Bundesliga előzetes

Első komolyabb erőpróbája előtt a Bayern, a Schalkéhoz látogat

A Bundesliga negyedik fordulójának szombati játéknapján játsszák az idény első vérbeli rangadóját, a Bayern München a Schalke otthonába látogat. Mindeközben a címvédő Borussia Dortmund a mélyrepülésben lévő Hamburgnál vizitál, Szalai Ádám Mainza az Augsburgot fogadja, Stieber Zoltán Greuther Fürthje pedig a Wolfsburg vendége lesz.

A Schalke az előző játéknapon 2-0 arányban győzött éppen a Fürth otthonában. A Királykékek védelme stabilan állt a lábán, Höwedesék mindössze egy kapuralövést engedélyeztek a hazaiaknak, a találkozó főszereplője viszont így is Klaas-Jan Huntelaar volt. A holland csatár egyik legrosszabb meccsét produkálta, amióta a Schalke alkalmazásában áll. Az első félidőben üres kapuval szemben hibázott óriási lehetőséget, majd további két alkalommal nem vette észre a jobb helyzetben lévő társat, így elönzőzte a támadást.

Schalke-Bayern München 15:30
Tv: Eurosport 2

"Ha észrevesz ott középen, akkor ő a világ legjobb labdarúgója. Amikor a büntetőterületen belül van, akkor már békén hagyjuk. Az előző szezonban harminc gólt szerzett, próbálkozzon csak nyugodtan, semmi probléma, legközelebb egészen biztosan meglátja a társat" - nyilatkozta tiszteletteljesen fiatal csapattársa, Lewis Holtby, aki hozzáttette. "Biztos vagyok benne, hogy a következő meccsén ismét betalál". Mit ad Isten, az Olimpiakosz elleni BL-mérkőzésen aztán Huntelaar kihagyott egy tizenegyest - és lőtt egy győztes gólt.

A Schalke csapatkapitánya, Benedikt Höwedes a Fürth elleni összecsapáson tért vissza sérülését követően, az Olimpiakosz ellen ő szerezte csapata másik találatát a 2-1 arányú győzelem alkalmával. A védő a Bayern ellen ismét sikert ünnepelne: "Természetesen félelmetes érzés lenne újból győzni a müncheniek ellen" - mondta Höwedes, miután a Schalke utóbbi öt próbálkozásából négyszer vesztesen hagyta el a játékteret a bajorok ellen. "A szombati összecsapás azonban éppen jókor jön, mert jó formában vagyunk. Akkor van esélyünk, ha csapatként egységesen lépünk fel, betartjuk a taktikát és egyéni képességeinknek is teret engedünk. Természetesen a Bayernnek rengeteg erénye van, jól erősítettek, úgyhogy nehéz mérkőzés lesz, de úgy gondolom, hogy nem rosszak az esélyeink" - tette hozzá a csapatkapitány.

Klaas-Jan Huntelaar a Bayern München ellen még nem volt eredményes pályafutása folyamán

Növeli azokat az is, hogy a pénteki edzésen újból a társak között tréningezhetett Jermaine Jones és Klaas-Jan Huntelaar. Előbbi az Olimpiakosz ellen szenvedett kisebb sérülést, míg a tavalyi gólkirály, aki a Bayern ellen még nem szerzett gólt pályafutása során, megfázással küszködött. Legfrisebb hírek szerint mindketten pályára léphetnek.

Három mérkőzés után kilenc ponttal és 12-2-es gólkülönbséggel a Bayern München minden idők legjobb szezonkezdetét produkálta. Ezt úgy érték el, hogy legutóbb a Mainz elleni 3-1 alkalmával egyáltalán nem a szezon legjobb játékával rukkoltak elő. "Nagyon jól kezdtük a mérkőzést, és az első fél órában kiválóan játszottunk" - nyilatkozta a vezetőedző, Jupp Heynckes, miután alig 15 percet követően már 2-0 arányban vezetett csapata. "Később azonban visszavettünk és átadtuk a teret az ellenfélnek, a Mainz pedig végig hitt magában, s szépített. Csak ezt követően vettük kezünkbe ismét az irányítást, újból sok lehetőséget alakítottunk ki, s végül megérdemelten nyertünk" - tette hozzá a 67 éves szakember.

