, Mike Büskens, jelezve, hogy csak egy sikerrel van értéke a hétvégén begyűjtött egységnek. "A Düsseldorf négy mérkőzésen veretlen, ezért önbizalommal telve érkezik hozzánk, ráadásul Andrij Voronyin személyében egy igencsak tapasztalt csatárral rendelkezik. Első két hazai mérkőzésünkön a hangulat kiváló volt, ami extra motivációt adott a játékosoknak, hasonló közönségre van szükségünk, mert ez tartást ad a csapatnak. Ez lesz első Düsseldorf elleni meccsem, melyen nem lehet jelen a családom, de a városhoz való kötődésem miatt különleges találkozó lesz számomra" - utalt Büskens arra, hogy labdarúgó pályafutását a Düsseldorf együttesében kezdte.

A Fürth csapatában a Wolfsburg elleni meccsen mutatkozott be a Bundesligában a koszovói-albán származású Ilir Azemi, s olyan meggyőző teljesítményt nyújtott, hogy ismét kezdő lehet.  

A Düsseldorf a Freiburg elleni hazai összecsapáson negyedszer is megőrizte kapuját a kapott góltól, így négy mérkőzését követően továbbra is veretlen. Találat nélkül eddig mindössze egy feljutónak sikerült megúszni az első négy játéknapot, a Kaiserslautern ráadásul az 1997/98-as idényben a bajnoki címet is elhódította. Amennyiben a Fürth ellen a Fortuna 69 percnél tovább állja a sarat, Fabian Giefer megdönti a 'Lautern kapusának, Andreas Reinkének akkori, 338 perces csúcsát. A hálóőrt azonban ez különösebben nem izgatja. "Felőlem egészen nyugodtan gólt kaphatunk, ha végül 2-1 arányban győzünk" - nyilatkozta Giefer.

Fabian Giefer eddigi négy meccsén nem kapott gólt a Bundesligában

Na igen. A makulátlan védelem mellett a támadójátékon van mit javítani az újoncnál, hiszen eddig mindössze két találatot értek el, azt is egy játékos, Dani Schahin szerezte, még az első fordulóban. Azóta három 0-0-át játszott a Düsseldorf, nem mondhatni, hogy az ember legélvezetesebb elfoglaltsága hétvégenként egy Fortuna-meccs nézegetése lenne. "A játékban rengeteget kell javulnunk. Jó rendszerben lépünk pályára, rend uralkodik a csapatnál, futunk, tesszük a dolgunkat, az alapok tehát megvannak. Azonban támadásban pontosabb megoldásokra lesz szükség" - ismerte el az együttes védője, Jens Langeneke.

"Már a tavalyi idényben is megtapasztalhattuk, milyen nehéz Fürthben pályára lépni, a hazaiak akkor fölényben játszottak, s csak Ken Ilsö csodaszép szabadrúgásának köszönhettük, hogy pontot szereztünk" - utalt a két együttes másodosztályban vívott meccsére a Düsseldorf vezetőedzője, Norbert Meier. "A Fürth a Bundesligában is megpróbál támadólag fellépni, még akkor is, ha ez nem egyszerű, ráadásul a sorsolása is nehéz volt. Tudjuk, hogy kevés olyan összecsapás lesz idén, ahol esélyesek leszünk" - szerénykedett a meccs előtt Maier.

Fontos információ azoknak, akik a mérkőzés megtekintésén morfondíroznak, hogy a Bundesliga történetében még egyetlen klub sem játszott zsinórban négyszer gól nélküli döntetlent. 

Bundesliga, 5. forduló
SpVgg Greuther Fürth-Fortuna 95 Düsseldorf
Fürth: Grün - Nehrig, Kleine, Mavaj, Schmidtgal - Sararer, Fürstner, Petsos, Prib - Edu, Azemi
Düsseldorf: Giefer - Levels, Malezas, Langeneke, van den Bergh - Fink, Bodzek - Kruse, Voronyin, Lambertz - Schahin
Bundesliga, 5. forduló
további párosítások
2012.09.26. 20:00 VfL Borussia Mönchengladbach-Hamburger SV
2012.09.26. 20:00 VfB Stuttgart-TSG 1899 Hoffenheim
2012.09.26. 20:00 Hannover 96-1. FC Nürnberg
2012.09.26. 20:00 SC Freiburg-SV Werder Bremen
2012.09.26. 20:00 FC Augsburg-Bayer 04 Leverkusen
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239476  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239484  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239477  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239483 


Vegyél rést Bundesliga-játékunkban és győzd le az Eurosport és a hatharom.com kommentátorait, újságíróit!