Serie A előzetes

Allegrivel vagy nélküle? Mire szavaznak a Milan-játékosok?

Nyolc mérkőzést rendeznek a Serie A 4. fordulójának vasárnapi játéknapján, köztük Udinében lép pályára a 2011-ben bajnok, az előző idényben ezüstérmes Mialan, amely meglehetősen gyengén kezdte az új szezont, és amelynél már az edzőváltás lehetősége is felmerült a héten.

Udinese-Milan 15:00
Sport Klub

A két csapat neve alapján rangadóról beszélhetünk, de az eddigi eredményeket figyelve inkább a vergődő nagycsapatok rangadójáról. Már ha az Udinese nagycsapatnak számít...

A zebramezesek két vereséggel és egy döntetlennel indították a szezont, a verhető kategóriába tartozó Bragát nem tudták legyőzni a BL-selejtezőben, és hazai pályán az Anzsi Mahacskalától is majdnem kikaptak csütörtökön az Európa Ligában. Beszélhetnénk az udineiek kapcsán is edzőkérdésről, de a jelek szerint a korábban jó építkező képességét többször is megcsillogtató Francesco Guidolin egyelőre megkapja a szükséges türelmet.

Felmerült ugyanakkor Massimo Allegri eltávolítása, akinek csapata egy győzelemmel és két hazai vereséggel nyitott a Serie A új idényét, a Bajnokok Ligájában pedig csak 0-0-ra volt képes az Anderlecht ellen.

Massimo Allegri, a Milan vezetőedzőjeként 2012-ben.

"Csak a futballal foglalkozunk. Megvizsgáltuk, hogy mi nem működik, de nem játszunk rosszul, persze az igaz, hogy amikor nem nyersz, akkor mindenki csak a rossz dolgokat veszi észre" - mondta a vezetőedző e heti sajtótájékoztatóján reagálva a kirúgásáról szóló pletykákra.

A nyáron visszavonult és utánpótlásedzői feladatokat kapott Filippo Inzaghit emlegetik lehetséges utódjaként, de az ő kinevezése talán még nagyobb meglepetés lenne, mint Allegri elküldése. De legalábbis külső szemlélőként teljesen ésszerűtlen.

A szakember ugyanis szintén bizonyította már korábban, hogy ért a futballhoz, de a nyáron tavasszal már halványuló csapatából is eladták a kulcsembereket, ingyen elengedték a kiöregedő korábbi sztárokat, a helyükre pedig inkább reménységeket, mint kész nemzetközi szintű játékosokat igazoltak. A Milannak tehát innen nézve leginkább időre van szüksége és nem egy edzői tapasztalattal egyáltalán nem rendelkező fiatal szakvezetőre. Persze lehet, hogy így is, úgy is lehet dobni a szezont.

Mindenesetre ha igaz, hogy Silvio Berlusconiék fontolóra vették az edzőváltást, akkor talán csak játékosai menthetik meg Allegri állását.

Inter-Siena 15:00

A másik milánói együttesnek is voltak már botlásai az elmúlt hetekben - vereség a Romától, 2-2 csütörtökön az orosz Rubin ellen az EL-ben -, és azt is nehéz még megmondani, hogy a fiatal Andrea Stramaccioni mire képes a kispadon, de azért úgy tűnik, hogy az Inter elindult a jó úton.

Ezen pedig kapóra jön neki ellenfélként a kettős kézifékkel - hatpontos levonással és gyenge játékkal - rajtoló, így szinte biztos kiesőjelöltnek tűnő Siena, amelyet ugyanakkor kötelező is lenne legyőzni a kék-feketéknek. Hét közben több poszton is spóroltak az erőkkel, így fáradtak valószínűleg nem lesznek vasárnap délután.

Catania-Napoli 15:00

A Napoli az egyike annak a nagy négyesnek, amely három forduló alatt minden mérkőzését megnyerte, a déli együttes ráadásul a svéd AIK-t is fölényesen, 4-0-ra verte az Európa Ligában. Önbizalom terén tehát biztosan nem lesz gondjuk a vendégeknek, különösen a mesterhármast elérő Vargasnak.

Az persze más kérdés, hogy a bajnoki kezdőben lesz-e helye, hiszen egyelőre nem úgy tűnik, hogy a PSG-hez igazolt Lavezzi helyén akarná őt hasznáni Walter Mazzarri, akinek fejében általában egy jól kidolgozott, de eléggé merev kép él a megfelelő csapatszerkezetről. Nem véletlen, hogy Cavanival eddig még nem sokat játszotta együtt Vargast.

A Catania az eddigiek alapján szépen építkezik a Vincenzo Montella által tavaly lerakott alapokra, igaz, legutóbb épp a korábbi edző új csapata, a Fiorentina ellen szenvedett vereséget. A szicíliai gárda azonban hazai pályán mindenkinek kellemetlen ellenfele lesz az új szezonban is, elsősorban gólerősségének köszönhetően. A védekezésre viszont nem nagyon építhetnek a hazaiak, hiszen eddigi három meccsükön már hat gólt kaptak, azaz muszáj erőltetniük a támadójátékot, ami látványos meccset hozhat.

Lazio-Genoa 20:45
Sport Klub

A Lazio is a Napoli kapcsán már emlegetett hibátlan négyes tagja a bajnokságban, ami talán meglepő egy kissé azoknak, akik emlékeznek a rómaiak nyögvenyelős tavaszi játékára. Az új vezetőedző, a bosnyák Vladimir Petkovic az eddigiek alapján annyit már elért, hogy a verhető csapatok ellen a korábban önmagát fojtogató gárda az Atalanta, a Palermo és a Chievo ellen is úgy volt felszabadult és gólerős, hogy közben hátul is stabil maradt.

Csütörtökön a Tottenham ellen aztán már megmutatkozott, hogy komolyabb csapatokkal szemben lehet gondjuk a Sasoknak az előrejátékkal, de az ezúttal is igaz volt rájuk, hogy a kapujukat nem igen hagyták veszélybe kerülni.

A Genoa kapcsán az eddigi fordulókban az derült ki, hogy van még dolga Luigi de Caniónak. Ez persze nem olyan meglepő egy csapatnál, amely minden nyáron játékosok tömegét adja-veszi az átigazolási piacon.

Legutóbb a Juventus ellen vezetést szereztek ugyan, de az is inkább a címvédő pontatlanságának volt köszönhető, és amint összeállt a torinóiak játéka, kiderült, hogy Tőzsér Dániel csapatának nincs igazi esélye a bravúrra. A magyar középpályás azon a mérkőzésen nem kapott szerepet, sajnos nem vagyunk róla meggyőződve, hogy olasz mestere hozzá nyúl először, ha változtatni szeretne.

Serie A
4. forduló
Sampdoria-Torino 12:30
Sport Klub
Atalanta-Palermo 15:00
Bologna-Pescara 15:00
Cagliari-AS Roma 15:00 - elhalasztva
Catania-Napoli 15:00
Internazionale-Siena 15:00
Udinese-AC Milan 15:00
Sport Klub
Lazio-Genoa 20:45
Sport Klub
 
szombaton játszották:
Juventus-Chievo 2-0 (0-0)
Parma-Fiorentina 1-1 (0-1)