Bundesliga előzetes

Van der Vaart mozdíthatja el a holtpontról a Hamburg csapatát

A Bundesliga harmadik fordulójának vasárnapi játéknapján a Frankfurt-Hamburg mérkőzésen Rafael van der Vaart 2008 után lép pályára újra a Bundesligában. A másik meccsen a Freiburg és a Hoffenheim is első idei győzelmére pályázik.

A Freiburg első hazai mérkőzésén egy pontot még szerzett a Mainz ellen, aztán azonban esélye sem volt a Leverkusen ellen 2-0-ra elvesztett összecsapáson. "Leverkusenben nem voltunk képesek minden taktikai elemet megvalósítani, így szinte lehetőségünk nem volt arra, hogy sikeresen szerepeljünk" - mondta az akkori találkozóval kapcsolatban Christian Streich, a Freiburg vezetőedzője.

Freiburg-Hoffenheim 15:30
Tv: Eurosport 2
hatharom.com tipp: X

Vasárnap a freiburgiak egyik kedvenc ellenfele érkezik a Mage Solar Stadionba. A hazaiak legutóbbi öt mérkőzésükön nem veszítettek a Hoffenheim ellen, két győzelem és három döntetlen a mérlegük, s az is bizakodásra adhat okot, hogy a 2012-es naptári évben még veretlenek hazai pályán (4 győzelem, 5 döntetlen). A vezetőedző azonban nem hagyja, hogy ez, valamint a Hoffenheim gyengébb eredményei elaltassák csapatát. "Egy olyan együttessel találkozunk, amelynek meglévő kvalitásai az eredményekben még nem mutatkoztak meg. A Hoffenheim a Mönchengladbach és a Frankfurt ellen is nagy helyzeteket hagyott ki egyenlő állásnál, melyek később megbosszulták magukat. Azt várom a csapatomtól, hogy a játékosok elszántan vessék magukat küzdelembe, taktikailag javuljanak az előző összecsapáshoz képest és sok párharcot nyerjenek" - nyilatkozta a mérkőzés felvezetéseként Streich.

A Freiburg sérültjei közül Daniel Caligiuri és Johannes Flum felépült, így már csak Jan Rosenthal gyarapítja a maródiak listáját.

A Hoffenheim még az aktuális ellenfelénél is rosszabbul kezdte az idényt. A Mönchengladbach elleni egy gólos idegenbeli vereség még a papírforma kategóriába sorolható, a feljutó Frankfurt elleni hazai 0-4 aligha. Az együttes 2008-as feljutása óta két forduló után nulla ponttal legrosszabb idénykezdetét produkálta, fennállása folyamán először áll mindössze a 17. helyen a tabellán. "Ez egész egyszerűen vérlázító volt. Borzasztó pillanatokat élünk meg" - nyilatkozta a csapat kapusa, Tim Wiese, aki a Frankfurt elleni meccsen már másodszor kapott négy gólt az alig elkezdődött idényben.

A vezetődedző, Markus Babbel már finomabban fogalmazott: "Nem érzem magam cserben hagyva, egyetlen olyan játékost nem láttam a pályán, aki ne akart volna. Az előző idényhez hasonlóan ismét az egyik legnagyobb problémánk, hogy nem vagyunk képesek a negatív dolgokra reagálni" - mondta a vezetőedző.

A Freiburg elleni mérkőzésen az összeállítással is lehetnek gondjai Babbelnak: a középpályáról a bosnyák Sejad Salihovic eltiltott, miután a Frankfurt ellen mindössze négy perccel becserélését követően kiállítoták. Stephan Schröck mellett kidőlt a sorból a brazil Chris, a védő a hét közben izomszakadást szenvedett, így három hétig harcképtelen. Visszatérhet ugyanakkor a Wolfsburgtól kölcsönvett Patrick Ochs és Andreas Beck, s a Real Madridtól igazolt Joselu is bemutatkozna a csapatban.

"Össze kell tartanunk és tudásunk legjavát kell nyújtani. Ha ez sem lesz elég, akkor pedig mennünk kell tovább. A stadion lelátója közel van a pályához, annak idején nagyon szerettem itt játszani. Remélem, hogy ez a közeg a játékosaimból kihozza a maximumot" - nyilatkozta csapata freiburgi vendégjátékáról Babbel.

Bundesliga, 3. forduló
SC Freiburg-TSG 1899 Hoffenheim, várható kezdőcsapatok
Freiburg: Baumann - Mujdza, Ginter, Diagne, Song - Schmid, Makiadi, Schuster, Putsila - Kruse, Guede
Hoffenheim: Wiese - Ochs, Delpierre, Compper, Johnson - Rudy, Weis - Usami, Volland, Firmino - Derdiyok

A Frankfurt az első fordulóban hazai pályán hátráyból győzte le a Leveskusent, majd, ahogyan már elhangzott, rendkívül simán a Hoffenheim csapatát. Biztató lehet az újonc szempontjából, hogy a Bundesliga ötvenéves történetében mindössze háromszor fordult elő az, hogy egy két győzelemmel kezdő klub végül a kiesés sorsára jutott. A Hoffenheim ellen duplázott Alexander Maier, jó formája vasárnap is fontos lehet, elvégre már ötször vette be a hamburgiak hálóját Bundesliga-mérkőzésen - annyiszor, ahányszor egyetlen más csapatét sem.

