Sportfogadás

Formula-1-re fogadni? Őrültség! Vagy mégsem?

  • Szijgyártó Balázs

Sokan úgy gondolják, hogy technikai sportra fogadni olyan, mint lottózni. Egy bizonyos fokig ezzel egyet is tudunk érteni, vannak olyan fogadási fajták, melyek tényleg csakis a szerencsén múlnak, de a jelentősebb részüket kellő szakmai tapasztalattal és néhány statisztikai adat segítségével egész jó eséllyel meg lehet tippelni. Mi most ezen fogadási ajánlatok bemutatására vállalkozunk, ha felkeltettük érdeklődésedet, tarts velünk!

Spa baleset

A Formula-1-es hétvégék a szabadedzésekkel kezdődnek, így mi is erre tudunk legelőször fogadni. Megtippelhetjük az 1., a 2. és a 3. szabadedzés győzteseit. Előnye, hogy nagyobb szorzókat tudunk elcsípni, hátránya pedig a nagyobb szórás, azaz sokkal több potenciális esélyes van a győzelemre, tehát nehezebben megtippelhető, így ritkábban fogjuk eltalálni a győztes versenyzőt. Azt azért még hozzá kell tennünk, hogy a szabadedzések előrehaladtával fokozatosan csökken a győzelemre esélyes pilóták száma. Ez a legutóbbi Olasz Nagydíj szabadedzésein is jól megfigyelhető volt, ahol az első ezdéselsőségre esélyes versenyzők száma 12-13 körül volt, ez a második szabadedzésre nyolcra, míg az utolsó gyakorlásra ötre csökkent. Állításunkat a tények igazolják: a győzteseket időrendi sorrendben - első edzéstől az utolsóig - ilyen szorzón lehetett "elcsípni": Michael Schumacher 23.00, Lewis Hamilton 3.50, Lewis Hamilton 2.50.

A hétvége előrehaladtával a fogadási lehetőségeink bővülnek. Az időmérő edzésre már nem csak a győztes pilóta személyét tippelhetjük meg, hanem a másodikhoz képest kiautózott előnyét is. Itt a fogadóirodák egy 2-way, azaz 2 lehetőségből álló ajánlatot adnak, melynél azt kell megtippelnünk, hogy a győztes az iroda által megadott időkülönbségnél többel vagy kevesebbel győzi le a második helyezettet. Ez az érték versenyről versenyre változik, általában a hétvége korábbi különbségeire alapozva állapítja meg az iroda.

A kvalifikáción jó szorzókra csaphatunk le a fej-fej melletti fogadásoknál. Itt az iroda adja meg a párosításokat, azaz, hogy melyik versenyzőt melyik másik pilóta ellen versenyezteti. A párharcok résztvevői vagy csapattársak, vagy közvetlen riválisok, melynek köszönhető a már korábban is említett relatív magas odds. Ezen fogadási lehetőség előnye, hogy a szabadedzések eredményeinek vizsgálata után szinte biztos, hogy találunk olyan párosítást, melynek kimenetelét viszonylag nagy pontossággal meg tudjuk adni. Kifejezett hátránya nincsen, egyedül - a minden motorsportfogadásra érvényes - technikai hiba veszélyét kell szem előtt tartanunk.

El is érkeztünk a verseny napjára, amikor is számtalan fogadási lehetőséget kínál számunkra a fogadóiroda. Elsőként a mindenhol fogadható győztesről kell beszélnünk. Ezen fogadás végkimenetele nagyban függ az adott pálya karakterisztikájától, ugyanis egy olyan pályán, mint Monaco, óriási előnnyel indul az élről rajtoló versenyző, de találunk ellenpéldát is, például Brazília, ahol ha azt nem is mondhatjuk, hogy az elölről induló hátrányban van, de számtalan előzési lehetősége van a hátulról érkező gyorsabb pilótának, hogy megelőzze az előtte autózó lassabb versenyzőt. Összességében ez egy igen hasznos opció lehet, amennyiben tisztában vagyunk a fentebb leírt dolgokkal, ám ezen ismeretek hiányában az ilyen jellegű fogadás tényleg olyan mint a lottó.

Az előzőhöz hasonló lehetőség a Top3-ra, azaz a dobogós helyezettekre való fogadás. Ez egyrészt lehet a győztesre való fogadás kockázatcsökkentett verziója, és a futamgyőzelemre esélyes versenyzőnket berakhatjuk ebbe a fogadásba, és ha meg is előzi egy vagy két ember, még akkor is győztes a fogadásunk, illetve lehet egy jó value-találó lehetőség is, amennyiben egy, a középmezőny elejéről - 8. hely környéke - induló pilótára fogadnánk. Ennél a tippnél is végig kell gondolnunk, hogy milyen lehetőségek vannak az előzésre, mert egy szűk, keskeny pályán igen nagy feladat akár csak az 5.-6. hely környékéről is felérni a dobogóra.

A fent említett fogadási fajtával szoros kapcsolatban álló lehetőség a Top 6-ra történő fogadás. Különösebb magyarázatra nem szorul, lényegében ugyanaz, mint a dobogós helyezésekre való tippelés, csak itt nem az első háromban kell végeznie, hanem az első hatban. Ezzel a kockázatot csökkentve alacsonyabb oddsért tippelhetünk arra, hogy az adott pilóta a mezőny első negyedében végez.

