US Open

Berdych szerint nem Murray, hanem a szél fosztotta meg a döntőtől

Elsőként a harmadik helyen kiemelt brit Andy Murray jutott be a döntőbe férfi egyesben az év utolsó Grand Slam-tornáján, a New Yorkban zajló amerikai nyílt teniszbajnokságon. A friss olimpiai bajnok a szombati első elődöntőben nagy csatában, és óriási szélben nyert a cseh Tomás Berdych ellen.

A New York-i esőzés után másfél órás csúszással indult mérkőzésen a kavargó szél nehezítette meg a teniszezők dolgát, de leginkább Berdychét, akinek testi erején alapuló, agresszív játékát kioltotta a szél, a cseh 6 kettős hibát és 64 ki nem kényszerített hibát ütött (Murray mérlege 20, illetve 3), és ez végzetesnek bizonyult. Ezzel együtt Andy Murray dolga sem volt egyszerű.

"Brutális volt ebben a szélben játszani, nehéz leírni. A labda néha megállt, aztán a másik irányba ment, nehéz volt jól szerválni, szóval nem azon volt a hangsúly, hogy minél több ászt üssek, hanem, hogy az első szervák pontot érjenek. Azt hiszem, eddigi karrierem során most játszottam a legnehezebb körülmények között" - nyilatkozta a skót.

Berdyh egyenesen a szelet kárhoztatta azért, amiért nem tudta a saját játékát játszani és nem tudott rendesen szerválni. "A szél volt az egyik ellenfelem, és ez így nagyon kemény dió volt. Amikor nem tudok rendesen adogatni, és az első szerváimat beütni, akkor az már nem az én játékom. Nem jó érzés így kikapni, nagyon szerettem volna bejutni a döntőbe. A legjobb, amit mondhatok, hogy a szél elvette tőlem ezt a lehetőséget" - mondta a cseh. "A tenisz szabályai között a megfelelő körülményeknek is szerepelnie kellene. Ez nem csak arról szólt, hogy megpróbálod a labdát elütni a háló felett. Sokszor egyszerűen ez nem ment. Nagyon elkelne már ide a tető" - dühöngött tovább Berdych.

Murray ötödször szerepelhet GS-torna fináléjában, nyernie még egyszer sem sikerült. Idén Wimbledon után másodszor próbálkozhat, de már az olimpiai arannyal a birtokában. "Az olimpia messze pályafutásom eddigi legnagyobb sikere. Bármi is történik a döntőben, nagyszerű év van mögöttem. De tudom, milyen nehéz eljutni egy Grand Slam-döntőig, ezért akárhogy is alakul, 110 százalékot kell kiadnom magamból. Korábban sosem jutottam el egy éven belül két fináléba, ami azt mutatja, javulok, de még mindig van mit tanulnom."

Eredmény
Férfi egyes, elődöntő
Murray (brit, 3.)-Berdych (cseh, 6.) 5:7, 6:2, 6:1, 7:6 (9-7)
 
Vasárnap:
Djokovics (szerb, 2.)-Ferrer (spanyol, 4.) az első szettben, 2:5-nél folytatódik
Az Eurosport és a Hatharom.hu közös játéka!
Nyerd meg Roger Federer teniszfelszerelését!
A US Open ideje alatt minden nap közzéteszünk egy tenisz vonatkozású kvízkérdést. Neked nincs más dolgod, mint tippelni, és máris ott a lehetőség, hogy nyerj velünk.
A részletekért kattints ide!
A főnyeremény Roger Federer teniszfelszerelése (a Nike 2012-es modelljei):
Roger Federer baseball sapka,  Roger Federer tenisz póló, Roger Federer tenisz rövidnadrág, Roger Federer teniszütő (Wilson). A fődíj mellett minden nap gazdára talál egy RF emblémával ellátott baseball sapka.