Alpok-Adria Bajnokság

Futam- és összetett győzelmekre készülnek a fiatal magyar motorosok

  • B. Molnár László

Eddigi történetének legnagyobb sikerére készül a MetalCom-Adrenalin H-Moto Team. Amíg a csapat élversenyzője, Győrfi Alen a Superbike világbajnokság Superstock 1000-es sorozatában szeptember 9-én, a németországi Nürburgringen folytathatja idei jó szereplését – 22 pontjával a 14. helyen áll összetettben –, addig a szeptember 2-i, Slovakiaringen rendezendő Alpok-Adria Bajnokság újabb futamán a 125 GP-ben induló Gyutai Adrián megszerezheti kategóriája összetett bajnoki címét. Nem akármilyen bravúr lenne ez, ugyanis Közép és Kelet-Európa legrangosabb sorozatát 1999-ben Talmácsi Gábor, míg 2006-ban Győrfi Alen tudta csak megnyerni. Előbbi 2007-ben világbajnoki, utóbbi szintén abban az esztendőben Európa-bajnoki címet szerzett, melyek a magyar gyorsasági motorsport utolsó nemzetközi összetett sikerei voltak. Amíg Adrián élete nagy álmát szeretné megvalósítani, addig Nagy Győző (Superstock 600) és Kis Viktória (Superbike) pontszerzőként szeretné teljessé tenni a csapat hétvégéjét.

A nyári szünetet követően folytatni szeretné idei ragyogó szereplését a MetalCom-Adrenalin H-Moto Team a 2012-es esztendőben. A csapat élversenyzője, Győrfi Alen szeptember 9-én, Nürburgringen szeretné gyarapítani pontjainak a számát a Superbike világbajnokság Superstock 1000-es sorozatában, míg a csapat másik három versenyzője az Alpok-Adria Bajnokságban írná tovább a magyar gyorsasági motorsport aranyoldalait.

Gyutai Adrián a nyári szünetet követően szeptember 2-án tér vissza a pályára, amikor a Slovakiaringen számára az lesz a tét, hogy 2007 után – Talmácsi Gábor világbajnoki és Győrfi Alen Európa-bajnoki címét követően – újra nemzetközi összetett bajnoki címet szerezzen Magyarországnak. Ráadásul éppen azt a bajnoki címet szerezné meg, amelyet előtte 1999-ben Talmácsi, míg 2006-ban Győrfi gyűjtött be, azaz ez az összetett elsőség lehet a nagyobb nemzetközi sikerek első lépcsőfoka Adrián számára is.

"Minden álmom megvalósulhat, ha vasárnap elnyerhetem kategóriámban az összetett  bajnoki címet. Rengeteget küzdöttem és a csapattal sokat dolgoztunk azért, hogy idáig eljuthassak. Tudom, hogy nagy a nyomás rajtam, de egy lépéssel a cél előtt semmi sem tud eltántorítani a célom megvalósításától. A motorom és én is jó formában várjuk a versenyt, a múltkori tesztelés alatt is sikerült fejlődnöm, tehát minden adott ahhoz, hogy jó versenyem legyen. Mindent megteszek azért, hogy elég pontot gyűjtsek a biztos bajnoki címhez, de titokban arra vágyom, hogy futamgyőzelemmel tegyem fel a koronát idei teljesítményemre. A futam után pedig már teljes erővel az Európa-bajnokságra fogok készülni és koncentrálni, ahol szintén merész célokat, a legjobb tízbe kerülést tűztem ki magam elé" – fogalmazott az idén öt futamból négyet megnyerő, egyszer a második helyen végző Gyutai Adrián.

A Superstock 600-ban versenyző Nagy Győző is egyre jobb formát mutatott, hiszen az utolsó versenyén, Mostban már pontszerzőként zárt, illetve a Pannoniaringen dobogóra állhatott egy tesztversenyen. A hétvégi futamon a legjobb tízbe jutást, illetve a magyar bajnokságban a dobogós hely elérését tűzte ki célul maga elé.

"Jó formában érzem magam, a motorral is minden rendben van, így abban reménykedem, hogy az idei legjobb eredményt tudom majd produkálni vasárnap. Fontos a jó rajthely is, bár ezen a hosszú pályán jó és ütemes motorozással előre lehet jönni. Mindenképpen pontszerzőként szeretnék zárni, míg a magyar bajnokság összetettjében is minél előbb szeretnék végezni, amihez az kell, hogy a dobogón végezzek. A csapat szempontjából pedig nagyon szurkolok majd a pálya mellől Adriánnak, hogy beteljesüljön az álma, és Talma és Alen után ő legyen a következő, aki összetettben is képes egy jelentős nemzetközi sorozatot megnyerni. Ha valaki, akkor ő abszolút megérdemli" – jelentette ki Nagy Győző.

A MetalCom-Adrenalin H-Moto Team egyetlen női versenyzője, Kis Viktória (Superbike) idei első pontszerzésére készül. A csinos 19 éves versenyző idén eddig nagyon peches volt, hisz családi és tanulmányi okok miatt is kénytelen volt kihagyni több versenyt.