A Mainz elleni győzelem rávilágított arra, hogy mennyire mély a Bayern kerete, a tavalyihoz képest mindenféleképpen. A meghatározó játékosok közül Arjen Robben és Franck Ribéry és Mario Gomez sem léphetett pályára, de Xerdan Shaqiri, Toni Kroos és Mario Mandzukic játékának köszönhetően szinte fel sem tűnt, hogy nem voltak ott. "A mérkőzés megmutatta, hogy jól erősítettünk" - mondta Thomas Müller, s ezzel azonos hullámhosszon volt a 2011-ben éppen a Schalkétól érkező Manuel Neuer is: "Akármelyik játékos lép pályára, csapatunk nem veszít minőségéből" - nyilatkozta a német válogatott elő számú kapusa, aki volt együttese ellen kiegyenlített párharcra számít.

Ezzel egyetért Jupp Heynckes is. "Ez lesz az eddigi legnehezebb feladatunk a szezonban, nagyon imponáló, ahogyan a Schalke játszik, ellentétben az előző két idénnyel. Nyugodtan, önbizalommal telve és bátran futballoznak. Ugyanakkor mi is jól kezdtünk, s biztos vagyok benne, hogy szombaton ugyanígy folytatjuk. A Schalke ellen ugyanazt a magabiztos játékot várom a csapattól, melyet a Valencia ellen mutatott" - tekintett előre Heynckes.

A Bayern Münchennél Ribéry játéka még mindig kérdéses, a franciát a hétközi BL-meccsen a szünetben le kellett cserélni, ugyanakkor jó hír a csapat háza tájáról, hogy a Napoli elleni felkészülési mérkőzésen sérülést szenvedő David Alaba elkezdhette az egyéni edzéseket, s hamarosan a többiekhez is csatlakozhat.

Bundesliga, 4. forduló
FC Schalke 04-FC Bayern München, várható kezdőcsapatok
Schalke: Unnerstall - Höwedes, Papadopoulos, Matip, Fuchs - Neustädter, Jones - Farfán, Holtby, Draxler - Huntelaar
Bayern München: Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Badstuber - Martínez, Gustavo - Robben, T. Müller, Ribéry - Mandzukic

A Hamburg a harmadik fordulóban Frankfurtban a harmadik mérkőzését is elveszítette a szezonban, így még mindig pont nélkül áll. Pozitívum azonban, hogy jó játékkal tért vissza az együttesbe Rafael van der Vaart, a holland karmester csapata mindkét góljánál az előkészítő szerepében tetszelgett. "Örülök, hogy újra itt lehetek a Bundesligában. A stadionokban szinte állandóan telt ház van, s az emberek kedvesek. A HSV-val ugyanakkor nehéz szezon elé nézünk" - mondta visszatéréséről van der Vaart, majd a Frankfurt elleni meccsel kapcsolatban is megnyilvánult. "Az első húsz perc maga volt a rémálom. Látható volt, hogy amennyiben feszülten játszunk, akkor gólokat kapunk. Később felszabadultabbak lettünk, helyzeteket is alakítottunk ki, a játékunk is feljavult, de akkor már mindegy volt" - nyilatkozta van der Vaart, aki utóbbi három összecsapásán a Hamburggal egyaránt nullára verte a Dortmundot . Ez azonban már több, mint négy éve történt.

Hamburg-Dortmund 15:30

Ha a Dortmund ellen szombaton veszít Torsten Fink legénysége, akkor negatív rekordot állít fel: a HSV még sosem kezdte zsinórban öt vereséggel az idényt. A vezetőedző tisztában van azzal, hogy nem ők a mérkőzés esélyesei. "Mindig hangsúlyozom: nagyszerű érzés, ha az aktuális bajnok látogat a csapathoz, a szurkolókkal együtt élvezni szeretnénk a meccset, nincs veszítenivalónk" - nyilatkozta Fink a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón.

"Egyértelműen nem mi vagyunk az esélyesek, ugyanakkor felvesszük a kesztyűt és a lehető legjobb teljesítményt szeretnénk nyújtani" - árulta el Heiko Westermann, s a védő bizakodó a frankfurti második félidőt alapul véve. "Ott megmutattuk, hogy támadásban jók vagyunk, az előző találkozókon nem alakítottunk ki annyi gólhelyzetet, mint akkor" - tette hozzá Westermann.

