Serie B előzetes

9 csapat nem nulla ponttal kezd az olasz másodosztályban

  • Bodnár Gergő

Péntek este a Modena-Verona (1-1) találkozóval megkezdődött a Serie B 2012-2013-as szezonja.

Érdekes idény előtt állunk, hisz az még az olasz másodosztályban is ritkán fordul elő, hogy kilenc csapat is pontlevonással kezdi a bajnokságot. A Lecce ráadásul a scomessopoliban betöltött szerepe miatt a harmadosztályba került, pedig legutóbb még a Serie A-ban szerepelt. A déli csapat kizárása miatt a Vicenza kapta meg a lehetőséget (mint legjobb kieső, az Empoli elleni osztályozó vesztese), hogy ismét a Serie B-ben induljon, a Grosseto viszont mínusz hat pontról kezd. A toszkán kiscsapat helyzete nem reménytelen, hisz az Ascoli tavaly a 7 pontos büntetése ellenére is simán bent maradt.

A 2007-ben még az élvonalban szereplő Ascoli mellett, a Barinak sincs egyszerű helyzete, hisz 5 pontos mínuszról kellene kiharcolnia a Serie B-s tagságot. A két szezonnal korábban még az élvonalban szereplő Barinak különösen nehéz dolga lesz, hisz egy teljesen fiatal kerettel vág neki a bajnokságnak, ráadásul nem számíthat a feloszlás határán álló szurkolótáborára (UCN 1976) sem.

A tavalyi idényben az osztályozóig jutó Hellas Verona, a remekül erősítő Spezia (az újonc Goiant, Okakát, és Sansovinit is megszerezte a nyáron) és a Varese viszont komoly célokkal vághat neki az új szezonnak. A pontlevonással sújtott Novarához hasonlóan ennek a három klubnak van a legnagyobb esélye arra, hogy harcban legyen az első két automatikus feljutást jelentő helyért. A Sassuolo-Reggina-Cesena hármas valószínűleg a rájátszásba jutást tűzte ki célul, a Padova viszont még a dobogóra is odaérhet.  A piros-fehérek az elmúlt 4 évadban háromszor is osztályozót játszhattak, igaz egyszer a Serie B-ért, egyszer pedig a bentmaradásért kellett megküzdeniük. A 2011-es idény végén már az A ligához álltak nagyon közel, a playoffban viszont kiejtette őket a Novara.

Feczesin Róbert együttese, az előző szezonban a 8. helyen záró Brescia esélyeit szinte lehetetlen megtippelni. A legtöbb olasz internetes oldal a középmezőnybe várja az egyik legjobbját, El Kaddourit a napokban elveszítő klubot. Vannak viszont olyan vélemények is, melyek szerint a Brescia akár a hatodik, még épp rájátszást jelentő helyet is megcsípheti.