Magyar foci

Országos amatőr focibajnokság indul középiskolásoknak

A Magyar Labdarúgó Szövetség és a Coca-Cola Magyarország közös kezdeményezése, a Coca Cola CUP a középiskolások körében népszerűsíti a labdarúgást.

Az MLSZ az általános iskolásoknak szóló Bozsik-program után a 2012/2013-as tanévtől, a Coca-Cola Magyarország támogatásával beindítja a kifejezetten középiskolásoknak szóló Coca-Cola CUP amatőr focibajnokságot - olvasható az mlsz.hu-n. Kifejezetten szabadidős, amatőr labdarúgó-bajnokságról van szó, amely igazodik az iskolák pedagógiai programjához és összhangban van az MLSZ sportágfejlesztési stratégiájával is.

A Coca-Cola Svájcban, Ausztriában, Szerbiában, Lengyelországban és Romániában már több éve sikerrel futtat hasonló bajnokságot. A magyar program azzal a céllal indul el, hogy tovább népszerűsítse a rendszeres testedzést és a kiegyensúlyozott, aktív életmódot a fiatalok körében.

Az esemény keddi sajtótájékoztatóján a Magyar Labdarúgó Szövetség részéről Vági Márton főtitkár és Nyilasi Tibor sportigazgató, a névadó támogató részéről Adrian Cernăuţan, a Coca-Cola Magyarország ügyvezető igazgatója, illetve Andok Ágnes márkákért felelős kommunikációs vezető vett részt. A sajtóeseményre eljött Lipták Zoltán és Koltai Tamás, a Győri ETO két válogatott játékosa is, akik a bemutató meccset játszó Schulek Frigyes Szakközépiskola és Dózsa György Szakközépiskola játékosaival is rúgtak néhányat (a két középiskola mérkőzését a világ egyik legjobb bírója, Kassai Viktor vezette).

Kassai Viktor bíró (b) vezeti a Schulek Frigyes Kéttannyelvű Építőipari Műszaki Szakközépiskola és Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola diákjainak mérkőzését a Budapesti Elektromos Sporttelepen 2012. szeptember 18-án, ahol sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség a Coca-Cola támogatásával országos futballtornát szervez a középiskolások számára.

Vági Márton elmondta: a nemzetközi gazdasági és társadalmi élet komoly problémákkal küzd az utóbbi években, a gazdasági visszaesés időszakában kevés az olyan terület, amely növekszik, fejlődik és a jövőre nézve perspektívát mutat. A labdarúgás egyike ezen területeknek, amit jól példáz, hogy az UEFA taglétszáma minden EU-szervezetét felülmúlja, a játékosok, csapatok száma folyamatosan emelkedik, a női labdarúgásban résztvevő focisták száma megtízszereződött az elmúlt években. A futball a legegyszerűbb, legrégibb, és az egyik legolcsóbb sportág, ennek köszönheti hatalmas népszerűségét az egész világon.

"A labdarúgás az emberi élet egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenysége – fogalmazott a szövetség főtitkára. - Az MLSZ elhatározta, hogy vissza szeretné adni a labdarúgás közösségi erejét, ami az ötvenes, hatvanas években még jellemző volt az országban, amikor a grundon százszámra rúgták a labdát a fiatalok. A Coca-Cola CUP egy hiányterületre koncentrál, a 6-14 évesek labdarúgását ugyanis az OTP-MOL Bozsik-program teljes egészében lefedi, a középiskolások amatőr fociját azonban eddig nem tudtuk segíteni. Ezt teszi lehetővé a most elindított kezdeményezés, ami több ezer 14-18 éves fiatalnak nyújt lehetőséget arra, hogy részt vegyenek egy közös bajnokságban. Az a célunk, hogy elszólítsuk a gyerekeket a számítógép, a televízió elől, kivigyük őket a levegőre, és lökést adjunk számukra az egészséges életmódhoz. Ha ezt a programot véghezvisszük, és kiviszünk több ezer gyereket a pályákra, akkor egy hallatlan fontos közösségi folyamatot indítunk el."

Adrian Cernăuţan hozzátette, a Coca-Cola a nemzetközi jelenlét fejlesztésén dolgozva jutott arra a következtetésre, hogy a labdarúgással, a világ legnépszerűbb sportjával lehet a legszélesebb réteget megszólítani. "A rendszeres testmozgás elengedhetetlen része az egészséges, kiegyensúlyozott életnek, erre szeretnénk ösztönözni az embereket. Nemcsak a fiúkat akarjuk megszólítani, hanem lányokat is igyekszünk minél nagyobb számban bevonni a programba, amely reményeink szerint hasonlóan sikeres lesz, mint a régió más országaiban" – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

Nyilasi Tibor kiemelte: a Coca-Cola CUP nemcsak a magyar futballba, hanem az OTP-MOL Bozsik-program egyik ágába is bekapcsolódik. "A Bozsik-programot ötéves korban indítjuk el, és 14-15 éves korban válik ketté, az egyesületi ágra, valamint az amatőr ágra - mondta a sportigazgató. - Az utóbbiban résztvevőket szeretnénk megszólítani ezzel a sorozattal. Biztos vagyok benne, hogy ez a program már az első évben nagy sikert arat, és akik beneveznek, nem fognak csalódni, jól fogják érezni magukat, ezáltal a fesztivál évről évre erősödni fog. A célunk, hogy minden iskolába eljussunk, az összes középfokú intézmény bekapcsolódjon a programba. Ha ez sikerül, akkor bebizonyosodik, hogy továbbra is van érdeklődés a magyar labdarúgás iránt."