London 2012

Kitüntették az olimpiai érmeseket

Orbán Viktor miniszterelnök értékelése szerint az egész nemzetnek szolgáltak példával a csúcsra vezető úton a londoni olimpián sikerrel szerepelt magyar sportolók.

A kormányfő azon az ünnepségen mondta ezt, amelyen a XXX. nyári olimpiai és a XIV. paralimpiai játékokon érmet szerzett magyar versenyzőket tüntettek ki az Országház kupolatermében kedden. Orbán Viktor igazi nagy egyéniségeknek nevezte London hőseit, akik a legnehezebb pillanatokban is állják a sarat. Megfogalmazása szerint már ahhoz is lehetett gratulálni, hogy 152 fős volt a magyar olimpiai csapat, annak minden tagja lovagiasan viselkedett, s a küldöttség magatartásával, eredményeivel 15 millió magyarnak szerzett örömöt.

"Köszönet azért, hogy megmutatták, milyen a magyar virtus, milyen a magyar, ha hajtja az életereje, hogy Magyarországnak tehetsége van a sikerhez" - jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint szembe kell fordulni a kishitűséggel, a cinizmussal,  s az országnak saját olimpiai hősei oldalára kell állni, "az olimpikonok példáját kell követni". 

"A 204 nemzet vetélkedésében elért kilencedik hely a modern Magyarország történetének legszebb lapjaira kívánkozik" - jelentette ki Orbán Viktor, aki Áder János köztársasági elnökkel és Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével együtt adta át a londoni érmeseknek és a sikereikben részes szakembereknek a kitüntetéseket.

Az olimpiai aranyérmesek közül a kajakozó Kozák Danuta, a hosszútávúszó Risztov Éva, továbbá a tornász Berki Krisztián, a kalapácsvető Pars Krisztián és a kardvívó Szilágyi Áron, valamint a kajakpáros tagjai, Dombi Rudolf és Kökény Roland egyformán a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét (polgári tagozat) vehették át, az úszó Gyurta Dániel a Magyar Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozat), míg a női kajaknégyesből Kovács Katalin a Magyar Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal (polgári tagozat) elismerésben részesült. A kvartett további három tagja, Kozák, továbbá Fazekas Krisztina és Szabó Gabriella a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét (polgári tagozat) kapta meg.

A felkészítésben résztvevő szakemberek közül Kiss Lászlót, az úszók szövetségi kapitányát a Magyar Érdemrend Nagykeresztjével jutalmazták, a kajak-kenusok kapitánya, Storcz Botond a Magyar Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal, míg hárman, Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke, Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára és Anatolij Petrov úszóedző a Magyar Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozat) elismerést vehette át.     

A londoni nyári olimpiáról a magyar csapat nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzéremmel, a paralimpiáról két arany-, hat ezüst- és hat bronzéremmel tért haza.

A londoni érmesek listája:
Olimpia:
arany:
Szilágyi Áron, vívás (kard, egyéni)
Gyurta Dániel, úszás (200 m mell)
Berki Krisztián, torna (lólengés)
Pars Krisztián, atlétika (kalapácsvetés)
Dombi Rudolf, Kökény Roland, kajak-kenu (K-2, 1000 m)
Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina, kajak-kenu (K-4, 500 m)
Kozák Danuta, kajak-kenu (K-1, 500 m)
Risztov Éva, hosszútávúszás (10 km)
ezüst:
Ungvári Miklós, cselgáncs (66 kg)
Lőrincz Tamás, birkózás (kötöttfogás, 66 kg)
Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel, kajak-kenu (K-4, 1000 m)
Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa, kajak-kenu (K-2, 500 m)
bronz:
Csernoviczki Éva, cselgáncs (48 kg)
Cseh László, úszás (200 m vegyes)
Módos Péter, birkózás (kötöttfogás, 55 kg)
Douchev-Janics Natasa, kajak-kenu (K-1, 200 m)
Marosi Ádám (öttusa)
 
Paralimpia:
arany:
Sors Tamás - 100 m pillangó
Pálos Péter - asztalitenisz
ezüst:
Sors Tamás - 400 m gyors
Dani Gyöngyi - tőr
Tóth Tamás - 50 m gyors és 100 m gyors
Krajnyák Zzsuzsa - párbajtőr
Dani Gyöngyi, Juhász Veronika, Krajnyák Zsuzsa - párbajtőrcsapat
bronz:
Szabó Nikolett cselgáncs
Krajnyák Zsuzsa - tőr
Osváth Richárd - tőr
Biacsi Ilona - 1500 m síkfutás
Vereczkei Zsolt - 50 m hát
Sors Tamás - 100 m gyors