Európa Liga

Ificsapatával nyert a Liverpool, kulcsemberei nélkül győzött az Atlético is

Nyolcgólos meccset hozott a svájci Young Boys és az angol Liverpool összecsapása az Európa Liga A csoportjában, jóval kevesebb találat született azonban a B és a C jelű kvartettek többi mérkőzésén az 1. fordulóban.

A csoport

A svájci Young Boys a Liverpoolt látta vendégül, amely a második számú európai kupasorozatban a 100. meccsét játszotta, de Brandon Rodgers menedzser nem vette komolyan a jubileumot. Rutinos játékosai közül alig küldött valakit pályára, Carraghert, Enríquét, Sahint vagy Downingot sorolhattuk ide, rajtuk kívül csupa fiatal volt a csapatban.

Ettől függetlenül gyorsan előnybe kerültek a Vörösök, miután a 4. percben egy jobb oldali beadás után a hátraérkező Spycher saját csapattársára, Ojalára fejelte a labdát, ami a kapuba pattant. (0-1)

A vendégek nem igazán tudták uralni a játékot, és a 38. percben kaptak is egy gólt, Brad Jones kapus nagyon bizonytalan volt, de védői sem álltak a helyzet magaslatán, így a labda Nuzzolo elé került, aki beemelte azt a hálóba. (1-1)

Mindössze két perc után újra vezetett a Liverpool: a hazai védők újabb értetlenkedése után jutott szöglethez az angol csapat, ami után az előre húzódó Wisdom bólintott a kapuba. (1-2)

Wisdom és Henderson ünneplik a Liverpool egyik gólját a Young Boys elleni mérkőzésen az Európa Ligában 2012-ben.

A szünet után Ojala ki tudta javítani korábbi balszerencsés mozdulatát egy szépen elhelyezett fejessel (2-2), majd az újra bizonytalan vendégvédők mellett meglóduló Zarate pörgetésével már a hazaiak vezettek. (3-2)

Ezen a meccsen azonban nem a védelmek jeleskedtek, a Vörösök is fel tudtak állni hátrányukból Coates révén (3-3), a 76. percben pedig már újra előnyben voltak, miután az eddig nem sok technikás megmozdulást bemutató Henderson és Shelvey helyzetbe játszották magukat, utóbbi pedig a hálóba helyezett. (3-4)

A hajrában már nagy fölényben volt a Young Boys, de kisebb-nagyobb szerencsével a Liverpool minden lehetőséget hárított, majd Shelvey egy szóló végén második gólját is megszerezte, így felforgatott felállásban, gyenge védekezéssel is hozta a meccset a vendégcsapat. (3-5)

A csoport másik mérkőzésén az Anzsi Mahacskala idegenben is egyértelműen az Udinese fölé tudott kerekedni, jóval veszélyesebb támadásokat vezetett, a játékrész hajrájában pedig a vezetést is megszerezte, miután Padelli kapus csúnyán bekapta Traoré éles szögből leadott lövését a rövidbe. (0-1)

A fordulás után Di Natale és Basta pályára küldésével megpróbálta a hazai csapatot felpörgetni Francesco Guidolin, de hiába volt több helyzetük a zebramezeseknek, sokáig nem tudtak egyenlíteni. A hajrában aztán érkezett Di Natale menetrendszerű gólja, amivel sokadszor is kihúzta a slamasztikából csapatát, amely így legalább egy pontot megmentett hazai pályán. (1-1)

B csoport

A címvédő Atlético Madrid a Liverpoolhoz hasonlóan tartalékosan - bár talán nem annyira - lépett pályára a Hapoel Tel Aviv otthonában, de így is könnyed győzelmet aratott. Az első félidőben lassú hazai védelem mellett Cristian Rodríguez átlövése, majd egy labdaszerzés gólt eredményezett, a szünet után pedig Raúl Garcia is betalált, így 3-0-ra nyertek a spanyolok.

A másik meccsen ugyan a portugál Académica szerzett vezetést, de a hazai pályán játszó cseh Viktoria Plzen háromszor is betalált a második félidőben, így végül sima győzelmet aratott. (3-1)

C csoport

A Fenerbahce és a Marseille mérkőzése kiegyenlítetten indult, ami a mezőnyjátékot illeti, később mégis egyértelműnek tűnt a törökök fölénye. Előbb Erkin bal szélről leadott lövése talált Mandanda lábai között utat a hálóba (1-0), majd a szünet után Alex remek fejesével növelték az előnyüket a sárga-feketék. (2-0)

Hiába tűnt azonban úgy, hogy a hazaiak agyonnyerték a mérkőzést, a hajrában két pontot mégis el tudtak hullajtani. A 83. percben Valbuena szépített, a hosszabbításban pedig egy gólpasszal jelentkezett, ekkor Ayew volt a végrehajtó, így a franciák egy pontot elloptak a Fenertől. (2-2)

A másik mérkőzésen is döntetlen született, de kevésbé drámai, hiszen a ciprusi AEL és a német Mönchengladbach 0-0-ra végeztek.

Európa Liga
1. forduló
A csoport:
Young Boys (svájci)-FC Liverpool (angol) 3-5 (1-2)
gólszerzők: Nuzzolo (38.), Ojala (53.), Zarate (63.), illetve Ojala (4. - öngól), Wisdom (40.), Coates (70.), Shelvey (76., 88.)
Udinese (olasz)-Anzsi Mahacskala (orosz) 1-1 (0-1)
gólszerzők: Di Natale (90+2.), illetve Traoré (45.)
 
B csoport:
Hapoel Tel-Aviv (izraeli)-Atlético Madrid (spanyol) 0-3 (0-2)
gólszerzők: C. Rodríguez (37.), Diego Costa (40.), Raúl García (63.)
Plzen (cseh)-Académica (portugál) 3-1 (0-1)
gólszerzők: Horváth (47.), Duris (58.), Rajtoral (80.)
 
C csoport:
AEL Limasszol (ciprusi)-Borussia Mönchengladbach (német) 0-0
Fenerbahce (török)-Olympique Marseille (francia) 2-2 (1-0)
gólszerzők: Erkin (28.), Alex (57.), illetve Valbuena (83.), Ayew (90+4.)
 
D csoport:
Marítimo (portugál)-Newcastle United (angol) 0-0
Girondins Bordeaux (francia)-FC Bruges (belga) 4-0 (2-0)
 
E csoport:
VfB Stuttgart (német)-Steaua Bucuresti (román) 2-2 (1-1)
FC Köbenhavn (dán)-Molde (norvég) 2-1 (1-1)
 
F csoport:
Dnyipro (ukrán)-PSV Eindhoven (holland) 2-0 (0-0)
SSC Napoli (olasz)-AIK Solna (svéd) 4-0 (1-0)