Országúti kerékpár-világbajnokság

Legnagyobb riválisai távollétében Tony Martin megvédte világbajnoki címét

  • Szabó András

Az olimpiai bajnok Bradley Wiggins és a négyszeres időfutam-világbajnok Fabian Cancellara távollétében ha csak szorosan is, de megvédte időfutam-világbajnoki címét Tony Martin. A német kerékpárosnak az előzetesen várhatóakkal szemben nem Alberto Contadorral, hanem a fiatal amerikai Taylor Phinneyvel kellett megküzdenie a bajnoknak járó szivárványszínű trikóért. Végül a tavaly Koppenhágában diadalmaskodó német idén is a legjobb volt, miután a 45 kilométeres pályán mindössze öt másodperccel is, de megelőzte 22 éves ellenfelét.

A tavalyi, koppenhágai pályához képest sokkal nehezebb dolga volt a mezőnynek. Míg akkor ugyanis szinte az úton található kátyúk voltak a legnagyobb (nem létező) emelkedők, ezúttal három dombot is meg kellett másznia az 58 tagú mezőnynek. Ezek közül a legnehezebb a közvetlenül a cél előtt található Cauberg volt (1,2 km hosszú, és 5,8% meredek), de a 16 km-nél található első időmérő pontnál,  Sint Remigiusstraatnál és a 39 km-nél lévő Bundesberggel is meggyűlt a bringások baja.

Többek között ettől tartva sem indult az tökéletes szezont produkáló, idei Tour-győztes, időfutamban pedig olimpiai bajnoki címet ünneplő brit Bradley Wiggins, valamint csapattársa, az előbbi versenyben ezüstérmes, utóbbiban pedig bronzérmes Christopher Froome sem, akik a vasárnapi mezőnyversenyre tartalékolnak. Pihent rajtuk kívül még a svájci Fabian Cancellara is, aki eddig rekordot jelentő négy alkalommal nyerte meg az időfutamot, így első számú esélyesnek számított volna, ha nem bukik Londonban.

Így mindenféleképpen a német Tony Martintól várta a legjobban a nemzetközi kerékpárosvilág, hogy megismételje tavalyi bravúrját, azaz megvédje Dániában szerzett világbajnoki címét. Első számú riválisa pedig az az Alberto Contador volt, aki doppingvétség miatti eltiltását letöltve azonnal megnyerte a Vueltát.

Az időjárás tekintetében pocsékul kezdődött a verseny: az első ,,,Allez!"-t az ég is magára vette, s egyből produkált egy zivatart, amelybe az egyetlen magyar induló, Lengyel Gábor is belekerült. Bár ez nemsokára elállt, de a helyenként száraz, szakaszonként vizes aszfalton többen is csak nehezen tudtak parancsolni drótszamaruknak.

A kazah Dmirtij Guzsdev kezdett a legjobban, s hamar át is vette mindhárom időmérő pontnál a vezetést az osztrák Riccardo Zoidltól. Mire azonban elbízhatta volna magát, a belorusz Kirjenka 11 másodperccel előzte meg a befutónál a nagy esélyesek célba érése előtt. Ekkor azonban útnak indultak a favoritok: a Tour de France-on is kiváló svéd Fredrik Kessiakoff, aki az egyetlen Vueltán rendezett chronót is megnyerte; az U23-as világbajnok Taylor Phinney, és a már említett Martin - Contador duó.

Az első időmérő pontnál hatalmas meglepetést okozott Contador: 40 másodperccel volt lemaradva az élen állóktól, és mivel Kessiakoff is kapott húsz szekundumnyit, így nagyjából két emberre szűkült le az esélyesek köre. Rövid időre csatlakozott Mario Pinotti is, aki a középső szakaszon fél perc hátrány alá ment le, de nem sokáig tartotta magát a bronzérmes pozícióban a Mérnök: egy balkanyarnál pont ráfutott egy vizes festékfoltra, így kifutott alóla gépe hátsó kereke, s ő elnyúlt a földön. Bár megpróbált még gyorsan felkelni és továbbmenni, de bal vállára esett, így nem tudta megmarkolni a kormányt, s csapatfőnöke és barátja, a kétszeres világbajnok Paolo Bettini sírva állította meg, mielőtt komolyabb bajt okozott volna magának.

Valamivel hátrébb Tony Martin ekkor előzte meg Contadort (aki végül pontosan két és fél percet kapva a kilencedik helyen zárt), s így már szinte biztossá vált sikere. Nem így gondolta azonban Phinney: a BMC kerekese rettenetesen beleerősített, s a Cauberg elején már csak nyolc másodpercre olvadt Martin előnye. A német nem hagyta magát, a célegyenesben mindent beleadott, s végül öt másodperccel győzött, így ismét ő lett a világbajnok!

Országúti kerékpáros világbajnokság, Valkenburg, Hollandia
Időfutam, férfiak, 45,7 km
1. Tony Martin (német) 58:38.76
2. Taylor Phinney (amerikai) 5.37 másodperc hátránnyal
3. Vaszil Kirjenka (fehérorosz) 1:44.99 mp.h.
4. Tejay Van Garderen (amerikai) 1:49.37 mp.h.
5. Fredrik Kessiakoff (svéd) 1:50.56 mp.h.
...  
56. LENGYEL GÁBOR 13:49.29 mp.h.