A Hamburgból hiányozni fog a Frankfurtban kiállított Petr Jirácek, akit két mérkőzésre tiltottak el, s a holland Jeffrey Bruma szereplése is kétséges, a védő a hét közben térdsérüléssel bajlódott.

A Dortmund az előző fordulóban 3-0 arányban győzte le a Leverkusen csapatát, s az idény eddigi legjobb játékát produkálta. "Először a szezon folyamán mindent megvalósítottunk a pályán, amit előre elterveztünk. Ezt kell továbbra is játszanunk, ha sikeresek szeretnénk lenni. Magasra tettük magunknak a mércét, s mostantól mindig ennek kell megfelelnünk" - nyilatkozta a vezetőedző, Jürgen Klopp azt követően, hogy esélyt sem adtak a Leverkusennek.

Robert Lewandowski (elöl) jó formában: a lengyel csatár a Leverkusen ellen első gólját szerezte az idényben, majd az Ajax ellen is betalált

A Gyógyszergyáriak ellen megszerezte első találatát a szezonban a sárga-feketék lengyel gólvágója, Robert Lewandowski. "A gól nem minden, mert megpróbálok a védekezésben is hasznára lenni a csapatnak, de természetesen örülök annak, hogy ismét eredményes voltam. Ugyanis mostantól angol mintára hetente két tétmeccset játszunk a Bajnokok Ligája miatt, következik az idény java" - nyilatkozta Lewandowski, aki az Ajax ellen hét közben győztes gólt szerzett.

Jürgen Klopp nem tart attól, hogy az Ajax elleni mérkőzés túl sokat vett volna ki fiaiból, annak ellenére, hogy ők több, mint 120 kilométert futottak az összecsapáson. "120 kilométer nem hagy maradandó nyomot a játékosokban, kilencven percre és tizenegy labdarúgóra elosztva az nem sok" - mondta Klopp, aki ennek ellenére nem biztos, hogy változatlan kezdővel vág neki a hamburgi találkozónak. "Megéri megfontolni, hogy kik játszanak a hétvégén. A kettős terhelés miatt a játékosok szemébe fogunk nézni, aztán eldöntjük, ki léphet pályára kezdőként. Annyira felkészülünk, amennyire csak lehet. Van der Vaarttal megváltozott a HSV játékának jellege, s a hamburgiak valószínűleg mindent egy lapra tesznek fel" - tette hozzá a vezetőedző.

A Dortmund csapatából Roman Weidenfeller és Ilkay Gündogan is sérüléssel bajlódott, előbbi felépült, a Nürnberg egykori játékosa, ezzel szemben nem utazott el Hamburgba.
A két együttes eddig összesen 90 alkalommal találkozott egymással Bundesliga-mérkőzésen, s 32 dortmundi és 31 hamburgi győzelem született 27 döntetlen mellett. A hazaiak egy diadallal kiegyenlítenék az örökmérleget, de az utóbbi hét meccsből csak egyszer győzték le a Dortmundot.

Bundesliga, 4. forduló
Hamburger SV-Borussia Dortmund, várható kezdőcsapatok
Hamburg: Adler - Diekmeier, Mancienne, Westermann, Lam - Badelj, Arslan - Ilicevic, van der Vaart, Jansen - Szon
Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Subotic, Hummels, Schmelzer - S. Bender, Kehl - Blaszczykowski, Götze, Reus - Lewandowski

A Mainz szokásával ellentétben most nem tudta meglepni a Bayern Münchent és 3-1 arányú vereséget szenvedett. "Két mérkőzésből egy pontot szereztünk, tehát nem túl nagy önbizalommal érkeztünk, aztán rögtön a meccs elején kaptunk egy szerencsétlen gólt, majd túl passzívvá váltunk. A második bekapott találat után azonban szerencsére reagáltunk, s nem hagytuk, hogy kitömjenek minket, hanem felszívtuk magunkat - azzal a tudattal, hogy már minden veszve volt, s ez bátorságot adott, mert már semmi döntő jelentőségű nem történhetett" - nyilatkozta a Bayern elleni vereséget követően Thomas Tuchel vezetőedző.

