Sportmédia

Az amerikai TV-piac megint belesz**ik a paralimpiába

  • VNA

Sportolói sikerei ellenére az amerikai televíziós piacot továbbra sem érdekli a paralimpia - az NBC is csak utólag tudósít az eseményről.

Hiába rendelkezik szinte korlátlan közvetítési jogokkal a paralimpia kapcsán is, az amerikai NBC televíziós társaság úgy döntött, hogy finoman szólva is "mérsékelt formában" tudósít a szerdán megnyitott londoni eseményről. Az amerikai televíziós gigacég 2400 fős (!) helyszíni stábbal dolgozott a londoni olimpia ideje alatt, amely a várakozásokat felülmúló nézettséget hozott számukra. Csak önmagában a londoni záróünnepséget 31 millióan látták az NBC-n, ami figyelembe véve a két kontinens közötti időeltolódást hatalmas eredménynek tekinthető.

Hiába vesz részt 227 amerikai spotoló a londoni paralimpián, ez nem érdekli az ottani TV-ket - Fotó: Paul Cunningham / US Presswire

Ennek tükrében sokakat meglepett az a tény, hogy az NBC mindössze öt és fél órában - azt is utólag - számol be a paralimpia eseményeiről. A záróünnepség után egy héttel (!), szeptember 16-án egy 90 perces összefoglalót ad a csatorna az eseményről, emellett pedig a kábelen sugárzott NBC Sports Networkon négyszer egy órás összefoglaló magazin műsort sugároz a világ legnagyobb parasport eseményéről. Az érdektelenség annak tükrében meglepő, hogy az USA sportolói legutóbb Pekingben 36 aranyéremmel (!) a paralimpiai éremtáblázat harmadik helyén végeztek. Az összehasonlítás kedvéért jelezzük, hogy a Magyar Televízió (a pekingi napi 25 perces késő esti beszámoló helyett) a londoni paralimpiáról naponta 2x50 perces összefoglalóval jelentkezik.

"A paralimpiai közvetítések hatása felbecsülhetetlen. Az ilyen műsorok sokkal nagyobb mértékben bontanák le a határokat a testi fogyatékkal élők és az átlagpolgárok között, mint bármilyen más kommunikáció. Felháborító, hogy ebből mi szinte semmit sem láthatunk odahaza" - áll egy több ezer amerikai sportoló által aláírt petícióban. Az NBC hozzáállása korábban sem volt más, így volt ez a 2004-es athéni paralimpia idején, amelynek már akkor is súlyos következményei voltak.

Akkor az NBC hat héttel a paralimpia után sugárzott csak egy kétórás összefoglalót az eseményről. Egyes szakértők viszont úgy vélik, hogy a paralimpiai játékok ilyen mértékű  "hanyagolása" több szavazatot is elvett New York pályázatától, amely a 2012-es nyári játékokra pályázott akkoriban - döntős erről éppen egy évvel az athéni játékok után született. Bár a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) tagjainak nincsen beleszólása a helyszínek kijelöléséről  szóló döntési folyamatba, de konzultációk és lobbitevékenység keretében nyilván nekik is lehet ráhatásuk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szavazásra jogosult tagjaira.