Frankfurt-Hamburg 17:30
Tv: Eurosport 2
hatharom.com tipp: X

A hazaiak vezetőedzője, Armin Veh a biztató szezonkezdet ellenére óvatosan tekint a találkozó elé: "Legyünk őszinték, természetesen a Hamburg a mérkőzés esélyese, három új játékosának piaci értéke megegyezik a komplett csapatoméval. Általuk sokat erősödött az együttes, teljesen más összetétele van mint előzőleg. Nehéz így elemezni a mérkőzést, sokkal jobban örültem volna, ha az átigazolási időszak lejárta előtt játszunk ellenük. Úgy gondolom, hogy a Hamburg az eddigiekhez képest teljesen más típusú meccset fog produkálni, nem azért, mert más rendszerben lép pályára, a játékstílusuk fog változni" - nyilatkozta Veh elsősorban Rafael van der Vaart szerepére célozgatva.

A hazaiaknál az eltiltott Constant Djakpán, a betegséggel küszködő Martin Amedicken és az Achilles-problémákkal bajlódó Dorge Kouemahán kívül minden játékos bevethető.

Ismét Rafael van der Vaart mutathatja az utat a Hamburgnak

A Hamburg a Karlsruhe ellen elveszített kupameccset beleértve mindhárom tétmérkőzését elbukta az idényben, ez utoljára negyven évvel ezelőtt, az 1972/73-as szezon kezdetén fordult elő vele. A három összecsapáson a középpályán tizenegy különböző játékost próbált ki Torsten Fink, ha osztunk és számolgatunk, akkor szembeötlő, hogy olyan, mintha minden találkozón más lépett volna pályára ebben a csapatrészben. Az állandóság tehát eddig nem volt a klub erőssége ebben a tekintetben, s a Frankfurt ellen lesz egy tizenkettedik is. Neki azonban alighanem mindenki örül a kikötővárosban.

Rafael van der Vaartról van szó, aki az átigazolási időszak utolsó pillanataiban érkezett a Tottenhamtől, s aki 2005 és 2008 között közönségkedvencnek számított a HSV csapatánál. A Bremen elleni mérkőzést még kihagyta a holland, Frankfurtban azonban már pályára lép. "Nagyon örülök annak, hogy bemutatkozhatok, az utóbbi két hét egyébként is hosszú volt tétmérkőzés nélkül" - nyilatkozta Van der Vaart, aki nem kapott meghívót Louis van Gaaltól Hollandia világbajnoki selejtezőire. "Jó csapatunk van, s ha az önbizalmunk visszajön akkor sokra lehetünk hivatottak. Természetesen érzek némi feszültséget, ez mindig így van, ha az ember visszatér ahhoz a csapathoz, ahol már jól teljesített, mert az szurkolók sokat várnak és szeretnék megfelelni. Az egyetlen amit tehetek az, hogy jól játszok és segítem a csapatot" - mondta nemes egyszerűséggel van der Vaart, aki előző hamburgi korszaka alatt a csapat 113 góljából egészen elképesztő módon 83-ból vette ki részét. Meggyőző adatok, különösen annak fényében, hogy a Hamburg utóbbi négy Bundesliga-meccsén gólképtelen maradt - ha a Frankfurt ellen sem szerez gólt, negatív klubcsúcsot dönt.

"Jól beilleszkedett. Természetesen szükség van még némi időre, hogy a többiekkel összeszokjon, de a hétközi felkészülési mérkőzéseken már látszott, mennyire fontos lehet a klub számára" - nyilatkozta a régi-új játékmesterről a vezetőedző, Torsten Fink.

A Hamburgnál Gojko Kacar bokatörésből, Paul Scharner térdszalagszakadásból, Tomás Rincón csonthártyagyulladásból lábadozik, őket és a lázas Dennis Aogót kivéve mindenki egészséges. 

Bundesliga, 3. forduló
Eintracht Frankfurt-Hamburger SV, várható kezdőcsapatok
Frankfurt: Trapp - Jung, Zambrano, Anderson, Oczipka - Rode, Schwegler - Aigner, Maier, Inui - Occean
Hamburg: Adler - Diekmeier, Mancienne, Westermann, Lam - Badelj, Jirácek - Szon, van der Vaart, Jansen - Rudnevs
  • Freiburg - Hoffenheim 2012-09-16 15:30:00
  • Eintracht Frankfurt - Hamburg 2012-09-16 17:30:00

 

Vegyél részt Bundesliga-játékunkban és győzd le az Eurosport és a hatharom.com kommentátorait, űjságíróit!