Alpok-Adria Bajnokság

2007 óta először nemzetközi címet egy magyar motoros

  • B. Molnár László

Eddigi történetének legnagyobb sikerét érte el a MetalCom-Adrenalin H-Moto Team. A Slovakiaringen rendezett Alpok-Adria Bajnokság vasárnapi futamán a 125 GP-ben induló Gyutai Adrián idei ötödik győzelmét aratta, amellyel élen végzett az összetett pontversenyben. A Közép és Kelet-Európa legnívósabb sorozatának megnyerésével 2007 óta – Talmácsi Gábor világbajnoki és Győrfi Alen Európa-bajnoki címe után – először nyert magyar gyorsasági motoros nemzetközi bajnoki címet.

A nyári szünetet követően folytatta idei ragyogó szereplését a MetalCom-Adrenalin H-Moto Team a 2012-es esztendőben. Gyutai Adrián számára a Slovakiaringen az volt a tét, hogy 2007 után újra nemzetközi összetett bajnoki címet szerezzen Magyarországnak: megnyerhesse a 125GP kategóriában a Közép és Kelet-Európa legnívósabb sorozatának, az Alpok-Adriának összetett pontversenyét. Ráadásul éppen azt a bajnoki címet szerezné meg, amelyet előtte eddig csak 1999-ben Talmácsi, míg 2006-ban Győrfi Alen gyűjtött be. A 21 éves motoros elbírta a rá nehezedő nyomást, és az idei hatodik versenyén az ötödik győzelmét aratva immár behozhatatlan, 44 pontos előnyre tett szert összetettben. Hogy megérdemelte ezt a kiugró sikert, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy valamennyi futamgyőzelménél mesterhármast ért el, azaz a viadalon szerzett első helye mellé a pole pozíció és a leggyorsabb kör is az övé volt.

Gyutai Adrián a Slovakiaringen rendezett Alpok-Adria bajnoki futamon 2012-ben.

"Kimondhatatlanul boldog vagyok, hiszen megvalósult a dédelgetett álmom, és Talma és Alen után én is meg tudtam nyerni az Alpok-Adriát. Egyszerűen szavakat sem találok arra az érzésre, ami hatalmába kerített a dobogón, amikor eljátszották a tiszteletemre a magyar Himnuszt. Kell számomra még pár nap, amíg felfogom, mit is értem el. De egyáltalán nem dőlhetek hátra, ugyanis ettől kezdve elkezdem a felkészülést az októberi Európa-bajnokságra, ahol szeretnék megint kellemes meglepetést szerezni a magyar motorsport és a szurkolók számára" – fogalmazott Gyutai Adrián, aki sikerével egyébként az osztrák bajnoki címet is megszerezte 2012-ben.

A MetalCom-Adrenalin H-Moto Team élversenyzője, a Superbike világbajnokság Superstock 1000-es sorozatában versenyző Győrfi Alen ezúttal csapatfőnökként segítette Adriánt. A 2007-es Európa-bajnok úgy véli, a fiatal paksi motoros mindent megtett azért, hogy beteljesüljön az álma.

"Ha valaki, hát akkor Adrián megérdemelte ezt a sikert, hisz rengeteget dolgozott egész évben, és mindent annak rendelt alá, hogy megvalósítsa álmát. Örülök, hogy ő lett a következő, aki utánam megnyerte ezt a sorozatot, és ha ilyen alázattal és szorgalommal dolgozik tovább, akkor ez a bajnoki cím egy jó ugródeszka lehet számára egy igazán komoly nemzetközi karrierhez" – jelentette ki Győrfi Alen.

A csapat tulajdonosa, Kelemen Krisztián nagyon örült versenyzője sikerének, és azt reméli, hogy Adrián fejlődése a jövő évben a kategóriaváltást követően sem törik majd meg.

"Csak gratulálni tudok Adriánnak, aki ebben az évben abszolút a kategóriája legjobbja volt. Ezt reméltük tőle már a szezon elején, és kifejezetten örülök annak, hogy elbírta az esélyesség terhét. Köszönjük a támogatóknak, a csapat tagjainak, hogy ezt a sikert elérhettük" – mondta Kelemen Krisztián.