Paralimpia 2012

Ezüstéremmel, de durcásan búcsúzott a 13-szoros bajnok úszó

  • VNA

A londoni olimpián nem engedték elindulni a dél-afrikai úszónőt, aki a 2012-es paralimpián három arany- és egy ezüstéremmel zárt.

A londoni paralimpia egyik legismertebb női indulója, a dél-afrikai Natalie du Toit pénteken ezüstérmet szerzett az S9-es kategória 100 méteres gyorsúszó versenyszámában - ezzel zárta le kivételesen sikeres paralimpiai karrierjét. A Londonban már három (összességében pedig 13) aranyérmet gyűjtő úszó az ausztrál Ellie Cole-tól szenvedett vereséget, így a paralimpiai játékok során most mindössze másodszor szerzett úgy érmet, hogy nem ő győzött.

Élete utolsó paralimpiai versenyén vereséget szenvedett a dél-afrikai Natalie du Toit - Fotó: telegraph.co.uk

Du Toit nem volt felhőtlenül boldog az ezüstéremmel, hiszen az éremátadási ceremónia után másik két érmes társával ellentétben nem az ilyenkor szokásos medence széli közös fotózásra indult, hanem saját útját járva gyorsan eltűnt a figyelő szemek elől. Egyes vélekedések szerint a durcásan viselkedő úszónő ezzel üzent a dél-afrikai szövetségnek is, amely nem engedélyezte számára, hogy Londonban az olimpián elindulhasson a 10 km-es nyílt vízi úszásban. A döntés után - az egy motorbaleset miatt a bal lábszárán amputált - du Toit még a paralimpiáról történő visszalépéssel is fenyegetőzött, de végül csak elutazott a brit fővárosba, igaz három nappal a megnyitó előtt bejelentette, hogy ez lesz az utolsó versenye.

"Ahhoz képest nem is szerepeltem rosszul, hogy 3-4 hónappal ezelőtt még azt gondoltam, hogy nem is fogok eljönni a paralimpiára. Borzasztóan nehéz volt elviselnem azt, hogy kvalifikációt szereztem a játékokra, de hazámban mégsem tartottak elég jónak arra, hogy elindítsanak az olimpián" - értékelte a közelmúltat a 22 éves úszó karrierjét lezáró és az utolsó paralimpiáján szereplő du Toit, aki a 2008-as pekingi olimpián is részt vett (a 10 km-es nyílt vízi versenyben 16. lett), ahol a megnyitón ráadásul ő vihette a dél-afrikai lobogót is.