Taktikai Zóna

Bajor K.O. - meccselemzés, Bayern München - Valencia

  • Szabó András

Elképesztő fölénnyel győzött a Bayern München a Valencia ellen a Bajnokok Ligájának F csoportjában, amelyet cseppet sem tükröz a 2-1-es végeredmény. A bajorok ugyanis lefocizták a spanyol bronzérmest, akár 3-4 góllal is nyerhettek volna, sőt, a csereként beálló Mandzukic révén még tizenegyest is hibáztak.

Első győzelmével megmutatta a legutóbbi szezonban döntőt játszó, ám azt hazai pályán tizenegyesekkel elvesztő Bayern München, hogy nem lehet leírni őket ebben az idényben sem, ott lesznek ezúttal is a legnagyobb esélyesek között. Ahogy elintézték ugyanis a legutóbbi spanyol bajnokságban bronzérmes Valenciát még egy kihagyott tizenegyes ellenére is, azt még a legpesszimistább Bayern-szurkoló tenyere is bánhatta; órákig tapsolhatott a meccs után minden bajor drukker. A német bajnoki ezüstérmes ugyanis lefocizta a pályáról a spanyolokat, esélyt sem hagyva nekik a pontszerzésre.

A szokatlan, csíkos mezben játszó valenciaiak ugyanis esélyt sem kaptak még a labdakihozatalra sem. Ennek a megakadályozásában segített a bajoroknak Ribéry és Pizarro remek helyezkedése, és Robben tőle szokatlan önzetlensége, mellyel végig fogta emberét, a furcsa körülmények miatt nem a Milanba igazoló Aly Cissokhót.

Így sokszor szerezte meg már a támadóharmadban a labdát a hazai csapat (24-szer szereztek labdát a Valencia 14-jéhez képest), mi több, Toni Kroos hatalmas gólja egyenesen ennek a következménye volt.

Kroos gólja 0:31-től

Ezzel ellentétben a túloldalon sokkal szervezetlenebb volt a letámadás, szinte tankönyvi eset volt, hogy ne gyakoroljuk a presszúrát. A hátvédsor mélyen, a saját tizenhatosa előtt védekezett, a Valencia középpályásai pedig légüres térben mozogtak; nem eléggé visszahúzódva ahhoz, hogy Kroosnak ne legyen szabad mozgási területe, de ugyanakkor Schweinsteigert és Martínezt sem támadták le, akik így szabadon irányíthatták a játékot (a passzok aránya 613-366 volt a hazaiak javára). Kis malíciával mondhatjuk, hogy nagyszerűen fogták a füvet - az ember helyett.

Legelöl pedig eszetlenül rohangált Jonas és Soldado: ketten próbáltak letámadni négy hátvédet és a visszahúzódó Schweinsteigert (nem véletlen, hogy végül mindkettejüket lecserélte Mauricio Pellegrino mester). Így szerteszét szakadtak a Denevérek, ad hoc alapon védekezve pedig nem is lehetett más a mérkőzés vége, mint egy fölényes Bayern-győzelem.

Bajnokok Ligája, F csoport
Bayern München - Valencia 2-1 (1-0)
 
München, Allianz Arena, 69 000 néző. V: Aydinus (török).
Gól: Schweinsteiger (38.), Kroos (76.), illetve Valdez (91).
Sárga lap: T. Costa (75.), Rami (82., 93.), R. Costa (85.)
Kiállítva: Rami (93.-második sárga lappal)
 
Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Badstuber - Schweinsteiger, Martínez (Gustavo, 69.) - Robben, Kroos, Ribéry (Müller, 51.) - Pizarro (Mandzukic, 64.). Vezetőedző: Jupp Heynckes.
 
Valencia: Alves - Pereira, Rami, Ricardo Costa, Cissokho - Feguli, Parejo, Tino Costa, Guardado (Viera, 71.) - Jonas (Valdez, 63.), Soldado (Barragán, 88.). Vezetőedző: Mauricio Pellegrino.