Légiósaink

Huszti asszisztjaival, Németh fejesgóljával villant a hétvégén

Mint mindig, most is alig vártuk, hogy vége legyen a hétvégének: csak így lehet ugyanis minden részletre kiterjedően számot adni a külföldön játszó magyar labdarúgók teljesítményéről. Az abszolút csúcsteljesítmény Huszti Szabolcsé: négy gólpasszt utoljára talán még Hidegkuti Nándor szerzett, a mostani Bundesligánál valamivel kevésbé megterhelőbb környezetben... De lássuk csak, mit csináltak a magyarok Európában?

Anglia

 Az élvonalban parádézó, harmadik helyezett West Bromwichban az előző fordulóhoz hasonlóan ezúttal sem lépett pályára Gera Zoltán, aki pedig a Liverpool ellen bombagólt lőtt. Reméljük, Steve Clarke csak a válogatott meccsre tartalékolta a középpályás erejét.

Gulácsi Péter kimaradt az Arsenaltól 2-0-s vereséget szenvedett Liverpool keretéből, ahogy Somogyi Csaba sem volt ott a Fulhamben, amelyet a West Ham gázolt le a forduló nyitómeccsén.

Pályára lépett viszont Bogdán Ádám, aki csapata, a Bolton Wanderers Hull City elleni bajnokiját játszotta végig. A Vándorok bár Chris Eagles góljával korán vezetéshez jutottak, a Tigrisek második félidőben szerzett két gyors góljára nem tudtak válaszolni, s visszacsúsztak a huszadik helyre. Nehéz lesz így megcsípni a rájátszást…

Hogy ne maradjon örömhír nélkül ez a rovat, arról Futács Márkó gondoskodott. A fiatal csatár megszerezte első gólját a Leicester Cityben: a támadó a Rókák a negyedosztályú Burtonnel vívott Ligakupa-mérkőzésén állt be az 56. percben, s három perccel a rendes játékidő vége előtt talált be. Igaz, ez együttesén nem segített, ugyanis szégyenszemre 4-2-re kikaptak.

Németország

Mit tesz a sors, a 2. forduló pénteki nyitómeccsét épp két „magyar” csapattal, Szalai Ádám Mainzával és Stieber Zoltán Greuther Fürthével rendezték. Kettejük közül csak a csatár lépett pályára, az újonc szélsőjét ugyanis gyomorbántalmak miatt pihentették. Így is Stieber örülhetett jobban, Felix Klaus góljával ugyanis ellopták a három pontot, s ezzel feljöttek a tizenegyedik helyre, pont kettővel Szalaiék elé.

Finoman szólva is felemás hetet futott Hajnal Tamás csapatával. Az Európa Ligában a Stuttgart Dzsudzsák Balázs Dinamo Moszkvájával futott össze, s szerezte meg a vezetést az irányító Ibisevicsnek adott remek passzából. Bár az oroszoknak később sikerült egyenlíteniük, az 1-1-es végeredménnyel így is a svábok jutottak tovább. Azok a svábok, akik vasárnap hatalmas leckét kaptak: bár a vezetést ezúttal is megszerezték (Harnik élményszámba menő kapásgóljával), a szünet körül ellenállhatatlanul focizott a Bayern, s bő húsz perc alatt egy hatost (!) rámolt be Sven Ulreich hálójába. Erre szokták mondani: még gombócból is sok…

Vasárnap valamivel korábban az év egyik legjobb magyar labdarúgójához köthető teljesítményét láthatta az, aki megnézte a Hannover-Wolfsburg találkozót. Huszti Szabolcsnak úgy tűnik, bejött a „hazatérés”: a vendégek 4-0-ás győzelméből négy zseniális gólpasszal vette ki a részét, amiért cserébe a hagyományosan szigorú Kicker a forduló játékosává választotta. Még kötényben is adott asszisztot a magyar balszélső, nem véletlen, hogy a Bundesliga hivatalos honlapjára látogatót egész vasárnap az ő diadalittas arca fogadta.

Csak egy fokkal teljesített kevésbé bravúrosan egy osztállyal lejjebb Király Gábor. Az 1860 München kapusa négy forduló alatt már harmadszor húzta le a rolót (az Oroszlánok ezúttal a Duisburgot ütötték ki 3-0-ra), így feljöttek a negyedik, épphogy nem osztályozót érő helyre.

Olaszország

Először volt kezdő Tőzsér Dániel a Genoa csapatában. Együttese Kucka góljával sokáig vezetett is, de Lodi utolsó percekben szerzett találata a szigetlakók számára döntötte el a három pont sorsát (3-2). Így az előző fordulóban szerzett győzelemmel előkelő, nyolcadik helyen áll a Genktől igazolt fedezet együttese. A másik genovai csapatban, a Sampdoriában Laczkó Zsolt nem volt kerettag, nem meglepő, hogy egyre valószínűbbnek tartják olasz források, hogy a Vicenzához igazol.

Csizmaországban az átigazolási időszak végén egy másik magyar is klubot váltott: Feczesin Róbert a Brescia kék-fehér mezét cserélte az Ascoli már jól bevált zebracsíkosára. Reméljük, hasonló eredménnyel, mint a tavaly: akkor a támadó kölcsönben szerepelt itt, s 19 meccsen nyolcszor köszönt be az ellenfeleknek. Ő még nem került keretbe csapata mérkőzésén, de az ellenfél Barinál a Milantól kölcsönbe érkezett Filkor Attila a cserepadon már helyet kapott.

