Díjátadás

Nem fogott kezet Orbán Viktorral olimpiai bronzérmesünk

Csak Áder János államfővel fogott kezet a parlamenti díjátadón az olimpiai bronzérmes öttusázó, Marosi Ádám.

Marosi néhány napja kezdte el a kiképzést - Fotó:mob.hu

Fura jelenet játszódott le az olimpiai és paralimpiai érmesek - és az őket felkészítő szakemberek - tiszteletére rendezett parlamenti díjátadó ünnepségen. A Londonban sikeres sportolóknak Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor kormányfővel és Kövér László házelnökkel adta át a kitüntetéseket. Marosi Ádám néhány napja kezdte meg katonai szolgálatát, ezért főhadnagyi díszegyenruhában érkezett. Katona módjára tisztelgett, és kezet rázott a főparancsnoki tisztséget is betöltő államelnökkel, majd Orbán Viktor és Kövér László felé fordulva újra tisztelgett, ám nem fogott velük kezet. Az érintettek kis zavarodottsággal vették tudomásul, hogy a főhadnagy csak szalutált.

"Csupán néhány napja tart a kiképzésem, de a szabályzat előírja, hogy kitüntetéskor csak elöljárómmal - azaz jelen esetben a főparancsnok Áder Jánossal - kell kezet fogni, másoknak csak tisztelegni kell" - mondta a Borsnak az olimpiai bronzérmes öttusázó.

Gabrovszky Gábor alezredes, protokollszakértő a lapnak elmondta, Marosi kissé túl mereven járt el, a tisztelgés mellett nyugodtan kezet rázhatott volna a kormányfővel és a házelnökkel.