London 2012

Phelps nem vádolható, nem bukhatja el érmeit

Ügynöke szerint nem kerülhet bajba Michael Phelps a Louis Vuitton reklámfotók miatt. Az amerikai úszó nem adott engedélyt a képek használatára, a tudta nélkül terjedtek el a világhálón.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírásának értelmében a játékokon résztvevő sportolók július 18. és augusztus 15. között nem reklámozhattak olyan terméket, amely nem hivatalos támogatója volt az ötkarikás tornának. Úgy tűnt, Michael Phelps a Louis Vuitton-reklámfotókkal megszegte a NOB szigorú szabályának 40. cikkelyét, ám az úszó ügynöke, Peter Carlisle lehűtötte a kedélyeket. Szerinte Phelps nem vádolható, ugyanis a fotók anélkül kerültek fel a világhálóra, hogy az úszó engedélyt adott volna rá. Az ügynök hozzátette, nem csupán Phelpsről, hanem más olimpikonokról is jelentek meg "egyéb kategóriás" képek a londoni játékok idején. Félő volt, ha Phelps valóban megszegte a szabályt, akkor megfoszthatják érmeitől.

Michael Phelps

"A fotók megjelenése nem sérti a 40. cikkelyt, mert Michael Phelps senkinek sem adott engedélyt arra, hogy használja a képeket, a tudta nélkül terjedtek el - mondta Carlisle a The Associated Pressnek. - Ez minden, csak ez számít. A sportolók védtelenek, nem tudják megakadályozni, ha valaki jogosulatlanul használja a képeiket. Az olimpia idején számtalan hasonló eset történt."

Carlisle szerint Phelps komoly tényezővé emelkedett a világ reklámpiacán. Immár olyan nagyságok közé sorolják, mint Sean Connery, Bono vagy éppen Mihajil Gorbacsov.

"A Louis Vuitton fotók azt igazolják, hogy Phelps több mint egy úszó - magyarázta Carlisle. - Egy ilyen cég kampányában csak világszerte ismert nevek szerepelnek. Ha megnézzük, kikkel állt korábban kapcsolatban a Louis Vuitton, akkor igencsak illusztris társaságra bukkanunk."