US Open

Kilenc éve nem volt ilyen - Federer hiányzik a végjátékból

A US Open magyar idő szerint csütörtök virradóra rendezett férfi egyes negyeddöntőjén Roger Federer hatalmas meglepetésre kikapott Tomás Berdych ellen, így nem jutott a verseny elődöntőjébe. 2003 óta először.

Roger Federer kiesett a US Open negyeddöntőjében

Óriási különbség, hogy kilenc évvel ezt megelőzően egy viszonylag tapasztalatlan Federer - aki 2003-ban aratta első GS-sikerét Wimbledonban - maradt alul az argentin David Nalbandian ellen a legjobb tizenhat között. "Egyáltalán nem tudom, hogy mit mondjak erről a mérkőzésről, mert még nem tapasztaltam ki, hogyan győzhetném le" - mondta akkor Federer, aki akkor még igen rossz egymás elleni mérleggel rendelkezett Nalbdandiannal szemben. "Úgy vélem, szeret ellenem játszani, mert én sokat megyek a hálóhoz, ő pedig imádja a kontrateniszt. Soha nem fogtam még ki jó napot ellene" - tette hozzá az akkor mindössze 22 esztendős svájci.

Nalbandiannal szemben azóta már megtalálta az ellenszert Federer, sőt, pályafutásuk gyakorlatilag ellentétes utat járt be: 17 GS-győzelemmel - melyből ötöt éppen New Yorkban szerzett - a svájci kinőtte önmagát, míg az argentin megragadt egyetlen Grand Slam-döntőnél. Tomás Berdych személyében ráadásul nem egy kontrateniszt játszó játékossal került szembe, épp ellenkezőleg: ha valamit nem szeret a cseh, az, ha ellenfele irányítja a játékot, ő pedig kénytelen a labdák után rohangálni.

A csütörtök hajnali mérkőzést megelőzően egymás elleni örökmérlegük 11-4 volt Federer javára, de két vereség némileg belerondított ebbe a mutatóba. A 2004-es athéni olimpián Berdych tinédzserként búcsúztatta Federert, s ő volt az, aki 2010-ben Wimbledonban véget vetett a svájci menetelésének. A mostani meccset Federer azonnal brékkel kezdte, így ekkor még semmi nem utalt a mérkőzés későbbi forgatókönyvére. Berdych azonban kisvártatva visszavette adogatójátékát, az első játszma rövidítésében pedig esélyt nem, pontot is mindössze egyet adott ellenfelének.

A második szettben folytatódott a 26 esztendős cseh ellenállhatatlan játéka, 5-2-es vezetésénél már belefért az, hogy egyszer elveszítse adogatójátékát, mert később magabiztosan kiszerválta a játszmát. Berdych 3-2-es harmadik szettes vezetéséig egészen elképesztően játszott, agresszív, ugyanakkor hihetetlenül precíz játékával Federer nem tudott mit kezdeni, ekkor azonban a cseh meginogott - zsinórban négy gémet és a harmadik játszmát is veszni hagyta az eközben javuló játékot produkáló svájcival szemben.

Felsejlett a 2009-es Australian Open emléke, amikor Berdych 2-0-ás szettelőnyről szenvedett vereséget Federer ellen, de ez most nem következett be. "Egyszerűen nem ment ma a játék. Sok mindent át kell értékelnem, s megvizsgálni, hogy mi fontos valójában. Csalódott vagyok, sokkal jobb játékot vártam magamtól" - nyilatkozta a mérkőzést követően önkritikusan Federer. A negyedik játszmában ugyanis a lehető legrosszabb pillanatban, 3-4-es állásnál veszítette el adogatójátékát, s ezt követően már pontot sem nyert. A 2004-es Roland Garros után először fordul elő, hogy egy GS elődöntőjét Roger Federer vagy Rafael Nadal nélkül rendezzék.

Federer 2003-as Nalbandian elleni kudarca óta - leszámítva a salakkirály Kuerten elleni 2004-es Roland Garroson begyűjtött zakót - összesen három játékossal szemben szenvedett vereséget egy Grand Slam hasonlóan korai szakaszában: Berdych mellett a svéd Robin Söderling és a francia Jo-Wilfried Tsonga ellen. Ha eltekintünk attól, hogy Tsonga valamivel atletikusabb, mint Berdych, mindhárman ugyanazt az irányvonalat képviselik. Bombaerős szervák, agresszív, kemény, rengeteg kockázatot vállaló alapvonaljáték jellemzi játékukat. Véletlen egybeesés?

"Nincs jobb érzés annál, hogy Roger ellen játszhattam első esti mérkőzésemet, ráadásul le is győztem őt. Nagyon élveztem a meccset, a közönség nagyszerű volt, már alig várom a következőt" - nyilatkozta győzelme után Berdych. A következő nem más lesz, mint az olimpiai bajnok Andy Murray.