Mainz-Augsburg 15:30

Magyar szempontból mindenféleképpen örömteli, hogy Szalai Ádám megszerezte első idei gólját a Bundesligában. A csatárt még az első félidőben cserélték be, s a másodikban értékesített egy tizenegyest, amellyel legalább egy pillanatra felcsillantotta a reményt csapata számára.

Részben a rossz rajt miatt az Augsburg ellen sorsdöntő meccs vár a Mainz csapatára. "A következő mérkőzés nagyon fontos, mert rövid- és középtávon is meghatározza a továbbiakat. Rövid távon azért, mert egész egyszerűen jobb négy ponttal nekivágni két idegenbeli találkozónak, mint eggyel, középtávon pedig azért, mert az összecsapás végkimenetele eldönti, hogy milyen állapotban kezdhetjük az elkövetkezendő heteket. Hazai pályán már sokszor megmutattuk, hogy ellenfelünk fölé tudunk kerekedni, de ezt a fölényt már jó lenne győzelmekre váltani" - tekintett az Augsburg elleni meccs elé Tuchel.

Az Augsburg az elmúlt játéknapon hazai pályán játszott gól nélküli döntetlent a Wolfsburg ellen. Szabics Imre és Torghelle Sándor egykori csapatának kapuját Simon Jentzsch ujjműtétét követően a marokkói-német kettős állampolgár Mohamed Amsif védte, aki kiállta a próbát. "Mo nagyon stabilan teljesített, nullára hozta a meccset, megtette azt, amit egy kapustól el lehet várni" - mondta Amsif idei debütálásáról trénere, Markus Weinzierl.

Érdekesség, hogy az Augsburg az előző idényben a Mainz ellen szerezte első győzelmét - akkor a kilencedik fordulóban, most ez hamarabb összejöhet. "A hét közben is lesz egy forduló, tehát rövid időn belül három lehetőségünk lesz, hogy sikert arassunk, de ezt természetesen minél hamarabb szeretnénk megtenni, leginkább már szombaton Mainzban. A Mainz hazai pályán eredménykényszer alatt játszik, ezt már kollégám is elmondta, amikor iránymutatónak nevezte a hétvégi összecsapást. Éppen ezért egy olyan ellenfélre számítunk, amely már a meccs elejétől fogva nyomást helyez ránk, hogy megnyerje azt. Nekünk azonban a saját játékunkat kell játszanunk, azt amit tudunk, s akkor biztos vagyok benne, hogy eredményesek leszünk" - reménykedett Markus Weinzierl a mérkőzést megelőző napokban.

Aristide Bancé számára minden bizonnyal emlékezetes lehet az összecsapás: a burkina fasói csatár 2008 és 2010 között a Mainz színeiben 67 tétmérkőzésen 28 gólt szerzett, ezúttal azonban az Augsburg mezében futhat ki a gyepre. A Mainz Tuchel irányítása alatt még nem állt a 15-nél rosszabb pozícióban a Bundesligában, egy újabb győzelem nélkül megvívott meccsel ez könnyen bekövetkezhet.

Bundesliga, 4. forduló
1. FSV Mainz 05-FC Augsburg, várható kezdőcsapatok
Mainz: Wetklo - Pospech, Bungert, Noveski, M. Caligiuri - Baumgartlinger, Polanski, Ivanschitz, Soto - Szalai, Choupo-Moting
Augsburg: Amsif - Verhaegh, Sankoh, Langkamp, M. De Jong - Baier, Ottl - Petrzela, Öhrl, Werner - Bancé

A Wolfsburg csapatánál túlzottan nem voltak elégedettek az augsburgi döntetlennel. "Csak annak örülök, hogy nem kaptunk gólt, fontos volt ez" - nyilatkozta a Felix Magath azt követően, hogy csapata egy héttel korábban négyet szedett be hazai pályán a Hannover ellen. Augsburgban pályára lépett az addig csak epizódszerepet kapó Thomas Kahlenberg. "Meglepetés volt számomra, hogy játszhattam, de azért vagyok itt, hogy futballozzak, élveztem" - mondta a dán középpályás, aki egy méterről megszerezhette volna a győztes gólt a Farkasoknak, de fejesét Amsif bravúrral hárította.

