Ökölvívás

Kubai edző vakarhatja ki a slamasztikából az amerikai amatőr bunyót

  • Vásárhelyi Tamás

Az amerikai férfi ökölvívó csapat egyetlen érmet sem szerzett a londoni olimpián - a történelmi kudarc komoly változásokat generálhat.

A londoni olimpián történelmi blamát szenvedett el az amerikai amatőr ökölvívás. A sportágban korábban szinte egyeduralkodónak számító nemzet (1984-ben Los Angelesben a tizenkét súlycsoportból kilencet nyert meg amerikai sportoló) ökölvívói ugyanis a londoni olimpián egyetlen érmet sem (!) szereztek. Becsületüket is csupán az ötkarikás játékokon először szereplő női szakág képviselői mentették meg, Claressa Shields arany- és Marlen Esparza bronzérme is azonban csak szépségtapasz lehetett számukra.

A kiábrándító szereplés után persze rögtön lépett is az amerikai szövetség, amely az amatőr ökölvívásban az egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő szakemberét, a 61 esztendős Pedro Roque Otano-t kérte fel a válogatott melletti feladatok ellátására. A rangos kubai szakember szerződtetése logikus lépésnek tűnik, hiszen kiválóan ismeri az amatőr bunyót. Feladata elsősorban az Egyesült Államok területén szétszórtan dolgozó edzők szakmai munkájának koordinálása és annak irányítása, valamint a versenyzők közvetlen felkészítése lesz.

"Nagy megtiszteltetés számomra, hogy az amerikai szövetségben rám gondoltak. A következő világbajnokságokon, Pánamerikai Játékokon és olimpiákon a női és a férfi csapattal szeretnénk jó eredményeket elérni, ez a legfőbb célunk" - áll az amatőr ökölvívásban négy évtizedes tapasztalattal rendelkező Roque Otano székfoglalójában. A kubai mester tanítványai 35 olimpiai érmet (közte tizenegy aranyat) és 43 világbajnoki érmet szereztek eddig. A szakember az Olimpiai Szolidaritásnak köszönhetően húsz országban dolgozott már edzőként, de nem csak gyakorlati tapasztalattal bír, hanem az elméleti háttere sem hiányzik, hiszen alkalmazott sporttudományokból szerzett diplomát.

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) által korábban az évtized edzőjének is megválasztott Roque Otano fontos periódusban lehet az amerikai válogatott mellett, a 2013 végéig ugyanis a nemzetközi szövetség is szeretné létrehozni saját profi ligáját (APB), emellett pedig a fejvédők eltörlése és új pontozási rendszer bevezetése is küszöbön áll az amatőr ökölvívás következő nagy eseménye, a 2016-os riói olimpia előtt.