Emlékezés

Pénteken búcsúztatják Kocsis Sándort

  • MTI/MLSZ

Az Aranycsapat legendás játékosának, Kocsis Sándornak hamvai pénteken kerülnek végső nyughelyükre, a budapesti Szent István Bazilikába.

Kocsis Sándor, az Aranycsapat csatára, Helsinki olimpiai bajnoka, a Ferencváros, a Honvéd és a Barcelona bajnokcsapatainak tagja 1979 júliusában hunyt el Barcelonában. Harminchárom évvel ezelőtt családtagjai a katalán városban vettek tőle végső búcsút, földi maradványait egészen az idei esztendőig a montjuichi temetőben őrizték. Az Aranycsapat Alapítvány és a Kocsis-család közös szándékainak megfelelően szeptember 21-től, a legendás labdarúgó 83. születésnapjától a budapesti Szent István Bazilika lesz minden idők egyik legjobb csatárának végső nyughelye.

A pénteki újratemetés díszvendége Áder János köztársasági elnök lesz, búcsúbeszédet mond Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke, Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa, Luis Suarez, egykori csapattárs, a Barcelona első aranylabdása, Sandro Rosell, az FC Barcelona elnöke, Hende Csaba honvédelmi miniszter, valamint ifjabb Kocsis Sándor, a világklasszis labdarúgó fia.

Kocsis Sándor tisztelői déltől róhatják le kegyeletüket a Szent István Bazilikában elhelyezett urna előtt. A búcsúbeszédek 16 órakor kezdődnek, majd 17 órakor Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi megyéspüspök végez gyászszertartást, végül Kocsis Sándor hamvait 18 órakor helyezik el az altemplomban lévő díszsírhelyen.

Az Aranycsapat Öröksége Alapítvány gondozásában ismét megjelent Schlegel Oszkár Kocsis Sándorról, az Aranycsapat játékosáról szóló, Volt egyszer egy csatár című könyve, amelyet az újratemetés alkalmából adtak ki újra.

"A világ legjobb csapatának egyik világklasszis játékosára, Kocsis Sanyira emlékezünk most vissza. Adja a jóisten, hogy ez a csapat még ezer évig éljen a köztudatban" - nyilatkozta a csütörtöki könyvbemutatón Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa, az alapítvány tiszteletbeli elnöke.

"Magyar ember létére most sikerült végre hazahozni Magyarországra, holnap pedig fejet hajthatunk annak a futballistának, aki annyi boldogságot okozott az embereknek. A magyar labdarúgás legnagyobb játékosai közé tartozik" - mondta Buzánszky Jenő, az Aranycsapat védője, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Borbély Zoltán, az alapítvány felügyelő bizottságának elnöke elmondta, hogy nagyapja, Várvizi Gyula volt az Aranycsapat intézője, így családilag is kötődik az együtteshez. "Az egykori csapat tagjai nemzeti kincseink, kötelességünk az értékeket ápolnunk. Ezen a könyvön keresztül jobban meg lehet ismerni a népszerű Kockát, Kocsis Sándort " - tette hozzá.   

Kocsis Sándor Magyarországon a Ferencvárosban, illetve a Honvédban szerepelt, majd külföldön egy rövid svájci kitérőt követően az FC Barcelona meghatározó játékosa lett. A magyar válogatottal olimpiai bajnoki címet és világbajnoki ezüstérmet nyert. A nemzeti csapatban 68 mérkőzésen 75 gólt szerzett.