Bundesliga előzetes

Mainz-Fürth meccsel, s egy magyarral indul a második forduló

A Bundesliga második fordulójának pénteki nyitó mérkőzésén a Mainz az újonc Greuther Fürth együttesét fogadja. A magyarok csatája valószínűleg elmarad: ugyan Szalai Ádám várhatóan pályára lép a Mainz csapatában, a vendégeknél Stieber Zoltán, aki az előző idényben éppen a jelenlegi ellenfél alkalmazottja volt, gyomorbántalmak miatt maródi.

Az első játéknapon a Mainz idegenben lépett pályára a Freiburg csapata ellen, s 1-1-es döntetlent ért el. Mivel az elmúlt években Szalai Ádám együttese középcsapat volt, mondhatnánk, hogy jól indította a szezont, hiszen egy idegenbeli pontszerzés mindig becsülendő, a vezetőedzőnek, Thomas Tuchelnek - aki előzetesen győzelmet várt csapatától - viszont jócskán maradt hiányérzete az összecsapással kapcsolatban: "Nem szeretném lebecsülni az egy pontot, de elégedett sem vagyok, mert a szünet előtt kihagytuk száz százalékos gólhelyzeteinket, aztán rendezetlenül jöttünk ki a fordulás után. Gyakorlatilag a gyilkos passz hiányzott a játékunkból" - nyilatkozta Tuchel a lefújást követően.

Mainz-Greuther Fürth 20:30 Hatharom.hu tipp:1

Hogy mire utalnak a szakvezető szavai? Nicolai Müller már a tizedik percben elhibázott egy óriási lehetőséget, majd a félidő közepén Ivanschitz lövését a gólvonal előteréből vágták ki a védők. A második játékrész elején aztán Kruse találatával vezetést szerzett a Freiburg, melyet Ivanschitz büntetőből egyenlített ki. Az osztrák játékmester azonban gólja ellenére sem játszott jól, a hiányzó gyilkos passzokat leginkább tőle lehetett volna elvárni, de azok nem érkeztek: "Andi kiemelkedően bánik a labdával, az viszont nem tartozik egyértelműen az erősségei közé, hogy társait helyzetbe hozza. A potenciál azonban megvan benne, hogy ezen a téren is javuljon" - mondta a Rapid Wien egykori labdarúgójáról Tuchel, miután Ivanschitz két alkalommal is kecsegtető helyzetben ugrathatta volna ki Nicolai Müllert, az akcióból mégsem lett semmi.

Szalai Ádám végigjátszotta a freiburgi összecsapást, de eléggé észrevehetetlen volt, erejéből mindössze egy kapura lövésre futotta. A magyar csatárra hatalmas teher hárul, hiszen megfelelő helyettes nélkül játszott eddig, ráadásul együttese Petar Sliskovicot is kölcsönadta a Dynamo Dresden csapatának. Egészen szerda délutánig arról szóltak a hírek, hogy még egy támadóval erősítené meg csapatát a Mainz, akkor azonban meglepő fordulat állt be az ügyben: "A kerettel úgy, ahogy van elégedett vagyok. Csak azt kívánom a csapatnak, hogy senki ne sérüljön meg" - nyilatkozta Tuchel a minap. Így a pénteki mérkőzésen be kell érnie azzal, hogy Szalai eredményesebben játszik, Nicolai Müller jobban használja ki helyzeteit, vagy Ivanschitz pontosabban szolgálja majd ki társait.  

Stieber Zoltán (labdával) gyomorbántalmak miatt nem léphet pályára volt csapata ellen

A Greuther Fürth fennállása első Bundesliga-meccsét elmúlt szombaton a Bayern München ellen vívta hazai pályán, s sima 3-0-ás vereséget szenvedett. A bajorok lefocizták újonc ellenlábasukat, több mint 60 %-ban birtokolták a labdát és 18:6 volt a kapuralövések aránya. Mindezek ellenére a közönség óriási tapsban részesítette a Bundesliga történetének 52. együttesét, mintha nem is vereséget szenvedett volna kedvenc csapatuk. "Lélegzetelállító érzés volt, egyből libabőrös lettem" - mondta a szurkolókkal kapcsolatban a csapat kaupsa, Max Grün. A mérkőzést követően a Fürth játékosai hivatalosan is kiadtak egy kommünikét, melyben megköszönték a nézők támogatását, s megjegyezték, hogy hamarosan eredményes játékkal is szeretnék azt honorálni, mert az nem magától értetődő. Pedig kívülről máshogy tűnt: a szurkolók szeretete feltétlen, bizalma töretlen. Végeztek egy közvélemény-kutatást is, s kiderült, hogy a válaszadók egészen tisztességes hányada (37%) optimista a bennmaradást illetően.

