VB 2014

Egyirányú forgalom Isztambulban, Törökország legyőzte Észtországot

A 2014-es világbajnokság európai selejtezősorozatának D csoportjában - ahol a magyar válogatott is szerepel - Törökország fölényes, 3-0-s győzelmet aratott Észtország ellen.

A törökök, akik pénteken 2-0-ra kikaptak Hollandiától, rögtön nagy nyomás alá próbálták helyezni az észt védelmet, de a Románia ellen szintén 2-0-s vereséget szenvedett vendégek eleinte állták a sarat, sőt, veszélyes helyzetük is volt. Oper egy alkalommal ki tudott lépni, és a tisztázni igyekvő védők lábáról csorgott a kapufára a labda.

Gól még sokáig nem született, Észtország azonban a 19. percben emberhátrányba került, amikor Jaager a tizenhatos előtt akasztotta a kilépő Bulutot, ezért pedig jogos piros lapot kapott.

A török válogatott tajai örülnek az Észtország elleni világbajnoki selejtezőn szerzett Embre Belözoglu-gólnak 2012-ben.

A török fölény ezt követően még nyomasztóbb volt, csak a helyzetkihasználás hibádzott. A 42. percben úgy tűnt, hogy a hazaiak megszerzik a vezetést, de Yilmaz közeli - már a gólvonalon túlról tisztázott - lövése előtt szabálytalanság történt. Két perccel később azonban nem volt pardon, Emre indult el a bal oldalon, és keményen a léc alá lőtte a labdát. (1-0)

A szünet után sem változott a játék, a 60. percben ennek pedig újra eredménye lett, egy szöglet utáni rövid felszabadítást követően Sararer ívelt középre, a röviden pedig Bulut érkezett, és a hálóba fejelt. (2-0)

Ezt követően a vendégek végleg feladták a mérkőzést, aminek azonban nem volt még vége, a 75. percben ugyanis Inan megszerezte Törökország harmadik találatát is, így fölényessé vált a hazaiak sikere. A félholdasok így 3, az észtek pedig 0 ponttal állnak két forduló után a D csoportban.

A B jelű hatosban Bulgária egy három piros lapot hozó mérkőzésen nyert 1-0-ra Örményország ellen, az E csoportban pedig Norvégia csak az utolsó pillanatokban tudta kiharcolni a győzelmet hazai pályán Szlovénia ellen.

Világbajnoki selejtezők
D csoport
Törökország-Észtország 3-0 (1-0)
gólszerzők: Emre (44.), Bulut (60.), Inan (75.)
kiállítva: Jaager (19.) - Észtország
Románia-Andorra 4-0 (2-0)
gólszerzők: Torje (29.), Lazar (44.), Gaman (90+1.), Maxim (90+3.)
 
B csoport
Bulgária-Örményország 1-0 (1-0)
gólszerző: Milanov (43.)
kiállítva: Djakov (73.), illetve Pizzelli (73.), Gazarjan (77.)
 
E csoport
Norvégia-Szlovénia 2-1 (1-1)
gólszerzők: Henriksen (26.), Riise (90+4. - büntetőből), illetve Suler (17.)
Ciprus-Izland 1-0 (0-0)
gólszerző: Makridisz (57.)
kiállítva: Ottesen (87.) - Izland