UEFA

Platini alapvonali bírókért zsarolja az európai szövetségeket

Michel Platini továbbra is tiltakozik az ellen, hogy műszaki megoldásokkal segítsék a labdarúgó-játékvezetők munkáját. Nyár eleji felvetését, amely szerint a jövőbeli Európa-bajnokságokat az egész kontinensen rendezhetnék, pedig nagyon is komolyan gondolta.

"Az UEFA még mindig azt javasolja, hogy az alapvonali asszisztenseket használjuk a jövőben. Olaszországban már át is vették a rendszert, és nagyon elégedettek vele" - mondta az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) francia elnöke. Azt ugyanakkor elfelejtette hozzátenni, hogy a Serie A-ból még csak egy forduló ment le.

Az öt játékvezetős rendszer, amelyet az UEFA által szervezett sorozatokban használtak, sokak számára elfogadható volt kisebb hibái ellenére, ugyanakkor valószínűleg sokkal többen gondolták úgy, hogy a rendszer csődöt mondott, amikor az Ukrajna-Anglia Európa-bajnoki mérkőzésen a Kassai Viktor vezette játékvezetői csapat rosszul ítélt meg egy nehezen eldönthető helyzetet, így egy a videofelvételek alapján szabályos - bár lesről indult támadásból született - góltól fosztotta meg a kontinenstorna társházigazdáját.

Platini viszont ragaszkodik a szisztémához, és megpróbálja az európai szövetségeket is rákényszeríteni annak használatára: "Egyeseknek tovább tart bevezetni a rendszert, mint másoknak, mi pedig azokat a játékvezetőket fogjuk preferálni a nemzetközi mérkőzéseken, akik hétről hétre így dolgoznak, hiszen így sokkal jobban megérthetik egymást az asszisztenseikkel. Ez nem fenyegetés, csak tanácsot szeretnénk adni."

A sportvezető megismételte álláspontját arról is, hogy 2020-ban Európa országaiban szétszórva rendeznék a majdani kontinenstornát.

"Még beszélnünk kell a nemzeti szövetségekkel, és év végére megismerjük a véleményüket. Én szeretném, ha 13 különböző országban lehetnének a mérkőzések. Az elődöntőket és a döntőket ugyanott rendeznénk, de a többi meccs akár 12 különböző helyszínen is lehetne" - mondta.

A szétszórt Eb gondolata azért merült fel, mert Lengyelország és Ukrajna esetében bebizonyosodott, hogy kevés európai ország tudja biztosítani az összes szükséges feltételt egy ekkora volumenű torna esetében, gazdaságosan pedig talán senki nem tudná megszervezni.