Paralimpia 2012

Példátlan, de egyben salamoni döntés után két győztese van a diszkoszvetésnek

  • VNA

Három nap kellett hozzá, hogy a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság eldöntse, mi legyen a rosszul mért női diszkoszvető verseny végeredménye.

Három nappal ezelőtt hatalmas felháborodást okozott a londoni paralimpián a női diszkoszvetők versenye, ahol a mérőrendszer hibája miatt rossz eredmények alapján hirdettek végeredményt. Az aranyérmet már át is adták az ukrán Marija Pomasannak, akitől azonban a hiba felfedezése után vissza akarták venni azt. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) vezetői vakarhatták a fejüket az események miatt, ám végül salamoni, de a sport világában biztosan szokatlan döntést hoztak.

Az eredetileg kihirdetett bajnok mellett ugyanis a tényleges győztes kínai Qing Wu is aranyérmesnek mondhatja magát, emellett pedig az eredetileg bronzérmet kapó kínai Jiongyu Bao is megtarthatta érmét (bár végül csak az ötödik legjobb eredmény volt az övé), az ausztrál Katherine Proudfoot pedig szintén a kategória harmadik helyezettje lett. A hétfői megismételt eredményhirdetés során azonban mégis csak ketten álltak a dobogón (a korábban ezüstöt kapó Wu és Proudfoot), a súlylökésben is aranyérmet szerző Pomasan illetve Bao ugyanis távol maradtak.

A szám pénteki döntője után már tartottak egy eredményhirdetést, a végeredményen viszont azért kellett később módosítani, mert az eredményeket összegző számítógép rossz beállítások alapján kategorizálta be a versenyzők dobásait. A hiba realizálása után múlt szombatra egy módosított eredményhirdetést terveztek a szervezők, amelynek idejét aztán végül hétfőre tolták el.