VB 2014

Kritikus az olasz sajtó a szófiai döntetlen után - lapszemle

A nyáron Eb-döntős olaszok meglepetésre csak egy pontot szereztek Bulgáriában pénteken a 2014-es brazíliai világbajnokság európai selejtezősorozatának nyitányán.

Az Eb-második azúrkékek 2-2es döntetlent játszottak Bulgáriában."Non chiamatela Ital-Juve" vagyis „Ezt a csapatot ne hívjátok olasz Juventusnak” - kérte a pénteki Bulgária elleni világbajnoki selejtezőt megelőzően Cesare Prandelli. A szövetségi kapitány kérésének nehéz megfelelni, hisz a tegnapi mérkőzésen nem kevesebb, mint hét olyan játékos került be a kezdőbe, aki a bajnoki címvédő keretének tagja. A pontot érő gólokat mégsem egy torinói játékos, hanem a Roma csatára, Pablo Osvaldo szerezte. A fővárosiak támadója - aki a Serie A első két fordulójában két fantasztikus gólt szerzett - négy perc alatt duplázott, így Prandelli csapata ponttal utazhatott haza Bulgáriából.

„Olaszország, csak Osvaldo” - írta szombati címlapján a Corriere dello Sport, amely a 2-2-es döntetlen mellett Fabio Capello győztes bemutatkozásáról is beszámolt. A volt angol szövetségi kapitány új csapata, az orosz együttes 2-0-ra nyert pénteken Észak-Írország ellen.

Hiába a Formula 1-es Olasz Nagydíj, Alex Zanardi újabb aranyérme a paralimpián, vagy Sara Errani elődöntőbe jutása a US Openen, a La Gazzetta dello Sportnál az olasz válogatott uralta a szombati címlapot. „Egy pont és semmi más” - állt nagy betűkkel a gólját ünneplő Osvaldo hatalmas fotója mellett a legnagyobb példányszámú olasz sportnapilap első oldalán.

„Brutta Italia. Per fortuna c’é Osvaldo” vagyis „Nagyon gyenge olasz csapat. Szerencsére ott volt Osvaldo” írta a Tuttosport.

„Amennyiben ki szeretnénk jutni a 2014-es vb-re teljesen más ritmusban kell játszanunk a továbbiakban. A mai meccsen az is zavart, hogy nem védekeztünk megfelelően. Hasonló stílusú riválisokra számíthatunk a továbbiakban is, szóval más ritmusra, de főleg több bátorságra lesz szükségünk. A középpályán kell nagyon feljavulnunk”- nyilatkozta Cesare Prandelli, aki kritikusan bevallotta, hogy a nyári Európa-bajnokság jó pár mérkőzésével ellentétben ezúttal nagyon kevés labdát szereztek. A kapitány ugyanakkor az Osvaldo-Giovinco kettőssel kifejezetten elégedett volt.

A gyenge teljesítmény az osztályzatokban is megmutatkozott. Abban természetesen mindhárom sportlap egyetértett, hogy a két gólt szerző Pablo Osvaldo (7) volt a mezőny legjobbja. A szövetségi kapitány által dicsért Giovinco viszont csak 5-öst kapott a Gazzettától. A szaklap szerint a Maggio-Ogbonna duó nagyon gyengén teljesített a tegnapi találkozón.

VB 2014, selejtezők
B-csoport
Málta-Örményország 0-1
Gólszerző: Szarkiszov (70.)
Bulgária-Olaszország 2-2
Gólszerző: Manolev (30.), Milanov (66.) ill. Osvaldo (36., 40.)