Wolfsburg-Fürth 15:30

A Wolfsburgnak idegenbeli győzelme már van az első fordulóból, a Fürth ellen hazai pályán is három pontot szerezne Magath együttese. "Szeretnénk támadólag fellépni, a fürthieket nyomás alá helyezni, s nem utolsó sorban a szurkolóinkat kiszolgálni. A Fürth mainzi győzelme azonban egyértelmű jel, ami arra utal, hogy nem számíthatunk könnyű mérkőzésre, mert a vendégek utolsó leheletükig küzdeni fognak. Sok türelemre lesz szükségünk, a találkozó várhatóan csak a második félidőben fog eldőlni, mert a vendégek, az Augsburghoz hasonlóan tördelni fogják a játékunkat. Ennek ellenére, hazai pályán csak a győzelem elfogadható" - tekintett az összecsapás elé megfelelő önbizalommal Felix Magath.

A Wolfsburg svájci kapusa, Diego Benaglio a csütörtöki edzésen egy szerencsétlen ütközést követően agyrázkódást szenvedett, de pályára léphet szombaton, csakúgy, mint a holland Bas Dost, aki az utóbbi időben sokat bajlódott sérüléssel.

A Greuther Fürth olyan mérkőzésen veszített 2-0 arányban hazai pályán a Schalke ellen, melyen esélye sem volt, hiszen alig lőttek kapura Mike Büskens játékosai. "Ma sok esetben ismét saját magunk számára tettük nehézzé a meccset, túl sokat dajkálgattuk a labdát, ahelyett, hogy a befejezést kerestük volna. Ezen mindenféleképpen változtatnunk kell, mert nem fog már előfordulni olyan, mint tavaly, hogy 15-16 alkalommal az ellenfél tizenhatosáig jutunk. Jobban kell koncentrálnunk, a Bundesligában ugyanis elképzelhető, hogy egy mérkőzésen maximum három-négy helyzetet alakítunk ki" - nyilatkozta az együttes kapusa, Max Grün, aki a gólokért keveset tehet, de a pályát a kapuból jobban átláthatja, mint csapattársai a mezőnyből.

A Wolfsburg ellen sem a Fürth a favorit. "Egy olyan klubbal találkozunk, amely kimondottan a nemzetközi indulást jelentő helyezésekre pályázik. Egyértelmű, hogy a Wolfsburg más kategóriát képvisel, mint mi. A mérkőzés kezdetétől fogva észnél kell lennünk és tudnunk kell mit akarunk játszani, a saját térfelünkön nem követhetünk el hibát. Úgy gondolom, hogy a Wolfsburg az első perctől kezdve meg szeretné mutatni, ki az úr a háznál, ennek ellenére sokszor szeretnénk a védelmük mögé kerülni" - mondta Mike Büskens.

A fürthiek dolgát nehezíti, és a csapatnál uralkodó hangulatot is ronthatja, hogy középpályásuk, Sebastian Tyrala a hét közben súlyos sérülést szenvedett. A fiatal játékosnak a keresztszalagja szakadt el egy felkészülési mérkőzésen, így minimum féléves kihagyás vár rá.

Érdekesség, hogy a Wolfsburg és a Fürth még soha nem szerepelt egy osztályban, így fennállásuk során először csapnak össze egymással.

Bundesliga, 4. forduló
VfL Wolfsburg-SpVgg Greuther Fürth, várható kezdőcsapatok
Wolfsburg: Benaglio - Fagner, Naldo, Pogatetz, Rodriguez - Kjaer, Kahlenberg - Vieirinha, Diego, Schäfer - Olic
Fürth: Grün - Nehrig, Kleine, Mavraj, Schmidtgal - Klaus, Fürstner, Pekovic, Prib - Edu, Sararer
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239503  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239510  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239509  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239505 
Bundesliga, 4. forduló
további párosítások
1. FC Nürnberg-Eintracht Frankfurt 1-2
2012.09.22. 15:30 Fortuna Düsseldorf-SC Freiburg
2012.09.23. 15:30 Bayer 04 Leverkusen-VfL Borussia Mönchengladbach
2012.09.23. 17:30 SV Werder Bremen-VfB Stuttgart
2012.09.23. 17:30 TSG 1899 Hoffenheim-Hannover 96

Vegyél részt Bundesliga-játékunkban és győzd le az Eurosport és a hatharom.com kommentátorait, újságíróit!