London 2012

Döntöttek a szakemberek olimpiai jutalmazásáról

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége hétfőn egyhangúlag elfogadta a londoni játékokon sikeresen szerepelt sportolókat felkészítő szakemberek jutalmazásáról szóló módosított javaslatot.

A testület a múlt héten elnapolta a döntést, miután a sportági szövetségek által tett javaslatokban eltérések mutatkoztak. A MOB hétfői közleménye emlékeztet arra, hogy a grémium akkor felhatalmazta Borkai Zsolt elnököt és Molnár Zoltán főtitkárt, hogy további egyeztetéseket folytassanak a szövetségekkel, amelyek ennek nyomán átdolgozták jutalmazási javaslataikat. Az olimpiai bizottság tájékoztatása szerint a cél az volt, hogy a jelentős aránytalanságok megszűnjenek, vagyis azonos tevékenységért, feladatért ne járjanak nagyon eltérő összegek a különböző szövetségeknél.

A kormány augusztus 22-én fogadta el a MOB előterjesztését, miszerint az aranyérmesek 35 millió forintot, a második helyezettek 25, a bronzérmesek pedig 20 millió forintot kapnak, a negyedik helyezettek 15, az ötödikek 10 millió forinttal lehetnek gazdagabbak, míg a hatodik helyezettek 8, a hetedikek 4, a nyolcadikak pedig 2 millió forintos jutalomban részesülnek. A MOB korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a felkészítő szakemberek ezen összegek 60 százalékában részesülnek, s a támogatás mértékét keretösszegben határozzák meg, s az egyes személyek juttatásaira az adott sportági szövetség tehet javaslatot. Az olimpiai jutalmazás keretösszege 2 milliárd 170 millió forint.