Ligue 1 előzetes

Dobogósok harca Lyonban, Lille-PSG csúcsrangadó a Grand Stade-ban

A átigazolási időszak utolsó hetében Franciaországban is zajlottak az események, az elmúlt napok klubcseréi, átalakításai után azonban a pontvadászat negyedik fordulójának immár az őszi szezonra véglegesített játékoskeretekkel vágnak neki a csapatok. Ahogy telnek-múlnak a hetek, úgy kezdenek egyre inkább kirajzolódni az erőviszonyok a Ligue 1-ben, néhány együttes azonban még láthatóan nem érte el az utazósebességet. Dobogósok csatája Lyonban, "most vagy soha" hangulat a címvédőnél, csúcsrangadó a Grand Stade-ban, avagy következzék a "4ème journée" beharangozója.

Tulio De Melo (balra) a csoportkörbe lőtte csapatát - Fotó: AFP

A francia labdarúgás fejlődését mi sem bizonyítja jobban, mint hogy amióta Bajnokok Ligájáról és Európa Ligáról beszélünk, először jutott be mind a hat gall együttes a két legrangosabb európai kupasorozat csoportkörébe, azok közül, melyek az elmúlt évben kivívták a nemzetközi szereplés jogát. A Montpellier Hérault, a Paris Saint-Germain és a Lille a BL-ben, az Olympique Lyon, az Olympique Marseille, valamint a Girondins de Bordeaux az EL-ben domboríthat, a határokon kívüli megmérettetés pedig hosszútávon a Ligue 1-ra is kedvezően hathat. A 2016-os franciaországi Európa-bajnokság előtt különösen fontos például a szurkolói bázis bővítése és a sportág népszerűsítése, hiszen az élvonalbeli klubok stadionjainak kihasználtságán van még mit csiszolni. A első három forduló mérkőzéseire "csupán" 550 ezren - találkozónként átlagosan 18 ezren - váltottak jegyet, holott a belépők ára nyugat-európai mértékkel nem nevezhető drágának. A két legnépszerűbb egylet, a PSG és a Marseille hazai mérkőzéseire 30-35 eurótól, vagyis körülbelül 8500-9000 forinttól vásárolhatók tikettek.

Lyon-Valenciennes - szombat, 17:00
Tv: SportKlub (felvételről, 23:00)
Hathárom-tipp: X

A szombati játéknap mérkőzései közül kiemelkedik a veretlen Lyon és Valenciennes csatája. Az OL szurkolóiban vegyes érzések kavaroghatnak, a gárda két győzelemmel indított, ám múlt héten megtorpant az Évian otthonába. Az anyagi nehézségekkel küszködő klub az átigazolási időszak utolsó napjaiban megvált egyik legnagyobb értékétől, a francia válogatott Hugo Lloris kapustól, de távozott Aly Cissokho (Valencia) és Jérémy Pied (Nice) is. A három játékos értékesítéséből befolyt 19 milliós összeg egy részét Fabián Monzónra költötték, az argentin balhátvéd Nizzából érkezett, de szombaton még nem léphet pályára. 2001 után ráadásul visszatért nevelőegyesületéhez a komoly Premier League-múlttal rendelkező Steed Malbranque, de a legnagyobb erősítést mégis Michel Bastos megtartásával könyvelhették el a Stade Gerland-ban. A brazil szélső iránt, aki a Lyon legutóbbi két találkozóján egyaránt betalált, a Fulham érdeklődött, ám a felek nem tudtak megállapodni. Rémi Garde vezetőedzőnek komoly fejtörést okozhat Lisandro López hiánya az eddigi három találkozón még egyszer sem kapituláló Valenciennes ellen. A vendégek legnagyobb hiányzója az egy hete gólt szerző Mamadou Samassa lesz, aki a Chievo Veronához szerződött. Lyonban persze inkább a védekezésen lesz a hangsúly, melyben a 20 esztendős Nicolas Isimat-Mirinre hárulhat főszerep.

"Jól kezdtük a szezont, de az edzőnk felhívta a figyelmünket arra, hogy nem elégedhetünk meg az eddigi eredményekkel, tovább kell dolgoznunk" - mondta a fiatal védő a klub hivatalos honlapján. "A masszív védekezésünk egyik záloga, hogy beszélünk egymáshoz, folyamatosan kommunikálunk a pályán. Emlékszem a tavalyi 4-1-es vereségünkre Lyonban, nem szeretnénk újra elkövetni azokat a hibákat, melyeket akkor vétettünk."

A Valenciennes utoljára 1977-ben győzött a Gerland-ban, 2008-ban és 2010-ben azonban egy pontot el tudott csenni Lyonból. A hazaiak közepesen hatékony helyzetkihasználása és átalakított védelme folytán a döntetlenre ezúttal is lehet esélye.

