Tragédia

Vízbe fulladt Szomália pekingi atléta hőse

  • VNA

Mo Farah olimpiai sikerei sem feledtetik a szomáliai olimpiai küldöttség pekingi tagjának tragikus halálát.

Samia Yusuf Omar, Szomália színeiben a 200 méteres női síkfutásban Pekingben

A londoni olimpia kapcsán sokat foglalkoztak egy szomáliai születésű atlétával. Mo Farah ugyanis - immáron brit színekben - duplázott a játékokon, hiszen megnyerte az ötezer és a tízezer méteres síkfutó versenyt is. Az ünneplés kapcsán azonban sajnos egy szomorú hír is napvilágot látott az afrikai országból. Az egyik leghíresebb szomáliai sportoló, az 1987-ben 1500 méteren világbajnoki címet szerző atléta, Abdi Bile ugyanis egy sajnálatos tragédiára hívta fel a világ figyelmét a napokban.

"Büszkék vagyunk Mo sikereire, ugyanakkor nem szabad elhallgatnunk Samia Yusuf Omar drámáját sem" - nyilatkozta hétfőn a Gazetta dello Sportnak az egykori kiváló atléta. A 21 éves, Pekingben 200 méteres síkfutásban induló szomáliai atlétanő még áprilisban veszítette életét, amikor más menekültekkel együtt egy halászhajó fedélzetén utazott Olaszország felé. Samia Yusuf a pekingi olimpia megnyitóján még a szomáliai zászlaja mögött vonult fel büszkén, nemrég azonban több társával együtt a Líbiából induló elsüllyedő hajó mellett - Málta partjaitól nem messze fulladt vízbe. 

Samia Yusuf 17 évesen - a muszlim vallású ország sportvezetőinek akarata ellenére - harcolta ki az olimpiai részvétel lehetőségét. "A hazámban uralkodó gyűlölet ellen és a családom megsegítésére versenyzek" - nyilatkozta a pekingi játékok idején. A kínai fővárosban egyéni legjobbját (32,16) futotta kétszázon, ami ugyan messze elmaradt a mezőnytől, de a pekingi közönség így is nagy ünneplésben részesítette őt.

"Samia mindenképpen indulni akart Londonban. Pénzügyi nehézségek miatt nem tudhattuk, hogy Szomália küld-e egyáltalán sportolókat az olimpiára. Ezért javasolta nekünk azt, hogy majd ő egyedül utazik el a játékokra. Pénzt gyűjtöttünk azért, hogy utazhasson. Az édesanyja még egy kisebb telket is eladott azért, hogy segíthessen neki az álmai megvalósításában. Samia hatalmas reményekkel utazott el. Tudtuk persze, hogy ez az utazás veszélyes lesz Európába, de nem gondoltuk, hogy az életével fizet majd érte. Mélységesen megérintett a halála" - nyilatkozta szomorúan Samia edzője, Mustafa Abdelaziz.