Ligue 1 előzetes

Mediterrán derbi Montpellierben, bordeaux-i vizit Párizsban

Újabb hétvége, újabb forduló a francia labdarúgó-bajnokságban. A harmadik kör mérkőzéseit a Bajnokok Ligája-, illetve Európa Liga-selejtezők utolsó felvonásai között rendezik, a nemzetközi sorozatok ezen szakaszában pedig már három, a Ligue 1-ben szereplő csapat is érdekelt. A címvédő Montpellier és a tavalyi ezüstérmes Paris Saint-Germain még nyeretlen, ráadásul vasárnap mindkettejükre rangadó vár. A Lyon, a Marseille és a Bordeaux ugyanakkor szárnyal, de hibátlan még az újonc Bastia is. Küzdelem, gólok, izgalmak Franciaországból, avagy következzék a "3éme journée" beharangozója!

Az utolsó pillanatokban aratott sikerült ünneplik a Bastia játékosai - Fotó: AFP

Az elmúlt hétvégén drámai végjátékokról, csodával határos fordításokról és utolsó percben kiharcolt győzelmekről írhattunk. A Ligue 1 második fordulójában összesen 20 gól született - a kettes átlagot ez a kör is hozta -, melyek közül nyolc a 89. perc és a lefújás között esett. A statisztikákból az is kiolvasható, hogy az igazi gólgyártás általában a térfélcserék után indul be, az eddig lejátszott húsz mérkőzést figyelembe véve az első félidőben 13-szor, a másodikban 29-szer rezdültek belülről a hálók. Érdekes megfigyelni, hogy míg az első körben tízből kilenc együttes legalább egy pontot szerzett idegenben - a kivétel a Nancy otthonában vereséget szenvedő Brest volt -, addig a második fordulóban heten is udvariatlan házigazdák voltak, vendéggyőzelem pedig egyáltalán nem született. Hogy a sorminta folytatódik-e a "Hexagone-ban", azt egyelőre nem tudni, mindenesetre az elkövetkezendő napokban a rangadók terén is kezdetét veszi az új szezon.

Nice-LOSC Lille - szombat, 17:00
Tv: SportKlub (felvételről, 23:00)
Hathárom-tipp: 2

A 2011-es bajnok Lille ez előző fordulóban "csak" 1-1-es döntetlent ért el vadonatúj stadionjában a Nancy ellen, ám ami ennél is fájóbb hír a LOSC szurkolóinak, hogy az együttes 1-0-ás vereséget szenvedett a Bajnokok Ligája-selejtező playoff-körének első felvonásán, az FC Köbenhavn otthonában. Az elfogadható védekezés mellett Rudi Garciáék mindkét mérkőzésen helyzetek sokaságát hagyták kihasználatlanul, Dimitri Payet a dán fővárosban büntetőből sem tudott betalálni. A nizzai fellépés sikere tehát leginkább azon múlhat, hogy az ék szerepkörben felváltva játszó Tulio De Melo, Nolan Roux páros mikor talál rá góllövőcipőjére, a Payet, Marvin Martin, Salomon Kalou trió pedig miként tudja előkészíteni számukra a lehetőségeket. Utóbbi játéka egyébként kérdéses a Cote d'Azur-ön, a Chelsea-től érkezett elefántcsontparti kisebb combsérüléssel bajlódik. Biztosan kihagyja az összecsapást a hosszabb ideje sérült Mathieu Debuchy és Marko Basa is, az eddigi két mérkőzésén gólképtelen Nice impotens támadójátékát látva mégis a Lille győzelmét várjuk szombat délután. Claude Puel fiai egyelőre meglehetősen gyengének tűnnek, egy hete kizárólag az ifjú Joris Delle kapusnak köszönhették, hogy a Valenciennes-től legalább egy pontot elraboltak. Ahogyan az ex-kispesti Abraham Guie Guie, úgy a többi csatár is észrevétlen maradt, a középpályások nem nyújtottak kellő segítséget a támadásépítésben, a másodosztályból szerződtetett fiatal középső védőnek, Romain Genevois-nak pedig láthatóan szoknia kell még az élvonal ritmusát. A Stade du Ray-ben vívott csaták mérlege a hazaiak fölényét mutatja (43 találkozóból 23-at a Nice nyert), az utóbbi esztendőkben azonban már a LOSC dominált, a tavalyi bronzérmes 2007 óta nem szenvedett vereséget Nizzában. Egy magabiztos győzelem lendületet adhat a vendégeknek, akik a jövő héten a Köbenhavn testén keresztül a BL-csoportköréig masírozhatnak.