Lisandro López hiányában Bafetimbi Gomis az első számú gólfelelős Lyonban - Fotó: sport24.com

Sochaux-Montpellier - szombat, 20:00
Tv: -
Hathárom-tipp: 2

A Montpellier ellen hazai pályán vívott legutóbbi három találkozója közül egyszer sem tudott nyerni a Sochaux, a sárga-kékek rossz sorozata szombat este folytatódhat. Hogy az MHSC három mérkőzés után miért tanyázik a kieső, 18. helyen, arra leginkább René Girard vezetőedző keresi a választ, annyit segíthetünk, hogy a finoman szólva visszafogott kezdés nem csak Olivier Giroud távozásával magyarázható... A Marseille elleni múlt heti rangadót egy kapitális védelmi hiba döntötte el, a Toulouse-tól szerződtetett Daniel Congré egyelőre sem a jobbhátvéd poszton, sem a védelem tengelyében nem találja a helyét. Ha valamikor, a három csatájából hármat elbukó Sochaux ellen viszont muszáj megszereznie első győzelmét a címvédőnek az idei szezonban. Éric Hély együttese két összecsapás óta nem képes az ellenfél kapujába találni (a sajátját azért bevette...), a déliek ellen ráadásul hiányzik majd a védelemből az eltiltott Sébastien Corchia, a maródi David Sauget és a Real Betishez aláíró Damien Perquis is. A vendégek szurkolói a 100. élvonalbeli meccsére készülő Younes Belhandától is várhatják a gólokat, ráadásul sérülés, valamint eltiltás után ismét bevethető Garry Bocaly és Jamel Saihi is. "Most vagy soha" hangulat uralkodik a Montpellier öltözőjében...

John Utaka (jobbra) és a Montpellier első győzelmére készül - Fotó: sport24.com

Lille-PSG - vasárnap, 21:00
Tv: SportKlub (felvételről, 23:00)
Hathárom-tipp: X

Vasárnap este 21 órától minden héten a Ligue 1 legérdekesebbnek vélt mérkőzését rendezik, nem véletlen, hogy ezúttal a Grand Stade-ban zárul a forduló. A tavalyi ezüst- és bronzérmes csatája minden körülmények között rangadó, ez pedig akkor is igaz, hogy a múltbéli statisztikák alapján a hazaiak számítanak esélyesebbnek. A párizsiak több mint 15 éve, 1997 áprilisában nyertek utoljára Lille-ben, legutóbbi hét találkozójuk közül pedig négyszer gól nélküli döntetlen született. A LOSC szerdán hosszabbításba torkolt csatában búcsúztatta el a dán FC Köbenhavn együttesét a Bajnokok Ligájától, így ismét a csoportkörben szerepelhet, akárcsak a PSG, amely selejtezők nélkül került a BL főtáblájára. Rudi Garciáék az átigazolási időszak utolsó óráiban Ryan Mendessel erősítettek, a 22 esztendős támadó Le Havre-ból érkezett, idén a másodosztályban már két gólt szerzett.

"Ez a hét már majdnem tökéletes, a PSG elleni jó eredménnyel pedig végképp azzá válhat" - mondta Mikael Landreau, a Lille hálóőre, aki 2006 és 2009 között a fővárosiak kapuját védte, teljesítményének köszönhetően pedig két év után ismét meghívót kapott a francia válogatottba. "A párizsi játékosok többségét testközelből ismerem, de ugyanúgy készülök erre a találkozóra is, mint az összes többire. Ezen a héten, a sűrű menetrend miatt a nemzetközi kupamérkőzésre fókuszáltunk, most pedig a továbbjutásból fakadó pozitívumokat felhasználva szeretnénk nyerni a bajnokságban is."

"Nem gondolnám, hogy nagyobb lenne rajtunk a nyomás, mint a szezon előtt volt" - nyilatkozta Sylvain Armand, a PSG védője. "A Lorient, az Ajaccio és a Bordeaux is a védekezésre helyezte a hangsúlyt, a Lille azonban hazai környezetben támadni fog, ez kedvezhet nekünk."

Rio Mavuba (balra) és Nené ismét összecsaphat, ezúttal a Grand Stade-ban - Fotó: planetepsg.com

A forduló további meccseiről

A még veretlen csapatok közül a százszázalékos Olympique Marseille, valamint a Bordeaux is vasárnap lép pályára, előbbi a Stade Rennes-t, utóbbi a Nice-t fogadja. Csütörtökön mindkét együttes az Európa Liga selejtezőjében szerepelt és harcolta ki a csoportkörbe jutást. Az OM, amely még gólt sem kapott a pontvadászat idei kiírásában, az egyre jobb formába lendülő André-Pierre Gignac vezetésével, de a Queens Park Rangers ajánlatát elfogadó Stéphane Mbia nélkül folytathatja remek sorozatát. A Girondins-nek a Lazióhoz szerződő Mikael Ciani pótlását kell megoldania. Szombat este a még szintén veretlen Lorient és Toulouse is esélyesként lép pályára, habár a Nancy és az újonc Reims személyében egyikükre sem vár gyenge ellenfél. Az előző fordulóban hengerelő Saint-Étienne Korzikán, a gólerős Bastia otthonában gyűjthet újabb pontokat. Az Ajaccio az Éviannal, a Stade Brest pedig a Troyes-val küzdhet meg a győzelemért.

  • Lyon - Valenciennes 2012-09-01 17:00:00
  • Ajaccio - Evian TG 2012-09-01 20:00:00
  • Bastia - Saint Etienne 2012-09-01 20:00:00
  • Brest - Troyes 2012-09-01 20:00:00
  • Lorient - Nancy 2012-09-01 20:00:00
  • Sochaux - Montpellier 2012-09-01 20:00:00
  • Toulouse - Reims 2012-09-01 20:00:00
  • Bordeaux - Nice 2012-09-02 14:00:00
  • Marseille - Rennes 2012-09-02 17:00:00
  • Lille - PSG 2012-09-02 21:00:00