Olimpia

További súlycsoportokat akar a női ökölvívás

Sikeres volt a női ökölvívó torna londoni bemutatkozása az olimpián, a sportág Rióban még több súlycsoportot remél a gyengébbik nem számára.

A londoni olimpián nagy sikerrel és kiváló mérkőzésekkel mutatkozott be a női ökölvívás. Egyelőre - a férfiak tíz kategóriája mellett - csak három súlycsoport küzdelmeit rendezték meg, de a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) elnöke, C K Wu szerint a riói olimpián elképzelhető, hogy még több súlycsoportban kerül majd sor női box-tornára.

A londoni Excel csarnokban a brit Nicola Adams, az ír Katie Taylor és az amerikai Claressa Shields szerezték meg a női ökölvívás első olimpiai bajnoki címeit. "Az olimpia előtt azt szerettük volna, ha jó színvonalú, érdekes tornát vívnak a hölgyek és szerencsére ez történt. Büszkék vagyunk arra, hogy a közönség is jól fogadta a gyengébbik nem párharcait" - adott hangot elégedettségének a sportági elnök, aki saját elmondása szerint küzdeni fog azért, hogy a 2016-os nyári játékokon még több súlycsoportban oszthassanak érmeket a hölgyek számára is.

Ez persze nem lesz egyszerű, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyértelmű törekvése volt az utóbbi olimpiák alkalmával az, hogy a sportági éremszámok változatlanok maradjanak, így vélhetően csak az esetleges férfi súlycsoportok rovására lehetne új női kategóriákat olimpiai rangra emelni.