NFL

A Patriotsnak továbbra sem megy az előszezonban

Hat mérkőzéssel folytatódott a profi amerikai futball liga (NFL) előszezonjának harmadik játékhete. A pénteki játéknapon az elmúlt idény két Super Bowl döntőse, a New England Patriots és a New York Giants is kikapott, előbbi Tampa Bayben, utóbbi pedig hazai pályán a Chicagótól. Eközben a Seattle, a Philadelphia és a San Diego veretlen maradt három fordulót követően.

Tom Brady és a Patriots húzónevei a múlt héten pihenőt kaptak Bill Belichick vezetőedzőtől, de a mester húzása nem éppen a várakozásoknak megfelelőt hozta. Pedig a New England ellenfele a lesajnált Tampa Bay Buccaneers volt, és Brady ezúttal az előszezon során a legtöbbet leledzett a pályán, mégis az interceptionje volt a legemlékezetesebb a megmozdulásai közül.

Mark Barron az első negyed végén csente el a sztárirányító egyik passzát, majd 22 yardot lefutva touchdownnal örvendeztette meg a hazai közönséget. Brady később azért szemléltette, hogy a Rob Gronkowskival működő harmonikus viszony még mindig él közöttük, és a harmadik játékrész végén összehoztak ketten egy touchdownt, amivel viszont még mindig kilenc pont volt a Buccaneers előnye.

A Patriots karmesterét emellett kétszer is sackelték a Buccaneers védői, úgyhogy első nagyobb megbízásából egyelőre az következtethető le, hogy még nincs csúcsformában, annak ellenére, hogy megkapta a kellő mennyiségű időt a pihenésre és a rákészülésre. Belichick mester is úgy véli, hogy még fejlődniük kell az alapszakasz kezdetéig, ugyanakkor már csak egy meccsük van hátra az előszezonból.

A hazaiaknál leginkább az újoncok sziporkáztak. Mark Barron labdaszedése előtt egy másik, szárnyait még éppen csak bontogató játékos, Doug Martin szerzett touchdownt 1 yardos futásból, de Dan Orlovsky touchdown-passza is kellett a negyedik negyed közepén ahhoz, hogy a Buccaneers megállítsa a Ryan Mallett-tel ismét élettel telien játszó Patriots feltámadását. Mallett rövid, ámde annál eredményesebb rövid passzokkal operált, és egy 3, illetve egy 4 yardos TD-passzt is rögzíthetett a statisztikai adatlapjában a találkozó utolsó négy és fél percében. Mindez azonban kevés volt a fordításhoz.

A játéknap másik meglepetését a címvédő New York Giants hazai bukása jelentette. Eli Manningék tíz pontos vezetéssel fordulhattak félidő után, de hiába kerültek előnybe mialatt a kezdőcsapatok néztek egymással farkasszemet, mivel a Chicago Bears másodszámú egységei jobban bírták a hajrát, mint az Óriásoké. A csereirányító, Jason Campbell 8:22-vel a vége előtt szórt ki egy TD-passzt, amivel a Medvék fordítottak, és a hátralévő időt már kihúzta a védelmük. A New York Giants (1-2) a Patriotshoz hasonlóan (1-2) nem brillírozik eddig az előszezon során, jövő héten azonban egymás ellen játszanak a 2011-es Super Bowl felkészülési visszavágóján.

A Philadelphia, a San Diego és a Seattle is megőrizte veretlenségét az előszezonban. Az Eagles Clevelandben oktatott, méghozzá a sérült Michael Vick nélkül, akinek bordaproblémái nem oldódtak meg a mérkőzésig, így jobban látták a Sasoknál, ha pihentetik sztárirányítójukat. Mindebből az újonc Nick Foles aratja le a legnagyobb babérokat, hiszen már sorozatban harmadik meccsén szerzett két touchdown-passzt, 146 yarddal és egy interceptionnel. Bár utóbbi adat kissé beleront a statisztikákba, az Eaglesnél egyre nyugodtabbak lehetnek, ha netalántán Vick sérülése komolyabbá fajulna.

A San Diego úgy folytatta győzelmi szériáját, hogy egyáltalán nem játszott meggyőzően. Szerencséjükre a Minnesota Vikings játékosai még pocsékabb formával időzítettek a meccsre, négyszer adták el a labdát. A támadófalak csődjét hozta a mérkőzés, hiszen a Chargers irányítóit hatszor, míg a hazaiaknál Christian Pondert egyedül ötször sackelték. Sage Rosenfelsen volt az üde színfolt a mérkőzésen, aki hat kísérletből hat eredményes passzt és egy TD-asszisztot tudott felmutatni.

Az újonc Russell Wilson eddig az előszezon egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb meglepetésével szolgál az NFL-drukkereknek. A Seattle Seahawks üdvöskéje újabb mérkőzést hozott le szinte kitűnő bizonyítvánnyal (185 yard, 58 futott yard, 2 TD-passz), és a csapata valósággal átgázolt a Kansas Cityn idegenben. Bár Matt Flynn, akit Peyton Manning mögött a legjobb irányítóként tartottak számon a szabadügynök-piacon, azért hagyta el a Green Bayt, hogy kivívhassa egy másik csapatnál a kezdő pozíciót, most emberére akadt Wilson személyében.

A kialakult helyzetnek a Seahawks drukkereknél jobban csak a vezetőedző, Pete Carroll örülhet, hiszen az NFL-re hatványozottan igaz, hogy a legfontosabb, hogy egy csapat milyen tartalékokkal rendelkezik. Két egymással versengő irányító játéka pedig a legtöbb esetben győzelmeket fog hozni a konyhára, mint azt az idei előszezon is mutatja, ahol eddig mind a három mérkőzését megnyerte a Seattle.

Miamiban kipukkadt a Tannehill lufi, és ezzel együtt a Dolphins sima vereséget szenvedett a hozzájuk látogató Atlantától. Tannehill csupán 40.7%-os hatékonysággal szolgálta ki társait, egyszer sackelték és még egy interceptiont is feljegyezhettek a nevéhez. Matt Moore kihasználhatta volna a helyzetet, de ő még ennél is pontatlanabbul passzolt, ezzel együtt legalább nem adta el a labdát. Az előszezonban nyújtott teljesítmények alapján a Dolphins számára eddig nem sok jóval kecsegtet az alapszakasz.

NFL előszezon
3. játékhét, pénteki játéknap
Miami Dolphins - Atlanta Falcons 6-23
Cleveland Browns - Philadelphia Eagles 10-27
Tampa Bay Buccaneers - New England Patriots 30-28
Minnesota Vikings - San Diego Chargers 10-12
New York Giants - Chicago Bears 17-20
Kansas City Chiefs - Seattle Seahawks 14-44