Az időmérőhöz hasonlóan a versenyre is kínálnak fej-fej melletti fogadási lehetőségeket az irodák. Itt – ugyanúgy, mint a kvalifikáción - az iroda által párba állított pilóták közül kell megtippelnünk, hogy melyikük végez előrébb. Ez ugyanúgy nagy értéket tartogató fogadás, mint az időmérős, annyi különbséggel, hogy itt nagyobb kockázatot vállal a fogadó, mivel egy kb. 300 kilométeres távon sokkal több technikai hiba vagy baleset érhet egy-egy versenyzőt, mint egy 4-6 kilométeres körön. Ennél a fogadási lehetőségnél mondanunk sem kell, hogy az elsődleges tényező a pilóta habitusa. Vannak forrófejű versenyzők, illetve nem kifejezett versenymenők. Előbbire tökéletes példa a francia Roman Grosjean, aki időmérőkön szép eredményeket szokott elérni, ám a versenyeken - meggondolatlansága miatt - rendre rossz döntéseket hoz, és idő előtt kiesik a versenyből. Ott van a brazil Felipe Massa, aki 2009-es hungaroringi balesete óta érezhetően lelassult, és pont az a kicsi plusz hiányzik belőle, ami az F1-es közvetlen élbolyhoz tartozáshoz kell. Ennek köszönhetően a versenytempója jelentősen lelassult - a korábbiakhoz képest -, és mára már csak a középmezőny legelejében találhatjuk meg az esetek döntő többségében.

Ha már a balesetnél jártunk, meg kell említsük a biztonsági autós fogadást is. Ebben nagyon nagy értéket látunk, mivel ezen fogadási ajánlat szorzói általában 1-2 tizeddel térnek el egymástól, míg a pályák karakterisztikái ennél sokkal nagyobb eltérést mutatnak, így egyes pályákon egész nagy biztonsággal meg lehet tippelni a safety car pályára való érkezését vagy éppen ennek ellenkezőjét. Ehhez a fogadáshoz ismernünk kell a pályák arculatát, illetve szükséges egy nem túl felborított rajtrács. Ezen két dolog ismeretében az esetek közel 80%-ában sikeresen meg tudjuk tippelni, hogy lesz-e dolga Bernd Mayländernek, a biztonsági autó pilótájának.

A fontosabb fogadási ajánlatok közé tartozik a Formula-1 alatt/felett fogadása, azaz hogy az iroda által meghatározott számnál több vagy kevesebb autó érkezik célba. Mint a legtöbb fogadásnál, itt is elsődlegesen a pálya sajátosságait és vonalvezetését kell megvizsgálnunk. Amennyiben nem ítéljük túl veszélyesnek, akkor nyugodtan fogadhatunk a „felett”-re, míg ha túl közel vannak a falak - például Valencia, Monte-Carlo -, akkor érdemesebb vagy kihagyni ezt az opciót, vagy az „alatt”-ra tenni a voksunkat. Ennél a fogadásnál két dologra kell figyelni: egyrészt nem muszáj fizikailag is átérni a célvonalon, a verseny vége előtt 3-4 körrel leállt autókat is figyelembe veszik a végelszámolásnál, másrészt pedig, a rajtbalesetek könnyen keresztülvághatják számításainkat. Elég csak az idei Belga Nagydíjra gondolni, ahol már az első visszafordítónál négyen kiestek.

Ezeken kívül még jó néhány lehetőségünk nyílik Formula-1-re való fogadásra, de nagy részük vagy nem éri meg hosszútávon, vagy egyszerűen túl nagy szerepe van a szerencsének az esemény kimenetelében. Persze lehet, hogy valakinek nagyon jó megérzése támad futam előtt, így ezeket is sorra vesszük.

Az elsők között szerepel az 1., 5. illetve 10. kör után vezet opció, mely túl nagy értéket nem tartogat számunkra, mivel aki a pole pozícióból rajtol, az jó eséllyel vezetni fog ezen körökben is, így a rá adott szorzó irreálisan alacsony lesz. Ha valami technikai vagy vezetői hiba miatt kiesik, vagy hátra csúszik az élről induló, akkor nagyon nehéz megtippelni, hogy a mögötte érkezők milyen ütemben tudják megelőzni, kikerülni a hibázót.

Amennyiben nagyon jó megérzésünk támad, bátran fogadhatunk a legelső kiesőre illetve a legelső kieső autóra is, ám ezen lehetőségek túlzott szakmai tapasztalatot nem igényelnek, sokkal több szerencse kell ehhez, mintsem információ. Persze a gyenge csapatok kiesésének nagyobb a valószínűsége, de pont ezért a rájuk adott szorzó is alacsonyabb, ám egy esetleges rajtbaleset minden számításunkat felülírhatja, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a közelmúltban volt olyan nagydíj, ahol mindenki célba ért. Mindent egybevetve, ezen fogadási típust leginkább a megérzésre alapozóknak ajánljuk.

Ezen kívül megtippelhetjük, hogy kedvencünk hányadik helyen ér célba, vezet-e valamikor a versenyben, elsőként, netalántán utolsóként áll ki a boxba gumit cserélni, megfutja-e a leggyorsabb kört és megnyeri-e a versenyt, vagy talán túllépi a sebességkorlátozást a boxban, esetleg kiesik-e az első kör végén. Ezek egy izgalomra vágyó fogadó igényeinek tökéletesen megfelelnek, de mi olyan tippeket igyekszünk kiválasztani, melyeknél a tipp sikeressége a minél több információn és statisztikán alapul, és nem pusztán a jó szerencsén.

Reméljük cikkünk után kedvet kaptok majd a Formula-1-re való fogadáshoz! Amennyiben bármilyen egyéb fogadással kapcsolatban lenne kérdésetek, tegyétek fel a kapcsolódó fórumtopikban!