U20-as női labdarúgó vb

Japánban írhat történelmet a Marozsán-lány

  • VNA

A magyar születésű Dzsenifer Marozsan lehet az első, aki két U20-as női labdarúgó világbajnokságon is aranyérmet szerez.

Vasárnap Japánban négy csoportmérkőzéssel vette kezdetét az idei U20-as női labdarúgó világbajnokság. A tornán a D-csopotban szerepel a címvédő német csapat, amelynek játékos keretében ezúttal is ott található a magyar származású Dzsenifer Marozsan. A 20 éves tehetséges játékos egy újabb siker esetén ráadásul történelmet írhat, hiszen a FIFA által szervezett U20-as világbajnokságok történetében még senki sem volt képes arra, hogy kétszer is a győztes csapat tagja legyen. 

"Nem akarok egyetlen másodpercet sem elpazarolni erre a gondolatra, egészen egyszerűen nem foglalkozom a duplázás esélyével. Most arra kell figyelnünk, hogy jól sikerüljön a kínaiak elleni bemutatkozás. A kétszeres bajnok amerikaiak is ott vannak a csoportunkban, így nem mondhatjuk,hogy szerencsénk volt a sorsolásnál" - nyilatkozta FIFA honlapjának a csapat hirosimai szállodájában Marozsan. 

A magyar születésű játékos már most is a világ egyik legjobb női labdarúgójának számít

Az egykori négyszeres magyar válogatott labdarágó, Marozsán János lánya a 2008-as U17-es vb-n tűnt fel, ahol Új-Zélandon ő volt a vb második legjobb játékosa és remekbe szabott góljaival a gólkirálynői címet is megszerezte. A budapesti születésű fiatal játékos 14 évesen a Saarbrücken színeiben kezdte meg felnőtt karrierjét, amely tavaly a hazai rendezésű felnőtt vb-n érhette volna el újabb csúcspontját, de Dszenifer sérülése miatt kénytelen volt kihagyni a japán sikerrel véget érő eseményt. "Életem legnagyobb csalódása volt" - nyilatkozta ennek kapcsán Marozsan, akinek a neve azóta is ott van Silvia Neid, a németek felnőtt csapatát irányító szövetségi kapitány noteszében.

Marozsan 2007-ben minden idők legfiatalabb játékosa és később a legfiatalabb gólszerzője is lett a német Bundesligának. A két évvel ezelőtti U20-as vb-hez képest annyi változás mindenképpen lesz a szerepében, hogy most már sokkal több feladat és nagyobb felelősség hárul rá, így rutinos játékosként vezető szerepet kell betöltenie a német korosztályos csapatban. Marozsan a Japánban zajló tornán Ramona Petzelberger csapatkapitány helyetteseként vesz részt. "Fontos, hogy merjünk felelősséget vállalni és küzdeni egymásért. Az első meccs fontos lenne számunkra, hiszen az meghatározhatja a jövőnket ezen a tornán. Ahhoz, hogy újra nyerhessünk, szükségünk van egy kis szerencsére is" - tette hozzá a 20 éves Marozsan. A német U20-as csapat Kína elleni nyitómérkőzését az Eurosport hétfőn (augusztus 20.) délben élőben közvetíti.