Spanyolország

Nem igazán sikerült jól a hétvége Pintér Ádámnak: a magát Zaragozában lassan kezdőként kinövő középpályás bár végigjátszotta az aragónok soros bajnokiját a tavalyi negyedik Málaga ellen, Camacho gólja ugyanakkor a Rózsakert hazai kapuját terhelte meg. Így a Real már második vereségét szenvedte el három forduló alatt: hasonlóan nehéz lesz így bentmaradni, akár csak tavaly…

Belgium

Nem sok körme maradhatott hétfőre Juhász Rolandnak. A válogatott bekk sérüléséből visszatérve a cserepadon kezdte csapata mindkét találkozóját, s mindkettő az izgalmasabb fajtából való volt: kedden a ciprusi Limasszol ellen a 80. percben beszállva segítette a BL főtáblájára csapatát (ahol a Milannal, a Zenittel és az imént említett Málagával fog találkozni), majd ujját tövig rágva szurkolta ki a Köteles Lászlóval kiálló Genk elleni 2-2-es döntetlent.

Nem lépett pályára ezúttal Bodor Boldizsár, aki végig a cserepadról szuggerálta a labdát. Ez kétszer a helyes irányba is sikerült neki: 2-0-ra nyert a Beerschot a Mechelen otthonában, s így hat forduló után hét pontjával a tizedik helyen áll.

Hollandia

Az előző fordulóban elszenvedett sérülése miatt nem volt a Den Haag keretében Horváth Gábor. A fővárosi csapat a Groningentől kapott ki, első vereségét gyűjtve be az idényben. Így is a nyolcadik helyen tartja magát az ADO, mely óriási eredmény lenne ennek a csapatnak, ugyanis rájátszást jelentene az idény végén az európai kupaszereplésért.

A Kádár Tamással és Németh Krisztiánnal felálló Roda átgázolt a kieső Willem II-n, többek közt a magyar támadó fejesgóljának is köszönhetően. Ez ám a felhőfejes!

Csaknem hibátlan hétvégét zártak Hollandiában légióskodó honfitársaink: Babos Gábor csapata, a NEC Nijmegen ugyanis fölényes győzelmet aratott a Zwolle fölött; a 4-0-s győzelem a forduló legnagyobb verése volt, melyet a kapus végig testközelből (azaz a kapuból) nézhetett végig.

Oroszország

A Nagy Testvér földjén is magyar gólnak tapsolhattak a pufajkások: Priskin Tamás idei harmadik gólját szerezte meg az Alanyija színeiben, mellyel pontot mentett az Amkar Perm ellen.

Koman Vladimiréknek kevésbé esett jól a hétvégi derbi: lefocizta csapatát, az FK Krasznodart a CSZKA Moszkva, így az 1-0-s vereség számukra volt hízelgő. Közvetlenül egymás mögött foglal helyet a táblázaton a két magyar csapat: az Alanyija a tizedik, a Krasznodar pedig a tizenegyedik.

Továbbra is tökutolsó viszont Dzsudzsák Balázs Dinamo Moszkvája. Bár az elmúlt hetekben feljavult a most 76 percet játszó szélső játéka, de csapatáé nem: ezúttal a hosszabbításban esett góllal kaptak ki a Kubantól, s alig hihető módon a hetedik fordulóban már a hatodik vereségüket gyűjtötték be.

Egyéb bajnokságok

Ausztriában mindkét magyar kezdőként lépett pályára. Amíg azonban Szabics Imréék legyőzték ellenfelüket (Ried – Sturm Graz 0-1), s feljöttek az ötödik helyre, addig Sáfár Szabolcsék annál nagyobb verést kaptak a harmadik Salzburgtól. A végig védő kapus négyszer nyúlhatott a háta mögé, így Dzsudzsákékhoz teljesen hasonló a mérlege az Innsbrucknak: 1 győzelem, 6 vereség. Nem ebben kéne utánozni…

Görögországban jobb csak egyféleképpen lehetne a magyar kapusok helyzete: ha Megyeri Balázs visszatérhetne az Olimpiakosz kapujába. A pireusziaknak így is megy, ezúttal 4-0-ra gyalulták le a Levadiakoszt, s tartották meg első helyüket. A nyomukban, ezüstérmes helyen az az Aszterasz található, mely Fülöp Mártonnak köszönhetően eddig gólt sem kapott – ők 3-0-ra múlták felül a Kerkyrát.

Norvégiában Korcsmár Zsolt (sárga lapok) és Kovács Péter is hiányzott csapatából. De ez nem akadályozta meg a Brannt abban, hogy lemossa a bajnokságot vezető csapatot (4-1), valamint a Strömsgodsetet abban, hogy a Sogndal elleni döntetlenjével (1-1) átvegye a vezetést.

Svájcban egymás után már másodjára kapott ki a Gennaro Gattusóval felálló Sion. A St. Gallen elleni meccsen 90 percet kapó Vanczák Vilmos együttese ezzel lecsúszott az első helyről, melyet a tavasszal még a másodosztályban vitézkedő legyőzője vett át.

Lengyelországban Lovrencsics Gergő kezdőként 62 percet játszott a Lech Poznanban, amely 0-0-ra végzett a Górnik Zabrze együttesével, és három forduló után a harmadik helyen áll a bajnokságban. Hátránya két pont az egyelőre hibátlan Legia Varsó és a Widzew Lódz mögött.

Izraelben Lencse László tizenegyesgóllal segítette győzelemhez a Smonát, amely a Maccabi Haifát verte 3-1-re idegenben.