Eden Hazard (középen) nélkül is esélyesként lép pályára Nizzában a Lille

Montpellier-Marseille - vasárnap, 17:00
Tv: -
Hathárom-tipp: X

A Lille-hez hasonlóan az Olympique Marseille is túl van egy hétközi nemzetközi kupamérkőzésen, a világoskékek csütörtök este Jordan Ayew duplájával 2-1-re győztek a Sheriff Tiraszpol otthonában. Az Európa Liga-selejtezőn megsérült Mathieu Valbuena szereplése kérdéses a Mossonban, ahogyan az idősebbik Ayew-testvér, André is bokaproblémákkal küzd. Az OM aktuális formája kitűnő, idén még nem veszített tétmérkőzésen, a Ligue 1 új szezonját pedig kettős győzelemmel indította. A védelem stabil lábakon áll - a bajnokságban még gólt sem kaptak -, ezen pedig az sem változtathat jelentősen, hogy a héten César Azpilicueta a Chelsea-hez szerződött. A címvédő Montpellier számára nem kezdődött jól az idény, a Toulouse elleni sovány döntetlen után drámai körülmények között bukott el a Lorient pályáján. René Girard nem kalkulálhat az eltiltását töltő Jamel Saihivel, valamint a sérült Marco Estradával és Garry Bocaly-val sem. Ami jó hír az MHSC szimpatizánsainak, hogy az Olivier Giroud pótlására szerződtetett Emanuel Herrera az előző körben megszerezte első bajnoki gólját új csapatában, ráadásul újra pályára léphetett Younes Belhanda is. A Montpellier tavaly oda-vissza legyőzte riválisát, története során először szerzett három pontot Marseille-ben, ezúttal azonban kiegyenlítettebb párharcra számítunk.

Az Olympique Marseille játékosai Montpellierben is ünnepelnének - Fotó: AFP

PSG-Bordeaux - vasárnap, 21:00
Tv: SportKlub (felvételről, 23:00)
Hathárom-tipp: X

A harmadik forduló zárómérkőzését a Parc des Princes-ben rendezik, ahol a meglepetésre még nyeretlen Paris Saint-Germain az eddig százszázalékos Girondins de Bordeaux-t látja vendégül. Noha a párizsiak középpályása, Blaise Matuidi szerint csapata 80-90%-os teljesítményt nyújtott az elmúlt két mérkőzésen, az Ajaccio otthonában nyújtott produkció közelebb állt a nullához, mint a fent említett értékekhez. A védősor a Lorient elleni idénynyitóhoz hasonlóan Korzikán is sokszor bizonytalankodott, és bár a 42 millió euróért szerződtetett Thiago Silva vasárnap este bemutatkozhat új klubja színeiben, a bosszantó hibák aligha tűnnek el varázsütésre a bekkek palettájáról. A PSG a Javier Pastore álompasszát követő Jérémy Ménez-ziccertől eltekintve valódi gólhelyzet nélkül futballozta végig a múlt heti összecsapást, ez pedig akkor is komoly kritika a fővárosiak számára, ha tudjuk, Zlatan Ibrahimovic sérülése miatt el sem utazott a szigetre. Az első bajnokin duplázó svéd a Bordeaux ellen visszatérhet, az Ajaccióban kiállított Ezequiel Lavezzi viszont eltiltását tölti majd. Francis Gillot együttese csütörtökön, az Európa Liga selejtezőjében első olyan tétmérkőzését játszotta idén, melyen nem találtak az ellenfél kapujába. A bordeaux-iak a Crvena Zvezda pályáján elért gól nélküli döntetlent megelőzően mindkét Ligue 1-találkozóját megnyerték, így önbizalommal telve utazhatnak Párizsba. A Girondins legutóbbi két fővárosi fellépésén veretlen maradt és négy pontot gyűjtött, az elmúlt szezonban mindkétszer 1-1-es döntetlen született a felek randevúján. A párizsiaknál még szemmel láthatóan nem állt össze a csapat, Carlo Ancelotti is keresi a gárda leghatékonyabb és legeredményesebb összetételét, a vendégnél ugyanakkor az állandóság az úr, melyet az átigazolási időszak során tapasztalt minimális átalakítás is bizonyít. Kérdés, hogy a belgrádi kirándulás mennyit vett ki a Bordeaux játékosaiból, de kellő lendülettel meglephetik a kiváló játékosokból álló, de egyelőre formálódó PSG-t.

