London 2012

Berki Krisztián és Dombi Rudolf Újpest díszpolgárai lettek

Berki Krisztián és Dombi Rudolf péntektől Újpest díszpolgára. Az olimpiai aranyérmes tornász és kajakos az elismerést a Városnapok keretében megtartott ünnepi eseményen vehette át Karakas Hedvig, londoni ötödik helyezett cselgáncsozónk társaságában.

"Hatalmas megtiszteltetés ilyen fiatalon díszpolgári címet kapni, mert ahogy elnéztem, eddig mindig idősebbeknek ítélték oda, afféle életműdíjként. Nagyon örülök, hogy ilyen fiatalon megkaphattam, ezt fogalmaztam meg abban a kis idézetben is, amelyet beleírtam város nagy könyvébe, s amelyet Wintermantel Zsolt polgármester úrral pénteken mindketten aláírtunk" - mondta a Felix Promotion sportmenedzser-irodával együttműködő Berki Krisztián.

A Kökény Rolanddal a férfi kajak párosok 1000 méteres küzdelmét megnyerő Dombi Rudolf a következőket jegyezte be a díszpolgárok könyvébe az ünnepségen: "Köszönöm Újpestnek az itt szerzett tapasztalatokat, melyek az életemet jó irányba mozgatták. Boldog vagyok, hogy városom nevét öregbíthettem és megtiszteltetés számomra, hogy díszpolgára lehetek."

Érdekesség, hogy Újpest díszpolgára címet 1877 óta 44 kiemelkedő személynek ítélték oda, köztük például Kossuth Lajosnak, Magyarország kormányzójának is. Újpest a város kimagasló eredményt elérő sportolóinak teljesítményét is elismerte a kitüntetéssel. Eddig négyen kapták meg a díjat, mindannyian labdarúgók: Szusza Ferenc 1996-ban, Bene Ferenc 2005-ben, Göröcs János 2008-ban, Várhidi Pál pedig 2009-ben lett díszpolgár.

A díszpolgári címet eddig életműdíjként tartották számon. Az önkormányzat most hagyományt teremt azzal, hogy fiataloknak ítéli oda a kitüntetést. Olyan ifjú sportolóknak, akik világhírt szereztek Magyarországnak, Újpestnek.