Bajnokok Ligája

Erődemonstráció Párizsban, portugál siker Zágrábban

Papírforma eredmények születtek a labdarúgó Bajnokok Ligája-csoportkör első fordulójában, az A-jelű csoportban. A Paris Saint-Germain gólgazdag mérkőzésen győzte le a Dinamo Kijev együttesét, míg az FC Porto nagy fölényben futballozva győzött a Dinamo Zágráb otthonában.

Nyolc esztendő után rendeztek ismét Bajnokok Ligája-mérkőzést a Parc des Princes-ben, a felfokozott várakozás azonban nem csak a visszatérésnek szólt, a 2011 óta szisztematikusan épített Paris Saint-Germaint ugyanis sokan a sorozat egyik titkos favoritjának tartják. Amint azt Nasszer al-Khelaifi, a párizsiak katari tulajdonosa néhány nappal ezelőtti interjújában elmondta, a gárdának elsődlegesen a Ligue 1-ben vannak céljai, a BL-szereplés az építkezés része.

Carlo Ancelotti vezetőedző nem számolhatott a védelem egyik oszlopával, Mamadou Sakhóval, aki combsérülése miatt a lelátóról volt kénytelen nézni társai produkcióját. A francia válogatott játékost az a Thiago Silva helyettesítette, aki ezen az estén debütált a PSG színeiben. Az ukránoknál Artem Milevskij és Marco Ruben a maródiak táborát erősítve el sem utazott a gall fővárosba, Jurij Szemin leginkább az ukrán pontvadászatban már nyolcgólos Brown Ideyétől várhatta a gólokat.

A találkozó aztán finoman szólva sem az orosz mester elképzelései szerint alakult. A 18. percben Tarasz Mikhalikot csapta be egy pimasz csellen Jérémy Ménez, az ukrán védő csak szabálytalanul tudta megállítani a válogatott szélsőt. Mindez a büntetőterületen belül történt, így a jogosan megítélt büntetőt Zlatan Ibrahimovic a hálóba lőhette. (1-0) Az első félóra végén egy bal oldali szöglet szállt középre, a kipattanó labdát Blaise Matuidi fejelte vissza a sűrűbe, amely egy vendég játékosról a párizsiaknál debütáló Thiago Silva elé került. A brazil védő egy átvétel után 6 méterről bombázott a bal kapufa mellé. (2-0) Újabb három perc telt el, amikor Clément Chantome jobbról beívelt sarokrúgására Alex érkezett, és a tizenegyespont környékéről, jobbal, fordulásból a kapu bal oldalába lőtt. (3-0)

A fordulás után valamelyest magához tért a Dinamo, a szépítő gól azonban túlságosan későn érkezett. A 87. percben Andrij Jarmolenko beadását Miguel Veloso ballal továbbította a hálóba. (3-1) A párizsiaknak azonban erre is volt válaszuk, a csereként beállt Nene passzolt önzetlenül Javier Pastoréhoz, az argentin művész pedig visszaállította a háromgólos különbséget a két gárda között. (4-1)

UEFA Bajnokok Ligája
A csoport - 1. forduló
Paris Saint-Germain-Dinamo Kijev 4-1 (3-0)
Párizs, Parc des Princes, v.: Kuipers (holland)
 
Gólszerzők: Ibrahimovic (19. - büntetőből), Thiago Silva (30.), Alex (33.), Pastore (90+1.) illetve Miguel Veloso (87.)
Sárga lap: Nene (89.)
Kiállítva: -
 
PSG: Sirigu - Jallet, Alex, Thiago Silva (Z. Camara, 81.), Maxwell - Verratti, Matuidi, Chantome - Ménez (Nene, 77.), Ibrahimovic (Lavezzi, 73.), Pastore
Vezetőedző: Carlo Ancelotti
 
Dinamo: Koval - Danilo Silva, Kacseridi, Mikhalik (Betao, a szünetben), Taiwo - Garmash (Vukojevic, 53.), Miguel Veloso - Jarmolenko, Kranjcar (Guszev, 77.), Raffael - Ideye
Vezetőedző: Jurij Szemin

A csoport másik mérkőzésén, a horvát bajnok Dinamo Zágráb a brazil Sammir, és a hazai pontvadászatban igencsak eredményes (hat mérkőzésen három gól) Duje Cop vezérletével próbálta meglepni a 2011-es Európa Liga-győztes FC Portót. Ante Cacic együttesének azonban a védekezésre kellett nagyobb hangsúlyt fektetnie a Maksimir Stadionban rendezett összecsapáson. A portugálok nyomasztó fölénye a 41. percben érett góllá, ekkor Alex Sandro bal oldali beadásába Ivan Kelava kapus csak belekapni tudott, így a kipattanót Lucho González az üres kapuba lőtte. (0-1)

A játék képe a második játékrészben sem változott, Vítor Pereira fiai magabiztosan őrizték előnyüket. A zágrábiaknak lényegében egyetlen gólhelyzetük adódott, a csereként beállt chilei Bryan Carrasco azonban elhibázta azt. A Porto a 92. percben biztosította be végleg sikerét, Christian Atsu bal oldali előretörését követően Steven Defour szerzett elegáns gólt, a kiszolgáltatott Kelava kapus felett átemelve a labdát. (0-2)


 

UEFA Bajnokok Ligája
A csoport - 1. forduló
Dinamo Zágráb-FC Porto 0-2 (0-1)
Zágráb, Maksimir Stadion, v.: Orsato (oalsz)
 
Gólszerzők: Lucho González (41.), Defour (90+2.)
Sárga lap: -
Kiállítva: -
 
Zágráb: Kelava - Vida, Tonel, Simunic, Pivaric - Ademi (Beqiraj, 58.), Calello (M. Kovacic, 80.), Brozovic - Rukavina (Carrasco, 67.), Sammir - Cop
Vezetőedző: Ante Cacic
 
Porto: Helton - Miguel Lopes, Maicon, Otamendi, Alex Sandro - Lucho González, Defour, Joao Moutinho - Varela (Atsu, 72.), Jackson Martinez (Kléber, 78.), James Rodríguez (Mangala, 88.)
Vezetőedző: Vítor Pereira