Eddig a vezetőedző, Mike Büskens - aki a Schalkéval 1997-ban még játékosként UEFA-kupát nyert - sem panaszkodott játékosaira: "Sok erőt meríthetünk ebből a mérkőzésből. Különösen az első játékrészben csapatként remekül játszottunk" - mondta a mester a Bayern elleni vereséget követően. Szavait a számok is alátámasztják: hiába a müncheniek vezető gólja, a 43. percig több lövés érkezett kapura a hazai oldalról. A találkozó megmutatta azt is, hogy miért lesz hihetetlenül nehéz dolga a Fürthnek abban, hogy felvegye a Bundesliga ritmusát. A másodosztályban sikeres, támadó jellegű 4-4-2-es felállást a Bundesligában - az ellenfelek erősebb játékosállománya miatt - aligha alkalmazhatják a zöld-fehérek, így alakzatot kellett váltaniuk, s egy jóval védekezőbb 4-2-3-1-es rendszerben játszaniuk - a Bayern ellen sokszor láthattuk, hogy az előretolt ék, Fall még így is saját térfelén vesztegelt, a többiekről nem is beszélve. Kérdés, mennyi időbe telik amíg átállnak a futballisták egy olyan rendszerbe, amely néhány hónapja még teljesen szokatlan volt számukra.

Stieber Zoltán az első fordulóban a 68. percben lépett pályára, akkor, amikor már 2-0-ás hátrányban volt csapata, így rendkívül hálátlan feladat jutott neki - innentől kezdve gyakorlatilag már csak egy földöntúli teljesítménnyel tehette volna le névjegyét a mérkőzésen. Az előző idényben hét mérkőzésen összesen 354 percet tartózkodott a játéktéren a piros-fehérek színeiben Bundesliga-mérkőzésen a magyar játékos, a Mainz ezt követően nem tartott igényt szolgálataira. "Biztos vagyok benne, hogy megállom a helyem, sikerülni fog" - mondta a kétszeres magyar válogatott. Ez azonban volt csapata ellen nem fog bekövetkezni, mert gyomorbántalmak miatt el sem utazott Mainzba Stieber.

A hazaiakkal ellentétben a fürthiek kihasználták az átigazolási időszak utolsó pillanatait és erősítettek, a Schalke brazil támadóját, Edut vették kölcsön az őszi idény végéig.

A Greuther Fürth csapata nem vág esélyesként a mérkőzésnek, de azt nem árt tudni, hogy a Mainz a zöld-fehérek egyik kedvenc ellenfele: összesen 23 tétmérkőzést játszott a két együttes, s ezekből hat vereség és két döntetlen mellett 15 találkozót győzelemmel zárt a Spielvereinigung. A Mainz utoljára 2001. novemberében egy kupameccsen győzte le soros riválisát 3-2 arányban.

Bundesliga, 2. forduló
1. FSV Mainz 05-SpVgg Greuther Fürth, várható kezdőcsapatok
Mainz: Wetklo - Bungert, Kirchhoff, Noveski, M. Caligiuri - Baumgartlinger, Soto - N. Müller, Ivanschitz, Choupo-Moting - Szalai
Fürth: Grün - Nehrig, Kleine, Mavraj, Schmidtgal - Fürstner, Prib - Klaus, Tyrala, Sararer - FALL
Nagybetűvel az új igazolások vannak feltüntetve.
Bundesliga
2. forduló, további párosítások
2012.09.01. 15:30: FC Schalke 04-FC Augsburg
2012.09.01. 15:30: Bayer 04 Leverkusen-SC Freiburg
2012.09.01. 15:30: SV Werder Bremen-Hamburger SV
2012.09.01. 15:30: 1. FC Nürnberg-Borussia Dortmund
2012.09.01. 15:30: TSG 1899 Hoffenheim-Eintracht Frankfurt
2012.09.01. 18:30: Fortuna Düsseldorf-VfL Borussia Mönchengladbach
2012.09.02. 15:30: VfL Wolfsburg-Hannover 96
2012.09.02. 17:30: FC Bayern München-VfB Stuttgart
  • Mainz 05 - Greuther Fürth 2012-08-31 20:30:00
  • Schalke 04 - Augsburg 2012-09-01 15:30:00
  • Leverkusen - Freiburg 2012-09-01 15:30:00
  • Werder Bremen - Hamburg 2012-09-01 15:30:00
  • Nürnberg - Dortmund 2012-09-01 15:30:00
  • Hoffenheim - Eintracht Frankfurt 2012-09-01 15:30:00
  • Fortuna Düsseldorf - M'gladbach 2012-09-01 18:30:00
  • Wolfsburg - Hannover 2012-09-02 15:30:00
  • Bayern München - VfB Stuttgart 2012-09-02 17:30:00