Sportfogadás

A fogadóiroda szerepe

Stratégiai cikksorozatunk legújabb részében a fogadóirodák alapvető működési elveit, szokásait vesézzük ki.

 

A könyvelés egyensúlya

A fogadóirodák különböző játékok és sportesemények kimenetelére fogadnak téteket és kifizetik azokat, akik a helyes végeredményre tettek.

Mindeközben egyensúlyban igyekeznek tartani a könyvelésüket – de mit is jelent ez? Először is, minden lehetséges végeredményre igyekeznek téteket fogadni; egy tenisz-mérkőzésen például az az érdekük, hogy mindkét játékosra fogadjanak náluk.

Ha az adott mérkőzésen az esélyek történetesen tökéletesen egyenlők lennének, a tízes számrendszerben számolt, pontos matematikai szorzó 2,0 lenne. Ha egy ilyen esetben az irodák egyforma téteket fogadnának mindkét játékosra, nem lenne profitjuk.

A haszon

Éppen ezért dolgoznak a bukmékerek 2-20% közötti haszonnal, az adott sportágtól, a liga méretétől és még néhány más paramétertől függően. A fenti tenisz-mérkőzésnél maradva például mindkét játékosra 1,9-es szorzót kínálnának tehát ebben az esetben.

Ha pedig ugyanannyian fogadnak mindkét játékosra, amire az irodák törekednek is, akkor így tudják egyensúlyban tartani a könyvelést: bármi is a végeredmény, ők nyernek rajta!

A haszon biztosítja a bukmékerek megélhetését. Ennek ellenére van rá esély, hogy egy-egy mérkőzésen hatalmasat bukjanak az irodák. Újfent visszatérve a teniszes példánkhoz, elméletileg lehetséges, hogy mindenki kizárólag az egyik játékosra fogad. Ebben az esetben a könyvelés nem lesz egyensúlyban, és amennyiben ez a játékos győz, az irodáknak ki kell fizetniük az összes nyerő ügyfelet, miközben nem származik bevételük a vesztesektől, hiszen nincs ilyen.

Természetesen, ha a favorit mégis veszít, a bukmékerek óriási profitot könyvelhetnek el; ez viszont értelemszerűen messze nincsen garantálva, és ennél fogva nagy kockázatot jelent. Az irodák tehát mindenképp egyensúlyra törekszenek, mivel minimalizálni akarják a kockázatot, amennyire csak lehetséges.

Néha a szorzó változik

Bizonyos esetekben, amikor a tétek többségét egy adott kimenetelre, vagy a tenisz-mérkőzésünk esetében, egy adott játékosra teszik meg, az irodák olykor megváltoztatják a szorzót. Ha az például 2,0-ról indult, és játékosunkra rengeteg fogadás érkezik, lejjebb mehet 1,8-ra. Ezzel együtt a másik félé 2,2-re nőhet az egyensúly érdekében, no meg persze azért, hogy megérje őrá is fogadni.

Tehát, ha az irodák megváltoztatják a szorzót, annak többnyire az az oka, hogy sokan fogadnak ugyanarra az eredményre. Azonban más indokai is lehetnek ennek, például egy lesérülés híre, egy játékos felfüggesztése, vagy akár a pályaviszonyok. A bukmékerek mindig naprakészek igyekeznek lenni, ez a te feladatod is!

A fogadóiroda nem a Mikulás…

Fontos szem előtt tartani, hogy a fogadóirodák üzleti vállalkozások, melyek nem azért kínálják szorzóikat, hogy népszerűek legyenek. Többségük adatgyűjtők és elemzők egész seregét alkalmazza, akiknek a rendelkezésre álló adatok feldolgozása és az ideális szorzók kiszámolása a feladatuk. Ezek a munkatársak többnyire kiválóan értik a szakmájukat, ami azt jelenti, hogy a bukmékerek által kínált szorzók egyre és egyre pontosabbak lesznek – már amennyire ez egyáltalán sporteseményeknél lehetséges.

Ha tehát úgy gondolod, hogy a Ferencváros 2,2-es szorzója hazai pályán a Kazincbarcikai SC ellen biztos nyerő és a fogadóiroda ajándéka, gondold át újra: mi az, amit te tudsz és a bukméker nem? Rendelkezel naprakész információval, láttad a csapatot játszani és úgy véled, túl magas a szorzó? Előtted vannak a statisztikák, melyek alátámasztják a gondolatmenetedet, vagy egyszerűen csak van egy jó megérzésed a meccsel kapcsolatban?

Egyik ok sem rossz a fogadásra, amennyiben észben tartod, hogy az irodák is kielemezték a játékot és nem aszerint állapítják meg a szorzókat, hogy mitől lesznek népszerűbbek. Ha 2,2-t kínálnak, akkor valójában 2,4-re teszik a mérkőzést, mivel megvan a maguk haszna is, amire szintén nem árt, ha emlékszel.

A végső kérdés tehát az, hogy le lehet-e egyáltalán győzni a fogadóirodákat?
Biztosíthatunk benne, hogy le lehet, de egyáltalán nem könnyű!