Heti 6:3

Madár-bánat, gátas világcsúcs és egy leeső bronzérem - heti összefoglaló

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti Hatos

1. Magyar sikerek a paralimpián is
Az olimpia után a vasárnap este véget ért paralimpia is duplázott Londonban. Nem csak a rendezést tekintve volt ugyanis rendkívül sikeres a két nyári mega-sportesemény, de a magyar szereplés vonatkozásában is elégedettek lehetünk olimpikonjaink és most már paralimpikonjaink Sors Tamás szerezte az első magyar aranyat a paralimpiánteljesítményével is. A négy évvel ezelőtti pekingi paralimpiához képest tizenegy helyet lépett előre Magyarország az éremtáblázaton, minden előzetes várakozást felülmúlóan szereplő csapatunk ugyanis két arany-, hat ezüst- és hat bronzéremmel a 38. helyen zárt. Pekingben egy aranyat és öt bronzot szereztek a mieink, ami akkor a 49. helyhez volt elég. A londoni hősök listáját két aranyérmesünk, a 100 méteres pillangóúszásban címet védő Sors Tamás és az asztaliteniszező Pálos Péter vezeti. A 164 ország 4280 sportolója összesen 502 számban küzdhetett az érmekért, amely a kínaiaknak ment a legjobban, akik hatalmas fölénnyel nyerték meg az éremtáblázatot. A milliárdos lakosú ázsiai ország ugyanis 95 aranyéremmel zárt (a második oroszoknak "csak" 36 jutott végül), összesen pedig 231 éremmel utazhatnak haza sportolói a brit fővárosból. A játékok legeredményesebb egyéni versenyzője az ausztrál úszónő Jacqueline Freney volt, aki három pekingi bronzérme után most nyolc versenyszámban (!) is győzni tudott Londonban.

2. Serena még mindig a legjobb
Régóta hangoztatja magáról, hogy ő a világ legjobbja. Bár korábbi sérülései miatt és főként, mert Serena Williamset csak a világelső tudta megszorítani a US Openenkevés tornán indul, a hivatalos rangsor már egy jó ideje nem az ő nevével kezdődik, de ha máskor nem, a US Open után mindenki tudja, hogy Serena Williams a világ legjobbja. Az olimpiát megnyerő amerikai játékos New Yorkban is simán jutott el a döntőig (közben egy 6-0, 6-0-s meccse is volt a cseh Hlavackova ellen), ahol a világelső Viktorija Azarenka is csak megszorongatni tudta. Serena azonban hazai közönség előtt győzött, megszerezte karrierje 15. Grand Slam elsőségét és úgy tűnik, hogy csak rajta múlik az, hogy mikor lesz meg a következő. Ha játszani akar - márpedig saját bevallása szerint még nem gondolkozik a visszavonuláson - , akkor kevesen képesek vele felvenni a versenyt és mivel még csak harminc éves, így akár 2-3 esztendeig riogathatja a fiatal korosztály legjobbjait is. Pláne, hogy a kiváló fizikummal megáldott amerikai játékos még a riói olimpián is ott szeretne lenni.

3. Contador nyerte a spanyol háziversenyt
Spanyol házipárbajt és a várakozásokhoz képest is izgalmasabb csatát hozott az idei spanyol Contador sikeresen tért vissza eltiltása után a Vueltánkerékpáros körverseny. Az első két hétben Joaquim Rodríguez uralta ugyan a történéseket (a három kuőkemény hegyi szakaszt is túlélte, sőt rendre növelte is előnyét ezeken fő kihívója, Alberto Contador előtt), ám a 17. szakaszon átélt egyetlen gyenge napja miatt végül nem sikerült nagy körversenyt nyernie. Ezekben ugyanis lényegesen nagyobb rutinja van az eltiltása után visszatérő Contadornak, aki ígéretéhez híven most a verseny második felére érte el csúcsformáját. A Saxo-Bank csapatával 2015-ig hosszabbító Contador most (2008 után) másodszor nyerte meg a Vueltát és igazolta, hogy a világ legjobbjai közé tartozik. Más kérdés, hogy az éppen augusztus végén tetőző Lance Armstrong-saga miatt vajon ennek a sikernek mennyi hitele van jelenleg. A spanyol kerekesek hazai dominanciáját jól jelzi, hogy az összetett verseny dobogóján három spanyol (2. Valverde, 3. Rodríguez) versenyző állt, az első tízbe pedig hatan tudtak bekerülni közülük.

4. Újabb bronzérem lehet Londonból?
Eddig általában a dopping-ügyek rossz felém álltunk az olimpiákon, ígHatos Gábor a bronzmérkőzés után még szomorú volty rendre magyar érmek elvétele (Szanyi Andor - 1988, Fazekas Róbert, Annus Adrián - 2004) révén kerültünk be a hírekbe. Amikor pedig a sors mégis a kezünkre játszana (ld. a fehérorosz kalapácsvetők pekingi esete), akkor valahogy mégsem akaródzik megérkezni hozzánk az a bizonyos érem. Lehet, hogy a londoni bajnok Pars Krisztián máig tartó megpróbáltatásaihoz hasonló hercehurcával szembesül majd Hatos Gábor is, de jelen állás szerint úgy tűnik, hogy övé lehet a londoni olimpia hatodik magyar bronzérme. A bronzmérkőzésen őt legyőző ellenfélnél, az üzbég Szoszlan Tyigijev ugyanis doppingszer nyomaira bukkantak, így a harmadik hely a 74 kg-os súlycsoportban hamarosan az övé lehet. Ha ez tényleg így lesz, a magyar szabadfogású birkózás 1980 után szerez ismét olimpiai érmet. A sors kárpótolhatja Hatos Gábort, lévén a 2008-as pekingi olimpia előtt nem sokkal sérülés miatt kellett visszalépnie a játékoktól, most azonban sikeresen szerepelt Londonban.