"Az eddigi futamok sajnos a körülmények áldozatai lettek, ám ennek ellenére igyekszem a legjobbat kihozni magamból és motoromból. A fizikai szinten tartást a nyáron sem hanyagoltam, úgy érzem ezzel nem lesz probléma az edzések, verseny során. Igaz, egy kategóriával feljebb indulok az alig superstock motorommal, de fontosnak tartom, hogy részt vegyek a Magyar Bajnokságon is, aminek 1000 köbcentis géposztályát az SBK futammal együtt indítják. Bízom benne, hogy sikerül megszerezni az első pontokat idén ebben az igen kemény férfiakkal teli mezőnyben. Örülök neki, hogy Alen a pénteki szabadedzéseken együtt motorozik velem, így sok jó tanáccsal tud majd ellátni az időmérőt és a versenyt illetően. Külön nagy büszkeséggel tölt el, hogy reményeink szerint Adrián megtöri a 6 éves csendet, és ismét magyar bajnokot avathatunk az Alpok Adria Bajnokságban" – közölte Kis Viktória.

Ezúttal csapatfőnöki teendőket lát el társai mellett a gárda élversenyzője, Győrfi Alen, aki pénteken motorra ülve gyakorlati tanácsokkal is segíti majd a többieket. A 22 éves versenyző nagyon bízik abban, hogy első olyan évében, amikor csapatfőnökként is tevékenykedik, máris jelentős nemzetközi sikert érhetnek el.

"Úgy vélem, ez a hétvége csapatunk történetének egyik legfényesebb időszaka lesz. Bízom abban, hogy Győző és Viki is pontszerzőként zár, illetve a magyar bajnoki összetettben is képesek lesznek előrébb lépni. De a hétvége kétségkívül legfontosabb momentuma Adrián futama lesz, hisz öt év után szerezhet nemzetközi bajnoki címet a magyar gyorsasági motorsport számára. Nagyon elszántan készült erre a versenyre, és biztos vagyok benne, ha nem szól közbe semmilyen technikai probléma, akkor futamgyőzelemmel teszi teljessé az idényét. További pályafutásában fontos lépcsőfok lehet, ha vasárnap bajnokként térhet haza Magyarországra" – ecsetelte Győrfi Alen, aki 2006-ban, utolsó magyarként volt képes megnyerni ezt a sorozatot.

Slovakiaring (Szlovákia)

A Budapesttől 158 kilométerre található Slovakiaringen hat különböző vonalvezetésen lehet róni a köröket 2,7 és 5,9 kilométer között. Mivel az óramutató járásával megegyezően és az óramutató járásával ellentétesen is fel lehet hajtani a pályára, így összesen 12 különböző vonalvezetés is elérhető. A pálya megfelel az FIA és a FIM legszigorúbb szabályainak is, azaz bármilyen rangos nemzetközi versenynek helyszínt adhat: az Alpok Adria Bajnokság futamai mellett a Túraautó Világbajnokságnak (WTCC) és a Lotus Ladies Cup sorozatnak is.

Az Alpok Adria Bajnokság mezőnye a pálya leghosszabb, 5922 méter hosszú, átlagban 12 méter széles változatán versenyez. A célegyenesben remek lehetőségek nyílnak az előzésekre, hisz a pálya ezen szakasza 900 méter hosszú és 20 méter széles. A szlovákiai versenypályát Európa leghosszabb ringjei közé sorolják, ami a négy mesterségesen létrehozott emelkedő és a megannyi technikás rész miatt a legtapasztaltabb versenyzőknek is nagy kihívást jelent.

A közel hat kilométer hosszú versenypálya mintegy 85 hektáron terül el. Az építkezésre és a műszaki felszerelésre mintegy 25 millió eurót költöttek el a 2008 októberétől 2010 májusáig tartó első fázisban, ami nagyságrendileg ötöde a Sávoly mellett tervezett Balatonring 35 milliárdos költségvetésének. Az építkezés első fázisában többek között felépítettek egy benzinkutat, egy szervizt, a parkolóhelyeket, a 33 garázsból álló bokszutcát, a versenyeket irányító tornyot, egy kondicionáló termet, a lelátókat, az orvosi központot, és egy éttermet is. A 2009 októberétől 2010 novemberéig tartó második fázisban építettek fel egy ajándékboltot, egy öt hektáron elterülő vezetéstechnikai akadémiát, valamint a VIP garázsokat is. Az utolsó – 2011 márciusától 2012 májusáig – fázisban épült fel egy háromcsillagos szálloda, egy 800 méter hosszú gokart pálya, valamint egy Off-road pálya.

Alpok-Adria Bajnokság
Slovakiaring - program
Péntek
valamennyi kategóriában három szabadedzés (Gyutai Adrián, Nagy Győző és Kis Viktória)
 
Szombat
9:00 – 9:30 125 GP Első időmérő edzés (Gyutai Adrián)
9:35 – 10:05 Superstock 600 Első időmérő edzés (Nagy Győző)
11:20 – 11:50 Superbike Első időmérő edzés (Kiss Viktória)
14:00 – 14:30 125 GP Második időmérő edzés (Gyutai Adrián)
14:35 – 15:05 Superstock 600 Második időmérő edzés (Nagy Győző)
16:20 – 16:50 Superbike Második időmérő edzés (Kis Viktória)
 
Vasárnap
9:00 – 9:15 125 GP Warm-up (Gyutai Adrián)
9:20 – 9:35 Superstock 600 Warm-up (Nagy Győző)
10:20 – 10:35 Superbike Warm-up (Kis Viktória)
11:45 – 12:25 125 GP Verseny – 8 kör (Gyutai Adrián)
12:30 – 13:15 Superstock 600 Verseny – 10 kör (Nagy Győző)
15:00 – 15:45 Superbike Verseny – 11 kör (Kis Viktória)