Guillaume Hoarau (9) és társai legutóbb nem bírtak a Bordeaux-val - Fotó: focuscalcio.it

A forduló további meccseiről

A Yoann Gourcuff-öt nélkülözni kénytelen Olympique Lyon péntek este a két vereséggel rajtoló Évianhoz látogat. Rémi Garde együttesébe visszatérhet Dejan Lovren, a Troyes ellen szerzett csodálatos gólja után pedig Michel Bastos is bekerülhet a kezdőcsapatba. A múlt héten duplázó Bafetimbi Gomis újabb találatokkal segítheti csapatát a hibátlan mérleg megőrzésében. A szombat esti párharcok közül a Nancy-Toulouse meccsen két veretlen gárda találkozik, az utóbbi évek statisztikája - a lila-fehérek legutóbbi két találkozójukat megnyerték a Marcel Picot-ban -, valamint Wissam Ben Yedder kitűnő formája azonban a vendégek felé billenti a mérleg nyelvét. Az újonc Stade Reims két eltiltott középső védője hiányában fogadja az ugyancsak nullpontos Sochaux-t, míg az eddig százszázalékos Bastia a Stade Rennes otthonában vendégeskedik. A PSG és a Montpellier ellen is veretlen maradt Lorient a három pont megszerzéséért utazik a sereghajtó Troyes-hoz, a Valenciennes a párizsiak ellen taktikusan futballozó Ajacciót fogadja, a Saint-Étienne pedig első győzelmének megszerzésére készül a Stade Brest ellenfeleként.

  • Evian TG - Lyon 2012-08-24 20:45:00
  • Nice - Lille 2012-08-25 17:00:00
  • Nancy - Toulouse 2012-08-25 20:00:00
  • Reims - Sochaux 2012-08-25 20:00:00
  • Rennes - Bastia 2012-08-25 20:00:00
  • Troyes - Lorient 2012-08-25 20:00:00
  • Valenciennes - Ajaccio 2012-08-25 20:00:00
  • Montpellier - Marseille 2012-08-26 17:00:00
  • Saint Etienne - Brest 2012-08-26 17:00:00
  • PSG - Bordeaux 2012-08-26 21:00:00

 

Ligue 1 - 2012/2013
A harmadik forduló párosítása
augusztus 24., péntek
20:45: Évian TG-Olympique Lyonnais
 
augusztus 25., szombat
17:00: Nice-LOSC Lille
20:00: Nancy-Toulouse
20:00: Stade Reims-Sochaux
20:00: Stade Rennais-Bastia
20:00: Troyes-Lorient
20:00: Valenciennes-Ajaccio
 
augusztus 19., vasárnap
17:00: Montpellier Hérault-Olympique Marseille
17:00: Saint-Étienne-Stade Brest
21:00: Paris Saint-Germain-Girondins de Bordeaux