5. Megdőlt a 110 méteres gátfutás világcsúcsa
Az idei utolsó Gyémánt Liga verseny kiemelkedő eredményeket hozott. Hiába futott azonban Usain Aries Merritt a brüsszeli világcsúccsal tette fel a koronát idei teljesítményéreBolt 9,86-ot 100-on és nyerte meg honfitársa, Yohan Blake a szintén kiválónak mondható 19,54-es idővel a kétszáz métert, az est hősei mégsem ők voltak. A brüsszeli szervezőktől valószínűleg jóval kisebb rajtpénzt begyűjtő Aries Merritt ugyanis valóra váltotta idei második fontos tervét is. A 110 méteres gátfutás mezőnyébe idén berobbanó amerikai futó ugyanis az olimpiai győzelem után most Brüsszelben 12,80-at futott, ami hét századdal jobb, mint a kubai Dayron Robles által tartott korábbi világrekord. A 27 éves futó tehát kivételes évet tudhat maga mögött. Egyetlen kínja pedig csak az lehet, hogy új PIN-kódot találjon mobiljához és e-mailjéhez is, lévén eddig motivációs erőként az általa megcélzott világcsúcs eredményre hajazó 1285-as számkombináció volt a kódja. A szezon végi pihenő alatt vélhetően lesz ideje új kódot kérni…

6. Méltó búcsút kapott Fehérvártól Palkovics
Előbb a válogatott szereplést mondta le, majd az előző szezon végén bejelentette, hogy végleg búcsút mond a jégkorongnak. Palkovics Krisztián visszavonulása ugyan már a levegőben lógott, ám hiányára nehéz volt felkészülnie a Sapa Fehérvár AV19 jégkorong csapatának. Az új szezonnak ismét nagy reményekkel nekivágó csapat az első hazai meccsét kihasználta arra, hogy méltó búcsút vegyen egyik legjobb játékosától. Mostantól Kangyal Balázs (25-ös) és ifjabb Ocskay Gábor (19-es) mezei mellett az ő 24-es számú hoki-meze is ott leng majd a fehérvári csarnok mennyezetén, örök emléket állítva Palkovics Krisztiánnak.

Heti Hármas

1. Madár most nem ugrál örömében
Már megint történt valami Madárral... Ezúttal egy bordasérülés jött közbe, így a malawi Isaac Chilemba elleni, szeptember végére tervezett Vajon lesz-e még ilyen pillanat Erdei Zsolt pályafutásában?mérkőzése elmarad Erdei Zsoltnak. Harmincnyolc éves világbajnokunk már elég régen lépett a kötelek közé, így az újabb sérülés után sokan már vissza is vonultatták őt a profi bunyótól. Idáig tart az a része a történetnek, amely miatt ebbe a rovatba került, a folytatás azonban már inkább pozitív. Az eddigi harminchárom profi meccsét egyaránt győzelemmel megvívó (magyarul veretlen) Madár ugyanis nem adja fel. A Nemzeti Sportnak nyilatkozva elmondta, hogy „sza**ik a pénzre, ő övet akar a feje fölé emelni”. Ha valakinek, neki elhiszem, hogy innen is van és lehet visszaút. A munka ugyanis benne van és hiába öregszik, a szíve még messzire repítheti.

2. A távozó szponzor miatt úszott el a BL
Hiába harcolta ki az előző bajnokságban a Bajnokok Ligájában történő szereplésé lehetőségét, mégsem indul az ősszel kezdőd vízilabda Bajnokok Ligájában a magyar bajnok TEVA Vasas férfi együttese. Alig néhány nappal a végleges keret kialakulása után a klub egyik főszponzora (Uniqa Biztosító) bejelentette, hogy a jövőben nem kívánja támogatni Magyarország egyik legsikeresebb csapatát. Sajnos jelenleg több sportágban is hasonlóan vékony jégen táncolnak élcsapataink, így nem okozott az sem meglepetést, hogy a Vasas helyére felkért Debrecen és Szolnok sem vállalta a beugró szerepet. Így maradt mindössze két magyar póló csapat az idei Bajnokok Ligájában, a múlt pénteki sorsoláson az Eger és a Szeged is közepesen erős csoportba került, ahonnan a legjobb 16 közé jutást vélhetően ki fogják tudni harcolni.

3. Rátgéberrel sem sikerült
Sajnos megint nem jutott ki a magyar férfi kosárlabda válogatott az Európa-bajnokságra. A lehetőség pedig adott volt, hiszen a közepesen erős Az osztrákok elleni meccseken ment el a továbbjutás esélye.selejtező csoportból akár csoport harmadikként is meglehetett volna a továbbjutás. A mieink azonban hiába játszottak jó meccseket és késztették az ukránokat és a horvátokat (idehaza) szoros mérkőzésre, a vége rendre vereség volt. Sajnos a Lakers-nél nagy lehetőséget kapó 221 cm-es Somogyi Gergely nem tudott hazajönni a találkozókra, pedig nagy segítség lehetett volna ő Rátgéber László csapata számára. Tudomásul kell venni, hogy a Szolnok legutóbbi remek kupaszereplése ellenére sem érjük még el az európai középmezőny szintjét. De ami biztató, közel vagyunk hozzá…